Свобода – вакцинованим! Але декому незрозуміло, чи потрібна вона…

Свобода – вакцинованим! Але декому незрозуміло, чи потрібна вона…

Укрінформ
Тепер і Україна приєднається до числа країн, які скасують обмеження для вакцинованих громадян

Незабаром в Україні стимулюватимуть вакцинацію не лише закликами – у Мінохорони здоров’я анонсували послаблення карантинних обмежень для вакцинованих. На засіданні Кабміну міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що урядовці працюють над змінами карантинних норм, аби дотримуватися балансу між захистом населення від коронавірусу та його благополуччям. Таку практику послаблення обмежень для щеплених запровадили в Європі, США, Ізраїлі та інших країнах, тож і Україна вирішила перейняти їхній досвід.

Якщо епідситуація погіршиться, то в ресторани – із QR-кодом

Обговорення того, що вакциновані громадяни почуватимуться більш вільно у разі запровадження карантинних обмежень, не вщухають ще з літа. За словами відповідальних чиновників,  нові норми вже в розробці і будуть прийняті на пізніше середини вересня. Як це буде? Віктор Ляшко  попередньо розповів, що більшість обмежень, які передбачені в «жовтому» та «червоному» рівнях епідемічної безпеки, не застосовуватимуться у разі, якщо будуть вакциновані колективи та відвідувачі закладів. При цьому для «жовтого» рівня буде достатньо однієї дози вакцини, а для «червоного» рівня - потрібен повний курс.

Пізніше головний санітарний лікар  Ігор Кузін дещо уточнив  принцип нових норм на прикладі закладів харчування: «Ресторан або заклади громадського харчування зможуть працювати навіть у «червоній» або «помаранчевій» зоні, якщо персонал, який працює, буде вакцинований на 100%. І буде зніматися норма на кількість відведених місць, якщо його відвідувачі теж будуть вакциновані», - пояснив головний санітарний лікар. Він додав, що  для того, щоб відвідати заклад в «червоній» зоні, потрібно буде показати QR-код на вході.

До слова, повністю вакцинованих українців нині 4,5 мільйони, а тих, хто поки отримав одну дозу – 5,7 мільйонів. Цифри, звісно, будуть змінюватися, але згідно нинішнього їх значення, у разі запровадження обмежень «жовтого» рівня, вони не стосуватимуться 20% громадян, а на «червоному» рівні вільно почуватимуться 10%.

Епідеміологиня та експертка ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград в коментарі Укрінформу говорить, що практику послаблення обмежень для вакцинованих використовує багато країн Європи, а також США, Ізраїль, аби стимулювати населення вакцинуватися. Але вона вважає, що послаблювати обмеження для вакцинованих поки зарано. «Вакциновані люди все одно будуть поширювати вірус. З огляду епідеміології ми завжди кажемо, що клінічна небезпека – це тяжкий пацієнт, який потрапляє до реанімації. Але для суспільства найбільшу небезпеку становлять пацієнти зі «стертими» формами захворювання і легким перебігом, бо вони перебувають між нами і поширюють цю проблему в суспільстві. Тому питання у тому, чи треба, щоб вони знімали маску та інфікували інших? Вакцинація – це один із компонентів захисту. Трагедія пандемії  у тому, що коронавірус нестабільний, він дуже швидко змінюється, що дозволяє його новим варіантам вислизати з-під імунної відповіді. Тому поки він не стабілізується, закрити проблему може своєчасна і адекватна зміна реагування – тобто вчасний перехід з однієї зони епіднебезпеки в іншу», - говорить Наталія Виноград.

У США навіть від вакцинованих вимагають носити маски

Тим часом практика використання внутрішніх «зелених» паспортів в інших країнах нині зберігається. Першим великим містом у США, де почали вимагати сертифікат вакцинації  проти ковіду для відвідування ресторанів, барів і спортзалів, стало Сан-Франциско (штат Каліфорнія). Ця норма запрацювала з 20 серпня. У Нью-Йорку програма, яку мер Білл де Блазіо назвав "Ключ до Нью-Йорка" (Key to NYC Pass – англ.), вступить в дію 13 вересня і тоді ж місцева влада почне перевірки на дотримання вимог. Йдеться так само про обов’язкову вакцинацію для відвідувачів ресторанів, спортклубів, кінотеатрів та місць розваг.  «Якщо ви не вакцинувались, на жаль, ви не зможете брати участь в багатьох подіях. Час людям зрозуміти, що вакцинація є необхідною для гарного, повноцінного та здорового життя», - сказав мер Нью-Йорку. Але що важливо - при цьому на тлі поширення «Дельти» навіть для вакцинованих громадян введено обов’язкову вимогу носити маску в закритих приміщеннях.

Ізраїль «зелені паспорти» для відвідування громадських закладів в умовах обмежень ввів найпершим – ще з 21 лютого. Але якщо тоді ці вимоги стосувалися відвідувачів, то нещодавно вони посилилися на працівників. 31 серпня урядова комісія щодо боротьби з коронавірусом вирішила, що «зелений паспорт» зобов'язані мати медичні працівники, педагогічні працівники, а також всі працівники, які контактують з клієнтами, наприклад, офіціанти або службовці установ, а також співробітники всіх місць, які працюють за «зеленим стандартом». «Якщо відвідувач зобов'язаний пред'являти «зелений паспорт», то він також повинен бути у працівників. По суті, «зелений стандарт» поширюється на всю економіку», - пише Іsraelinfo.

В Австрії «зелений паспорт» необхідний для користування послугами салонів краси, готелів, для відвідування закладів торгівлі, місць публічного відпочинку, клубів, зоопарків, культурно-мистецьких заходів. Документ вимагають у всіх громадян Австрії від 12 років, але у  Відні це правило іще жорсткіше – «зелений паспорт» необхідний дітям  вже з шести років.

Наш висновок. Стремління держав до запровадження «зелених паспортів» замість карантинних обмежень зрозуміле: без конкретного стимулу частина населення, яка не поспішала вакцинуватися, не поспішатиме це робити й надалі. Адже частіше сприймає вакцинацію не як захист себе у першу чергу, а як чи то незрозумілу, чи то обтяжливу вимогу з боку держави. Та і економіку це теж частково підтримає. А чи стимулює подібна практика українців подбати про себе – стане відомо незабаром. Поки ж темпи вакцинації тримаються на добовій нормі у максимум 130 тисяч доз при наявності «в запасі» і в найближчій перспективі майже 12 мільйонів доз вакцин.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-