26 серпня. Пам’ятні дати

26 серпня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Цього дня, у 1657 році, гетьманом України було обрано Івана Виговського

Іван Виговський (1608-1664) увійшов в українську історію, передусім, як поборник сильної і незалежної України. Гетьманом його було обрано після смерті Богдана Хмельницького. Саме Виговський організував Генеральну військову канцелярію – адміністративний і дипломатичний штаб Хмельницького, мозковий центр козацької революції. Виговський виховав ціле покоління урядовців і дипломатів, тримав у своїх руках усі нитки внутрішньої і зовнішньої політики. Намагався утримувати дружні відносини з усіма сусідніми країнами, не надаючи переваги жодній із сторін. Він уклав українсько-шведський договір, відновив союз з Кримським ханством та почав переговори з Польщею.

Активна зовнішня політика Виговського, спрямована на зміцнення міжнародного авторитету України, викликала занепокоєння Москви, яка після Переяславської угоди 1654 року сприймала Україну не як рівноправного союзника, а виключно як васала. Царський уряд почав активно формувати за допомогою своїх агентів (передусім духівництва) антигетьманську опозицію. Підкуплювали козацьку старшину, всіляко підбурювали запорожці та селянство. Це слова з маніфесту Івана Виговського, написаного понад 350 років тому: «От така то зрада підступної Москви слідна у всім: вона готовить нам ярмо – насамперед, домашньою громадянською війною, тобто нашою власною зброєю, без ніякої нашої вини». Взагалі та війна коштувала Україні до 50 тис. людських життів. Підступно-агресивна позиція Москви спонукала Виговського до союзу з Польщею – у 1658 році було укладено Гадяцький договір. Дізнавшись про це, Московщина розпочала відкриту агресію проти України. Виговський здобув блискучу перемогу над росіянами під Конотопом у 1659 році, розбивши вщент царські війська, але не зміг скористатися тим результатом і виявився абсолютно безсилим проти таємної політики підбурювання і підкупу. Проти гетьмана знову виступила частина старшинської опозиції, яку створили промосковськи настроєні полковники. Зрештою, Іван Виговський змушений був зректися булави і виїхати в Польщу. Невдовзі його звинуватили у зраді і розстріляли.

Події дня

26 серпня 1789 року Національними установчими зборами була прийнята Декларація прав людини і громадянина – один із засадничих документів Французької революції, що визначала індивідуальні права людини. Декларація і сьогодні є одним із наріжних каменів французького конституційного права. Вона підтверджена французькою конституцією 4 жовтня 1958 року. 16 липня 1971 року Конституційна рада Франції визнала Декларацію юридично обов’язковим документом, порушення якого прирівнюється до неконституційності. У 2003 році ЮНЕСКО включила декларацію в реєстр «Пам’ять світу».

26 серпня 1965 року на станції Красне – останній зупинці перед Львовом – троє кагебістів у цивільному в купе поїзда «Сімферополь–Львів» заарештували 35-річного Михайла Гориня (1930-2013) та його дружину Ольгу.

Михайло Горинь з дружиною Ольгою та дітьми Тарасом та Оксаною. 1970-ті)
Михайло Горинь з дружиною Ольгою та дітьми Тарасом та Оксаною. 1970-ті

Усього, з 24 серпня до 4 вересня 1965 року, в Івано-Франківську, Києві, Луцьку, Львові, Одесі, Тернополі, Феодосії за «антирадянську пропаганду та агітацію» кагебісти заарештували понад 20 шістдесятників.

Михайла й Ольгу повезли до Львова, у слідчий ізолятор управління КГБ на тодішню вулицю Миру, 1 (нині вул. Степана Бандери). Ольгу 28 серпня звільнили з-під варти. Михайла Гориня на закритому засіданні Львівського обласного суду 18 квітня 1966 року за антирадянську агітацію і пропаганду засудили на 6 років таборів суворого режиму.

26 серпня у Львові заарештували його молодшого брата Богдана Гориня,

«за антирадянську пропаганду» його засудили на 3 роки концтаборів.

У цей день народилися

в Україні…

Василь Юрчак (1876-1914), драматичний актор.

У 1896-1914 рр. працював у Театрі товариства «Руська бесіда» у Львові. Театральний діяч і письменник Степан Чарнецький писав: «Юрчак не мав за собою ні підготовчих студій, ні загальної широкої, ні театральної освіти, мав тільки – великий талант. Мав якусь надземну інтуіцію, що дозволяла йому розв’язувати найтяжчі, найбільш заплутані психічні проблеми…»

 Своїм учителем Юрчака називали Мар’ян Крушельницький і великий Амвросій Бучма.


Василь Понікаров (1929-2014), художник та графік, видатний аквареліст, якого називають «королем квітів».

Народився у селі Валя Ґоцілуй (тоді Молдовської АРСР, а зараз – село Долинське на Одещині).

Хист до малювання Василь успадкував від матері. Проста селянська жінка, вона розписувала яскравими фарбами печі, стіни мазанок, ворота – собі і сусідам «на радість».

Закінчив Одеське художнє училище, Московський поліграфічний інститут. Виставляється з 1965 року. Його роботи прикрашають галереї, музеї та приватні колекції у Франції, Італії, США, Японії та інших країнах.

Побачити більше картин: http://dvnshu.com/archiv/307-vasil-ponkarov.html

… і у світі

Матір Тереза (Агнес Гонджа Бояджиу; 1910-1997), місіонерка Римо-католицької церкви.

У жовтні 1950 року заснувала в Калькутті Орден милосердя, яким беззмінно керувала протягом 47 років. Лауреат Нобелівської премії миру «за допомогу стражденному людству» (1979). Щороку 5 вересня (в день її смерті) Римо-католицька церква відзначає День Матері Терези Калькуттської, а ООН -Міжнародний день благочинності.

Хуліо Кортасар (1914–1984), аргентинський письменник.

З 1954 року жив у Парижі, був перекладачем в ЮНЕСКО.

Як зазначив один із відомих аргентинських літературних критиків: «В Аргентині є два культових письменника: Кортасар і Борхес. У їхній творчості визначилося два основних інваріанти аргентинського художника: Кортасар з його радістю і світлою надією, з його завжди розкритою, розімкненою в майбутнє поетикою, і Борхес, з його замкненим рухом свідомості по колу, відчуттям безвиході буття».

Кортасара українською перекладали Анатоль Перепадя та Юрій Покальчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-