Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Перші щеплення рятують життя немовлят

Перші щеплення рятують життя немовлят

Укрінформ
Вакцинацією згідно з Національним календарем щеплень можна отримати повноцінний імунітет від 10 інфекційних захворювань

Кожна країна має календар щеплень, до якого вносять вакцини від різних інфекційних захворювань. Перелік вакцин формують залежно від епідемічної ситуації в регіоні, небезпеки інфекцій для людей, рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та економічного стану країни. Хвороби, яким можна запобігти завдяки щепленням, називають вакцинокерованими.

В Україні вакцинацію здійснюють відповідно до Національного календаря щеплень, розробленого й оновленого з огляду на міжнародний досвід. Всі вакцини, внесені до нього, держава закуповує власним коштом, а пацієнти отримують безоплатно.

Перші щеплення немовлятам роблять ще в пологовому будинку: від гепатиту B – у першу добу та від туберкульозу (БЦЖ) – упродовж 3–5 діб після народження.

Чому саме ці дві вакцини? Що молодший вік інфікування вірусом гепатиту В, то більша ймовірність переходу гострої форми захворювання в хронічну. Для немовлят цей показник становить 90%. Інфікувати ж дитину може людина, яка взагалі не знає про свою хворобу. Ліків від гепатиту В не існує.

Вакцина БЦЖ допомагає імунній системі вашої дитини боротися зі збудником туберкульозу (мікобактерією) і запобігає зараженню. Ми рекомендуємо не відмовлятися від цього щеплення, адже ситуація із туберкульозом в Україні дуже складна, а захворювання – особливо небезпечне для дітей віком до 5 років. Як і у випадку з гепатитом, ви ніколи не знаєте, де на вашого малюка чатує небезпека. І часто від вашого вибору залежать не лише його здоров’я, а й життя.

Утім піклуватися про дитину можна ще до її народження. Наприклад, вагітним із 27 тижня рекомендовано вакцинуватися від дифтерії, правця та кашлюка. Це дозволить мамі передати малюкові антитіла до хвороб, які є особливо небезпечними у ранньому віці. Антитіла діятимуть до віку, коли можна буде отримати перше щеплення від дифтерії, кашлюка і правця у 2 місяці. Перевагу варто надавати багатокомпонентним вакцинам, які зменшують кількість введень і візитів до лікаря. Це – світова практика.

Вагітним рекомендують також вакцинуватися від грипу, і в нових реаліях – від COVID-19, адже ці хвороби можуть бути дуже небезпечними.

Щеплення – це відповідальність не тільки лікаря й батьків, а часом і всієї родини – безпечне середовище важливо і можливо створити навіть у межах сім’ї. Якщо ви чекаєте на поповнення, зробіть рутинні та додаткові щеплення ще до появи нового члена сім’ї. Таким чином захистите дитину від хвороб упродовж перших місяців життя до проведення рутинної вакцинації за календарем.

Пам’ятайте, що якщо дотримуватися Національного календаря щеплень і вчасно здійснювати вакцинацію, можна отримати повноцінний імунітет від 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюка, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції. Тож обираючи робити щеплення своїй дитині й собі, ви закладаєте міцний фундамент для здоров’я на багато років уперед. 

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-