В Україні очікується циркуляція чотирьох штамів грипу - МОЗ

В Україні очікується циркуляція чотирьох штамів грипу - МОЗ

Укрінформ
У новому епідсезоні в Україні очікується циркуляція 4 штамів грипу. В першу чергу вакцинуватися від грипу варто медикам, вчителям, літнім людям, людям з хронічними захворюваннями та вагітним.

Як передає Укрінформ про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров'я. 

"За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть 4 штами вірусу грипу: вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09; вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020(H3N2); вірус, подібний В/Washington/02/2019(лінія B Victoria); вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata)", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ наголосили, що вакцинуватся від цих штамів найкраще до початку циркуляції вірусів грипу - у вересні -жовтні, щоб утворився імунітет і достатня кількість захисних антитіл.

Зазначається, що щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи захворюваності. Всупереч поширеному міфу, це не послаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Читайте також: Вакцинація від COVID-19 не захищає від грипу – Центр здоров’я

У першу чергу варто вакцинуватися від грипу медичним працівникам, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії, а також вагітним, для яких грип може мати серйозні наслідки. В МОЗ наголошують, що вакцинація від грипу безпечна на всіх етапах вагітності.

Окрім цього вакцинація від грипу показана літнім людям від 65 років, чий імунітет із віком стає менш ефективним у боротьбі з грипом, та людям із хронічними захворюваннями, учителям, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих - її немає у національному календарі профілактичних щеплень, тому вакцину можуть закуповувати коштом місцевих бюджетів, підприємств або ж власним коштом.

У міністерстві наголошують, що в умовах епідемії COVID-19 особливо актуальною є вакцинація, зокрема від сезонного грипу.

"Вакцина від COVID-19 не є аналогом вакцини проти відповідних штамів грипу, і навпаки", - наголошують в МОЗ.

Читайте також: Moderna розробляє комбіновану вакцину від COVID-19 і грипу

Як повідомляв Укрінформ, станом на 16 вересня в Україні зафіксовано 5 744 нових випадки коронавірусної хвороби.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 331 540 осіб, одужали – 2 226 629, летальних випадків – 54 651.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 6 097 685 людей, з них отримали одну дозу – 6 097 683 людини, повністю імунізовані та отримали дві дози – 5 009 066 людей (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 11 106 749 щеплень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-