Чи вакцинуватиме Україна дітей від ковіду? Схоже, що не зараз

Чи вакцинуватиме Україна дітей від ковіду? Схоже, що не зараз

Укрінформ
Хоча діти нині частіше хворіють, ніж раніше. Цієї осені «дитячих» госпіталізацій вже втричі більше, ніж навесні…

Нещодавно Національна технічна група з питань імунізації проголосувала за те, щоб дозволити вакцинацію дітям з 12 років, повідомив голова НТГЕІ Федір Лапій в одному з інтерв’ю. Наразі частка дітей, у яких виявляють ковід, зросла, порівняно з піковим періодом весни 2021-го. З чим це пов’язано – з особливостями штаму Дельта, чи тим, що багато дорослих вже перехворіли в попередні хвилі -  досі невідомо. Чимало  країн наважилися на такий крок значно раніше і вже вакцинували від 20% до 50% підлітків.

МОЗ не підтримав масову вакцинацію дітей

Національна технічна група з питань імунізації проголосувала 27 вересня за те, щоб рекомендувати вакцинацію проти COVID-19 дітям від 12 років. Наразі йдеться про вакцину Pfizer – тільки вона дозволена для вакцинації дітей в Україні. Така рекомендація ще має бути розглянута штабом МОЗу - найімовірніше, цієї п'ятниці, повідомив Лапій. Але пізніше міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що МОЗ поки що вирішив не рекомендувати масову вакцинацію дітей. «МОЗ розглядало таку можливість, але ми не прийняли рішення в національному масштабі. Щодо людей до 18 років. Ми не забороняємо їх вакцинувати, їх можна вакцинувати, але ми не робимо це масовою кампанією», – сказав він під час вечірнього брифінгу з журналістами.

Якщо ж з часом Україна все ж запровадить масову вакцинацію дітей, то буде потрібен алгоритм, за яким діти від 12 років отримуватимуть щеплення проти коронавірусу, розповів Федір Лапій. Нюанс полягає в тому, що на сьогодні, відповідно до наказу МОЗ, перед вакцинацією дитину має оглядати або лікар сімейної медицини, або педіатр. А в мобільних бригадах можуть бути лікарі інших спеціальностей чи терапевти.

А тим часом у світі готуються до наступного етапу вакцинації дітей. Найімовірніше, що наступною віковою групою стануть  діти від 5 років. Американська транснаціональна фармкомпанія Pfizer та її німецький партнер BioNTech 28 вересня заявили про успішні результати випробувань: вакцина безпечна і ефективна для дітей від 5 до 11 років. У найближчі тижні вони подадуть заявку в Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та ліків США (FDA) для отримання дозволу на екстрене використання. А поки що і ВООЗ, і Центри з контролю та профілактики захворювань в США (CDC), і Європейське агентство з оцінки медичних препаратів (EMA) дозволило вакцинувати дітей лише з 12 років. Щоправда Куба стала однією з перших країн в світі, де від COVID-19 вакцинували маленьких дітей після завершення випробувань місцевих рекомбінантних вакцин Abdala і Soberana (хоча вони не пройшли міжнародну наукову експертну оцінку і не визнані ВООЗ).  Кампанія з вакцинації дітей від 2 років там стартувала на початку вересня.

Але краще поцікавимося досвідом країн, які все ж слідують настановам міжнародних регуляторів. У Німеччині вакцинувати підлітків віком з 12 років почали всередині літа. За інформацією DW станом на 6 вересня в країні понад 34% всіх дітей і підлітків віком від 12 до 17 років отримали щонайменше одну дозу вакцини від коронавірусу, і понад 23% було щеплено повністю. Це досить непоганий результат за півтора місяці, при тому, що серед батьків також є ті, хто проти вакцинації. За даними видання, один з найбільш кричущих фейків в Німеччині про те, що дівчатка, які зробили щеплення від ковіду, не зможуть мати дітей. Тож, як бачимо, провокаторів і «хворих на голову» вистачає всюди.

У Франції показники ще кращі – за даними ВВС, 66% дітей віком від 12 до 17 лет отримали першу дозу, а 52% - повністю вакциновані.

У США, де першими схвалили вакцину для цієї вікової категорії - ще у травні – вже до кінця липня вакцинували 42% підлітків віком від 12 до 17 років першою дозою, а 32% - другою вакцинами  Pfizer чи Moderna.

Діти і справді хворіють частіше, хоч поки не встановлено чому

А тим часом цього сезону дійсно фіксується зростання захворюваності на ковід-19 серед дітей. За добу 28 вересня в Україні виявили 9666 випадків захворюваності – це найвищий  показник, починаючи з травня, і серед них 10% дітей. Такої частки ніколи не було раніше. Приміром, весною при такому ж показнику захворюваності (10 072 нових випадків було зафіксовано 30 квітня) серед інфікованих була 391 дитина.

Ще два тижні тому аналітик Євген Істребін повідомляв про зростання числа госпіталізацій дітей з ковідом. «В Україні пік дитячих госпіталізацій був 25 березня 2021 року (902 дитини були в лікарнях з підтвердженим ковідом і підозрою). У той день дитяча госпіталізація була 2,1% від загальної». І вже два тижні тому цифри зросли втричі «…Дитячі госпіталізації пішли дуже активно рости з початком навчального року. Навіть більше - на сьогодні на частку дітей припадає 6% госпіталізацій. Що майже в 3 рази !!! вище, ніж навесні», - писав аналітик.

Тоді ж, всередині вересня, у Національній академії наук України повідомили, що з початку вересня в Україні суттєво зросла частка виявлення коронавірусної інфекції у дітей. Уперше з початку пандемії вона перевищила 10% від кількості хворих. «Той факт, що захворюваність різко зросла одночасно з початком навчального року та зростанням захворюваності серед дітей, свідчить на користь гіпотези про суттєвий вплив відкритих шкіл на епідемічний процес в українських умовах», – пояснювали в НАН.

«Кількість дітей, які зараз хворіють ковідом, дійсно росте. Швидше за все це пов’язано з тим, що в минулому році багато дорослих уже перехворіли, а школи і садочки поки не закривають. Можливо, що і сам штам «Дельта» має особливість частіше проявлятися симптоматично у дітей, щоправда наукових підтверджень цій теорій поки ми не отримали. Але при цьому діти, як і раніше, легше за дорослих переносять цю хворобу - вона у них протікає переважно як грип.  І, на щастя, діти все ж рідко потрапляють лікарні. Часом трапляються повідомлення про те, що у деяких дітей розвивається тривалий ковід, але поки у власній практиці з цим не зустрічався», - коментує Укрінформу  лікар-інфекціоніст харківського дитячого медцентру «Мама лікар» Євген Щербина. При цьому він вважає доцільним доступ до вакцинації дітям від 12 років, адже компанія Pfizer вже закінчила всі етапи досліджень, які свідчать, що вакцинація добре переноситься підлітками.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-