Помер Євген Марчук

Помер Євген Марчук

Оновлено
Укрінформ
На 81-ому році життя помер Євген Марчук — український державний діяч, четвертий Прем'єр та генерал армії України. У різні роки він був головою СБУ і міністром оборони.

Як передає Укрінформ, про смерть через зупинку серця повідомила його дружина Лариса Івшина у Фейсбуці.

"Чорний день....помер ЄК ...зупинилося серце", - написала вона.

Служба безпеки України повідомила про причини смерті. "Коронавірусна хвороба загострила захворювання, на які він страждав, та спровокувала гостру серцево легеневу недостатність", - йдеться у повідомленні.

Марчук народився 28 січня 1941 р. в с. Долинівка Гайворонського району Кіровоградської області у селянській родині.

У 1963 р. закінчив філологічний факультет Кіровоградського педагогічного інституту ім. О. С. Пушкіна за спеціальністю учитель української мови і літератури, німецької мови.

Від 1963 р. працював у Комітеті державної безпеки УРСР: 14 років був на оперативній і 17 років на керівній роботі в системі розвідки та контррозвідки. Пройшов усі службові щаблі КДБ УРСР: від молодшого лейтенанта до генерала. Генерал армії України (звання присвоєно указом Президента України 23 березня 1994 р.).

5 червня 1991 р. був призначений державним міністром з питань оборони, національної безпеки і надзвичайних ситуацій УРСР.

За поданням Голови Верховної Ради України Леоніда Кравчука 6 листопада 1991 року Марчук конституційною більшістю (307 — «за») Верховної Ради першого демократичного скликання на конкурсній основі був призначений першим головою Служби безпеки України (1991–1994).

1 липня 1994 року Марчук призначається віцепрем'єр-міністром в уряді Віталія Масола, відповідальним за організаційно-правове, фінансове і соціальне забезпечення всієї оборонної і правоохоронної системи держави, а через три місяці – першим віцепрем'єр-міністром України, головою Координаційного комітету при Президентові України по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю.

У зв'язку із тим, що прем'єр Масол подав у відставку з посади керівника уряду, тодішній президент Леонід Кучма Указом від 3 березня 1995 року призначив Марчука виконувачем обов'язків Прем'єр-міністра.

Під час підписання Конституційного договору між президентом і парламентом (08.06.1995) Указом Президента Кучми Марчук призначений Прем'єр-міністром України.

Згідно з тодішнім законодавством, Марчук, будучи державним службовцем, мав право балотуватися до Верховної Ради України. У грудні 1995 р. на довиборах до Верховної Ради по Миргородському виборчому округу був обраний народним депутатом у першому турі (його підтримали 83,71% виборців при шести претендентах). У парламенті був обраний до Комітету з питань оборони і державної безпеки, а у жовтні 1996 року очолив фракцію «Соціально-ринковий вибір».

Розбіжності у поглядах із президентом і його оточенням на подальший розвиток держави все більше давалися взнаки, і Кучма своїм Указом від 27 травня 1996 року увільнив Марчука «з посади Прем'єр-міністра України у зв'язку з виконанням ним функцій і повноважень народного депутата України на постійній основі». Пояснення Адміністрацією Президента Кучми такого рішення в публічному дискурсі набуло фольклорного виразу: «за створення власного політичного іміджу».

У березні 1998 року на чергових виборах до Верховної Ради став народним депутатом України.

Пізніше Марчук заявив про участь у президентських виборах 1999 р. У першому турі він набрав 2 138 356 голосів (8,13%), посівши 5-те місце з 13 претендентів. Президент Кучма, прагнучи гарантувати свою перемогу у другому турі, для чого була необхідною підтримка електорату Марчука, запропонував йому обійняти посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ).

Указом Президента Кучми від 10 листопада 1999 року Марчук був призначений Секретарем Ради національної безпеки і оборони України.

З червня 2003 р. по вересень 2004 р. — міністр оборони України.

19 травня 2008 р. призначений радником (поза штатом) президента Ющенка.

10 грудня 2014 року очолив Міжнародний секретаріат з безпеки та цивільної співпраці між Україною та НАТО і ЄС.

У 2018 році він представляв Україну у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України. На посаді голови української делегації в ТКГ Марчук замінив колишнього президента України Кучму. Однак Марчука увільнили 19 травня 2019 року.

Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (27 січня 2001 року) — за визначні заслуги у зміцненні національної безпеки України, плідну державну і політичну діяльність, орденом Трудового Червоного Прапора, Командорським Хрестом із зіркою за заслуги перед Республікою Польща, 7-ма медалями, іменною вогнепальною зброєю.

Лауреат Міжнародної української премії ім. Г.Сковороди (1997 рік). Кандидат юридичних наук. Володів англійською та німецькою мовами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-