21 вересня. Пам’ятні дати

21 вересня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні, за рішенням ООН, відзначається Міжнародний день миру  

Перший Міжнародний день миру був проведений у вересні 1982 року.

Цього дня ООН пропонує всім країнам і народам припинити воєнні дії, або ж відзначати цей День проведенням освітніх і громадських, суспільних інформаційних акцій з проблем миру.

Сьогодні християни східного обряду святкують Різдво Пресвятої Богородиці або другу Пречисту.

Різдво Пресвятої Богородиці належить до 12 найбільших церковних свят і власне саме воно й відкриває їхній лік у церковному новому році, який розпочався 14 вересня. В народі Різдво Пресвятої Богородиці називали другою Пречистою, або «осениною». Як відомо, перша Пречиста – це Успіння Богородиці й відзначається воно 28 серпня. Існує ще й третя Пречиста – так звана «зимова» - Введення в храм Пресвятої Діви (4 грудня). На честь свята Різдва Пресвятої Богородиці в Україні зведено чимало храмів.

У цей день народилися

в Україні…

Валерій Безпалов (1957), інженер-теплоенергетик ЧАЕС. Один із ліквідаторів, який, ризикуючи життям, запобіг другому можливому вибуху на атомній станції.

Народився в селі Лесівка на Донеччині, закінчив Одеський політехнічний інститут за фахом інженер-теплоенергетик.

З 1980 року працював на Чорнобильській АЕС, починав з робочих посад, закінчив начальником зміни.

Валерій Беспалов — один з трьох спеціалістів, які у квітні 1986 року, ризикуючи життям, займалися спуском води з теплоносія четвертого енергоблоку ЧАЕС.

Близько 185 тонн розплавленого ядерного матеріалу зі зруйнованого реактора пропалювали бетонну плиту під реактором. Під ними в басейні-барбатері накопичувалась вода, що використовувалась під час гасіння пожежі в перші дні після аварії. Її об’єм оцінювався в 19 тисяч тон. Якщо б розплавлена активна зона дісталась води, міг відбутися повторний вибух. Тому розробили план: троє спеціалістів  мали відправитись через затоплені камери четвертого реактора, знайти два запірних клапани й відкрити їх, щоб спустити воду.

Борис Баранов був начальником зміни станції, саме він приймав рішення, що випорожнювати басейн-барботеру зруйнованого енергоблоку від води буде він, а також старший інженер енергоблоку № 3 Валерій Беспалов та старший інженер Олексій Ананенко.

Марія Музичук
Марія Музичук

Марія Музичук (1992), шахістка, чемпіонка світу серед жінок 2015 року, дворазова чемпіонка України (2012 та 2013років), найкраща шахістка світу 2015 року.

Народилася на Львівщині у сім’ї шахістів: батько та мати Марії Музичук є шаховими тренерами, заслуженими тренерами України. Дебютувала на дитячому (шахісти до 10 років) чемпіонаті України у 1999 році.

У складі жіночої збірної України - чемпіонка світу 2013 року та чемпіонка Європи 2013 року, срібна призерка шахової олімпіади 2018 року та бронзова призерка шахових олімпіад 2012, 2014 та 2016 років.

5 квітня 2015 року Марія Музичук стала п’ятнадцятою чемпіонкою світу, перемігши у фінальному поєдинку, що складався з чотирьох партій та проходив з 2 по 5 квітня, росіянку Наталю Погоніну.

і у світі

Герберт Джордж Веллс (1866-1946), англійський письменник, класик науково-фантастичної літератури.

За своє насичене і активне 80-річне життя Герберт Веллс написав і видав 110 книг, утім, відомий, передусім, як автор романів «Машина часу», «Невидимець», «Війна світів», «Острів доктора Моро».

Стівен Кінг (1947), американський письменник.

Після виходу у 1974 році його першого помітного роману - «Керрі», він опублікував понад п’ятдесят книг-бестселерів. За романами Кінга знято понад 100 фільмів та телепередач. Серед найвідоміших кіноробіт за творами Кінга – «Втеча з Шоушенка», «Долорес Клейборн», «Зелена міля» та телесеріал «Секретні матеріали».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-