Осіння хвиля ковіду в 2021: буде важче, ніж торік

Осіння хвиля ковіду в 2021: буде важче, ніж торік

Укрінформ
В Україні наразі найбільша кількість пацієнтів з ковідом в лікарнях, порівняно з іншими країнами Європи. Готуємося до нових рекордів…

Щоденна статистика захворюваності на ковід в Україні продовжує зростати, причому вже помітно, що швидше, ніж минулоріч. Відповідно у МОЗі змінили прогнози, і тепер очікують, що пік захворюваності припаде на листопад, а не на листопад-грудень, як вважали раніше. Навіть більше - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю РБК-Україна, сказав:  якщо кількість хворих продовжуватиме зростати, то епідситуація може значно погіршитися вже у жовтні. Станом на кінець вересня вже маємо п’ять областей України, які перейшли на помаранчевий рівень епіднебезпеки через збільшення кількості госпіталізацій пацієнтів із COVID-19.

Захворюваність зростає швидше, ніж минулої осені

Тенденція до перевищення минулорічних темпів захворюваності стала помітною ще на початку вересня. Після літнього затишшя найвищий показник був зафіксований за 10 вересня і склав 3869 випадків (у два попередні дні - понад 3600). При тому що в останні дні серпня було зафіксовано близько 2 тисяч нових випадків. Тобто кількість виявлених нових випадків  подвоїлася усього за два тижні. На кінець серпня 2020-го було 2500 інфікованих за добу, але за два тижні ця цифра зросла максимум до 3 тисяч.

Наприкінці вересня ця тенденція ще більше підтверджується. Якщо в 20-х числах вересня 2020-го максимальна захворюваність була 3800 випадків, то нині, в 2021 – 9000. Тобто в 2,3 рази більше.

Джерело: Мінфін
Джерело: Мінфін

Водночас ситуація в медичних закладах з кожним днем стає дедалі напруженішою. Україна нині перша в Європі за кількістю ковід-пацієнтів, які перебувають в лікарнях, пише аналітик Євген Істребін. Йдеться про 16764 людини станом на 26 вересня. На другому місці Румунія – 10313, далі Франція – 7950. Щоправда, якщо подивитися на госпітальну статистику в розрізі пацієнтів в лікарнях на мільйон населення, то на першому місці Болгарія – 729, далі Румунія – 538 і третя Україні – 432. «І що найважливіше, Румунія, Болгарія та Україна мають найнижчий рівень вакцинації населення в Європі. А це значить що потенціал для заповнення лікарень величезний», - зазначає Істребін.

Джерело: аналітик Євген Істребін
Джерело: аналітик Євген Істребін

Щодо подальших прогнозів, то вони зовсім невтішні. Голова Робочої групи НАН України з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, Ігор Бровченко, тиждень тому спрогнозував, що вже у першій половині жовтня Україна оновить рекорд з кількості захворювань, а у середині жовтня - поб'є рекорд смертності. За його прогнозом, пік захворюваності станеться раніше, ніж минулого року, і поки що видається так, що він буде вищим за попередні.

Нині в коментарі Укрнформу він додає: останній тиждень показав деяке зниження темпів зростання кількості випадків. Але чи не буде це хвилеподібний процес, коли з наступного тижня почнеться знову різкий стрибок, поки сказати складно. «У країнах, що навколо, зростання темпів захворюваності відбувається по-різному. У Росії не тільки не пішло затухання, ця хвиля продовжується з новою силою. Приміром, у Санкт-Петербурзі день тому був встановлений новий рекорд захворюваності (2055. - Ред). Також ми бачимо, що нинішня хвиля захворюваності в Румунії вже перевершила весняну. Але поруч маємо Чехію, Польщу, Угорщину, де ситуація відносно спокійна. Це можна було б пов’язати з високим рівнем вакцинації населення, але ситуація у Великій Британії, де зараз хворіє значна частина молодого населення, поки не підтверджує це. Тому наразі дуже важко зрозуміти майбутні тенденції, лиш можу сказати, що поки динаміка нинішньої хвилі в Україні більше нагадує ситуацію в Румунії, де відбувається потужне зростання – там той же темп подвоєння кількості хворих за 10 днів. Рівень вакцинації в Румунії щоправда вдвічі вищий, ніж в Україні, тому на кращу ситуацію ми не очікуємо», - підсумував Ігор Бровченко.

У Харкові лікарні заповнені на 90%, Одеса - без місць в реанімаціях

Якщо поглянути на епідситуацію по регіонах, то деякі з них суттєво «вирвалися» вперед. Нині рівень госпіталізацій пацієнтів в лікарні по Україні найвищий в Чернівецькій області і складає 756 на 1 мільйон населення. На думку Євгена Істребіна, не останню роль у цьому зіграла близькість до Румунії, де нині захворюваність б’є рекорди. За даними МОЗу, в області також найвищий рівень завантаженості ліжок із киснем – 62,5%.

На другому місці за цим показником Харківська область – там 59,8% ліжок з киснем зайняті. А от загальні місця заповнені вже на 90%, повідомив «Суспільному» директор обласного Департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов. Раніше мешканці Харкова у соцмережах писали, що через нестачу місць пацієнтів вже везуть до лікарень районів області, і 27 вересня чиновник підтвердив цю інформацію, пояснюючи тим, що в регіоні існує єдина госпітальна база з COVID. «Заповненість зараз лікарень по місту Харкову — 90%, тобто для того, щоб дійсно формувати резерв ліжок, людей можуть і направляють, в залежності від вільних ліжок — у додаткові лікарні [в районах області]. У нас немає поділення на міські чи обласні, всі ці лікарні дозволені МОЗ для лікування хворих, у нас база — 13 лікарень», — сказав Хаустов.

Також вже виглядає  загрозливою ситуація в Одесі, про що написала голова благодійної організації «Корпорація монстрів» Катерина Ножевнікова. За її словами, в опорних лікарнях (їх всього чотири на місто і область) реанімаційні місця закінчилися пару днів назад, при цьому реаніматологів не вистачає, а звичайні ліжка в таке відділення просто не поставиш. Звичайних місць, за її словами, залишилося близько ста – в одній з опорних лікарень (П’ятій). 

Також одним із лідерів за кількістю хворих на ковід, які перебувають в лікарнях, є Львівщина. Нині вона демонструє ознаки помаранчевого рівня епіднебезпеки, а вже за два-три тижні може перейти в червону зону, констатував головний санітарний лікар Ігор Кузін.

У столиці нині ситуація відносно спокійна. Навіть більше – мер Києва Віталій Кличко заявив, що сподівається, що під час цієї хвилі місто зможе уникнути локдауну з огляду на значну кількість вакцинованих. Щоправда аналітик Євген Істребін поки налаштований не так оптимістично – він вважає, що нині Київ відстає від інших крупних регіонів у захворюваності переважно через те, що більшу частину літа Київ традиційно «знелюднів» через сезон відпусток і канікул. Відтак, на думку аналітика, ситуація в столиці погіршиться пізніше. А отже, нам усім не  час розслаблятися.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-