Що робити, коли вжалила медуза — поради МОЗ

Що робити, коли вжалила медуза — поради МОЗ

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров'я надали поради, як діяти при опіках від контакту з медузами.

Як передає Укрінформ, про це пише МОЗ у Фейсбуці.

"Кількість медуз в Азовському морі катастрофічно збільшилася та в Чорному морі їх також часто можна зустріти. Це значно підвищує ймовірність отримати опіки від контакту з ними", - йдеться у дописі.

У щупальцях медуз є мікроскопічні жала, які містять отруту, тому у місці контакту зі шкірою людини може виникнути печіння та поколювання, оніміння чи почервоніння.

У МОЗ повідомили, що при контакті з медузою потрібно вийти з води, а видимі жала обережно вищипнути пінцетом. Потім місце опіку та/або контакту медузи зі шкірою слід промити морською або солоною водою. Якщо біль від опіку медузи дуже сильний, варто прийняти знеболювальне. Полегшити свербіж можуть антигістамінні препарати, у тому числі місцевої дії (мазі, гелі).

Ступінь вираженості симптомів залежатиме від того, з яким видом медуз зіткнулися та від площі опіку.

Читайте також: Вчений пояснив, чому Азовське море заполонили медузи

Якщо вжалила медуза, не потрібно промивати місце укусу прісною водою – це пришвидшить негативний вплив отрути на місце ураження та збільшення опікової ділянки. Також не можна торкатися місця опіку голими руками – є ризик, що отрута потрапить на руки та інші ділянки шкіри. Не варто розтирати місце опіку протягом кількох годин та не мочитися на місце укусу.

При купанні або пірнанні в середовищі проживання медуз слід вдягати гідрокостюм або інший спеціальний захисний одяг.

Читайте також: Усе, чого ви не знали про медуз

Також для уникнення контакту з медузами потрібно уникати пляжі зі значною кількістю медуз.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці липня Азовське море через зміну екологічних умов заполонили медузи. Зокрема з пляжу в с. Урзуф на Донеччині їх вивозили трактором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-