У Києві стартує медичний просвітницький проєкт про туберкульоз

У Києві стартує медичний просвітницький проєкт про туберкульоз

Фото
Укрінформ
У Києві в рамках нового медичного просвітницького проєкту про туберкульоз презентували дитячу книжку-казку про цю хворобу “Нечарівна паличка”.

Науково-популярне видання для дітей як початок великого просвітницького проєкту його автори та медики представили в Укрінформі на пресконференції на тему "Нечарівна паличка" - творчі ліки від дитячого туберкульозу й байдужості суспільства".

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, за 2020 рік у країні на туберкульоз захворіли 540 дітей віком до 17 років, а за 6 місяців 2021-го  -- 307. При цьому виявлення туберкульозу серед дітей знизилося у 2020 році на 33%.

На думку завідувачки відділу координації програм діагностики та лікування туберкульозу ЦГЗ МОЗ Яни Терлеєвої, це пов’язано з тим, що увагу населення прикуто до COVID-19.

“Фахівці пов’язують це насамперед з негативним впливом коронавірусної інфекції, коли через карантинні обмеження населення рідше зверталося по медичну допомогу, його увагу було прикуто до вирішення проблем коронавірусної інфекції. Відповідно ми розуміємо, що зараз частина цих дітей, можливо, ще й досі залишається з невиявленим туберкульозом”, - зазначила Терлеєва.

Напруженою назвав ситуацію з туберкульозом в Україні академік НАМН, доктор медичних наук, професор, директор ДУ "Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України" Юрій Фещенко.

“Побільшало випадків розповсюдженого туберкульозу, який потребує госпіталізації, стало більше випадків захворювання на хіміорезистентний туберкульоз. Всю увагу зосереджено на пандемії коронавірусної інфекції, послабилися заходи, які сприяють своєчасному виявленню хворих на туберкульоз. А захворюваність дитячого, підліткового населення є віддзеркаленням загальної ситуації, бо діти більш уразливі до цієї інфекції”, - наголосив лікар.

Як зазначили організатори проєкту, ситуація з дитячим туберкульозом є особливо тривожною - високий рівень захворюваності, дискримінації та стигми в соціумі щодо цієї проблеми, булінгу в дитячому середовищі, що призводить до важкого психоемоційного стану дитини та родини в цілому.

“Держава взяла курс на боротьбу зі стигмою та дискримінацією, на впровадження медико-соціального супроводу. Але на сьогодні ці заходи вже добре відпрацьовані серед дорослих, а діти потребують інакшого, креативного підходу. Дитяча книжка, за нашим задумом, має перерости у великий інформаційний просвітницький проєкт для батьків і дітей про паличку туберкульозу”, - розповіла доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології НУОЗ України імені П.Л. Шупика, віцепрезидент ГО "Творче об’єднання "ЄВРОАРТ" Наталія Гріцова.

За задумом учасників проєкту, книжка-казка “Нечарівна паличка” у стислій і ненав’язливій формі донесе дітям і батькам інформацію про небезпечну хворобу туберкульоз, властивості збудника, шляхи його передачі, засоби профілактики, важливість здорового способу життя, позитивного мислення та, що найголовніше, про абсолютну виліковність хвороби.

“Мені хотілося навчити дітей мислити. Щоб вони, прочитавши її, не просто отримали інформацію, не просто пораділи веселим сценам і не просто навчились чомусь, а щоб вони почали мислити. Тому ця книжка призначена для сімейного читання. І вже є такі родини, які її прочитали. Кажуть, діти ставлять багато запитань, і це добре. І ця книжка - лише початок великого й потужного проєкту”, - сказала авторка книжки, член Спілки кінематографістів України, кінорежисер, драматург, сценарист, композитор, президент ГО ”Творче об’єднання "ЄВРОАРТ” Олена Петровська.

Читайте також: Туберкульоз і ВІЛ в Україні: медики розповіли про кількість нових випадків за липень

Книга-казка “Нечарівна паличка” є продуктом спільної праці ДУ "Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України", Центру громадського здоров’я МОЗ, ГО "Творче об’єднання "ЄВРОАРТ".

Автори проєкту ставлять за мету знизити рівень стигми та дискримінації, що пов’язані з хворобою і є вагомими бар’єрами на шляху протидії туберкульозу.

Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-