17 серпня. Пам’ятні дати

17 серпня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Цього дня народився Андрій Кузьменко – відомий український співак, продюсер, телеведучий, шоумен, лідер гурту «Скрябін»

Він записав 20 студійних альбомів, майже 70 кліпів, організував власне інтернет-радіо, автор кількох книжок та багатьох інших проєктів. Трагічно загинув 2 лютого 2015 року в автокатастрофі біля села Лозуватка на Дніпропетровщині.

Андрій Кузьменко (1968–2015) народився в місті Самбір Львівської області. В дитинстві мріяв стати водієм сміттєвозу, потім – лікарем-неврологом.

Перше музичне потрясіння– пісня The Beatles «Lady Madonna», яку Андрій випадково почув, коли йому було 10 років. «Мене здивувало: наскільки простою здавалася музика й наскільки сильно вона «вставляла», – згадував Кузьма.

Музикою почав займатися з 8 класу. Ходив до музичної школи, грав на фортепіано. Служив в армії, закінчив стоматологічний факультет Львівського медінституту. Але стоматологія йому не подобалася, натомість, все більше захоплювався музикою, зокрема панком. Тут одкровенням був спочатку шотландський гурт The Exploited, потім легендарні «Брати Гадюкіни».

Наприкінці 80-х років Андрій Кузьменко разом із друзями створює гурт «Скрябін» з яким відтоді тісно пов’язує власну долю.

Впродовж тривалого часу Кузьма був ведучим популярних телепрограм «Шанс» і «Шейканемо». У 2006 році видав книгу-автобіографію «Я, «Побєда» і Берлін», яка згодом кілька разів перевидавалась.

Кузьма запам’ятався різним – енергійним, гострим на язик, часом провокативним, різким, епатажним – часом любив напустити на себе мачизму чи пограти роль Мефістофеля, але в душі він був романтиком – тонким і вразливим. Це видно по його кращих піснях: «Мам», «Люди як кораблі», «Квінти», «Радіо любов», «Старі фотографії», «Мовчати», «Місця щасливих людей».

Події дня:

17 серпня 1914 року, у Львові, вийшла постанова Головної української ради про створення у складі австро-угорської армії українського добровольчого легіону (Українські січові стрільці). Цього ж дня Дмитром Донцовим, Володимиром Дорошенком, Андрієм Жуком, та ін. було створено Союз визволення України, що ставив своїм завданням досягнення державної самостійності України через поразку Росії у світовій війні. Вони вели організаційно-агітаційну роботу в таборах військовополонених серед солдат-українців. Це призвело невдовзі до створення двох дивізій, так званих «сірожупанників» та «синьожупанників», що згодом взяли активну участь в боротьбі навколо Києва.

У цей день народилися

Ярема Вишневецький (1612-1651) – князь, державний діяч і один з найбагатших магнатів Речі Посполитої. Посприяв заселенню і розвитку Лівобережжя

Народився Ярема Вишневецький на Полтавщині. Став сиротою в 7 років, виховував його дядько по батькові князь Костянтин Вишневецький. Навчався в колегіумі єзуїтів у Львові, потім вивчав військову справу в Нідерландах, Італії, Іспанії. У повсякденному житті послуговувався двома мовами – польською і українською.

Є свідчення, що на Лівобережжі йому належало 56 міст і містечок з центром у Лубнах. До «Вишневеччині» належали територія нинішніх Полтавської, частково Київської (Яготинський район), Черкаської і Чернігівської областей. Окрім того, князь утримував 12-20 тис. першокласного надвірного війська.

За 16 років існування «України-Вишневеччини» чисельність населення краю збільшилася в десятки разів завдяки гнучкій податковій політиці: князь надавав пільги для новоприбулих поселян, заохочував ремесла. Власне, колонізація цього краю українським населенням за часів Вишневецького створила бар’єр на шляху московської експансії на захід.

Для свого часу Ярема Вишневецький мав досить прогресивні погляди, що й зумовило його позицію у протистоянні двох православних митрополитів: Ісаєю Копинським – духівником його матері, і Петром Могилою – його двоюрідним дядьком.

Ісая прагнув уберегти Руську церкву Речі Посполитої від західних впливів, підпорядкувати її Московському патріархату. А Петро Могила мав намір створити самостійний Київський патріархат. Ярема виступив на боці свого дядька – допоміг йому відібрати від Ісаї Густинський і Мгарський монастирі у 1635 році.

Як і усі представники знатних родів, Ярема був воєводою. Зокрема, брав участь у Смоленській війні 1632-1634 років між Річчю Посполитою і Московським царством за володіння Смоленськом, яка завершилася поразкою московитів.

Дізнатися більше про Ярему Вишневецького:

https://www.istpravda.com.ua/articles/2010/10/18/566/

http://incognita.day.kyiv.ua/ukrayinskij-rozlam.html і продовження: http://incognita.day.kyiv.ua/ukrayinskij-rozlam-2.html

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-