СБУ запобігла розкраданню ₴300 мільйонів на закупівлі ноутбуків для вчителів

СБУ запобігла розкраданню ₴300 мільйонів на закупівлі ноутбуків для вчителів

Укрінформ
Кіберфахівці СБУ запобігли масштабному розкраданню державних коштів під час реалізації урядової програми «Ноутбук – кожному вчителю». Наразі викрито зловмисників, які намагалися організувати протиправну схему при закупівлі близько 60 тис. ноутбуків.

Про це повідомив т.в.о. начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на брифінгу в Кабінеті Міністрів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми отримали інформацію про наміри окремих осіб організувати протиправну схему при реалізації державної урядової програми «Ноутбук – кожному вчителю». Окремі особи хотіли забезпечити протиправну змову учасників ІТ-ринку, а саме ведерів, інтегратерів, тобто підприємств, як імпортують та займаються постачанням такого роду комп'ютерної техніки, та заявляли при цьому, що вони нібито уповноважені на це Міністерством цифрової трансформації... СБУ розкрила деталі зазначеної схеми, були встановлені конкретні особи, котрі провели попередні перемовини з учасниками ІТ-ринку, які діють чи можуть бути задіяні до зазначеної програми, та домовилися з ними про необхідність завищення цін на понад 30%. Саме ці 30% повинні були бути у вигляді відкатів по суті вкрадені. Хочу підкреслити, що 30% від близько мільярда вказаної субвенції — це 300 млн грн. Це ті кошти, на які можна було б закупити тисячі ноутбуків та тисячі наших вчителів забезпечити необхідною технікою, яка актуальна особливо в умовах карантину», - заявив Вітюк.

Читайте також: За розкрадання активів «Аркади» судитимуть п'ятьох банкірів

Він зазначив, що одним з головних принципів діяльності СБУ саме як спецслужби є запобігання злочинам. Тому правоохоронці вирішили не чекати, доки злочини будуть вчинені, а діяти на випередження, щоб запобігти мільйонним збиткам державі.

Як розповів Вітюк, бізнес в Україні, на жаль, звик до відкатів, і тому підприємці, принаймні окремі з них, погодились попередньо на зазначену схему.

СБУ попередила Міністерство цифрової трансформації та Міністерство освіти та науки про злочинні наміри.

«Разом ми провели неформальну нараду, на яку запросили близько 30 учасників ІТ-ринку. Там ми розвіяли міф про те, що вказана схема може кришуватись Міністерством цифрової трансформації та закликали всіх учасників відмовитись від сумнівних та протиправних дій, які можуть призвести до збитків державі та привести до кримінальної відповідальності», - наголосив Вітюк.

За його словами, відповідальність за згадані злочини передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі, згідно з ч.5 ст191 КК України.

Вітюк також запевнив, що всі договори будуть переглянуті Міністерством цифрової трансформації, а процес закупівель буде під особистим контролем міністрів цифрової трансформації, освіти та науки.

Відповідаючи на питання коли чекати результатів перевірки всіх тендерів, Вітюк зазначив: “Ми будемо супроводжувати процеси закупівель до того, поки вийде останній ноутбук. В будь-який момент можуть бути ті чи інші порушення, в тому числі кримінально карані, тому весь цей період ми будемо спостерігати. У випадку наявності у певних діях осіб ознак злочину, вони будуть притягатись до відповідальності. Тобто до кінця року ми цим питанням займаємось - до 31 грудня 2021 року, поки буде закінчений бюджетний рік і поки ця програма буде завершена успішно”.

Читайте також: Федоров: Підозрюємо корупційну змову на мільйони гривень з ноутбуками для вчителів

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів у квітні ухвалив розподіл субвенції в розмірі 980 мільйонів гривень, за які планувалося закупити понад 60 тисяч ноутбуків (з урахуванням співфінансування з місцевих бюджетів і очікуваної вартості ноутбука орієнтовною сумою 20 тисяч гривень). На початку вересня Міністерство освіти та науки повідомило про оголошення тендерів в усіх обласних державних адміністраціях та 4 районах м. Київ на придбання 56 тисяч 954 ноутбуки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-