Новий сезон ковіду: Україна має підстави продовжити карантин

Новий сезон ковіду: Україна має підстави продовжити карантин

Укрінформ
Через «Дельту» захворюваність потужно зросла і в Європі, і в Азії. Але важких хворих у Європі менше - людей захистила вакцинація

Перепочинок не був довгим - в Україні знову почалося зростання захворюваності і за минулу добу вже було виявлено майже тисячу нових інфікованих. Головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що карантин в країні буде продовжений після 31 липня. Власне, така тенденція спостерігається не лише в Україні – за даними ВООЗ, кількість нових випадків ковіду у період від 19 до 25 липня зросла на 8% проти попереднього тижня, а кількість померлих від нього - на 21%. Нову хвилю у ВООЗ уже називають «епідемією невакцинованих», оскільки більшість нових випадків реєструються у тих, хто ще не щепився.  

У Європі захворюваність зросла, а смертність - мінімальна

В Італії, де  упродовж останніх семи днів кількість померлих від ковіду зросла на 46%, вже оголосила про четверту хвилю пандемії. За минулу добу там виявили 6 171 нових інфікованих, а днем раніше - 5 696.

У Національному інституті охорони здоров'я (ISS) заявили, що майже 99% людей, які померли від COVID-19 в країні з лютого цього року, не були повністю вакциновані, пише The Lokal. В опублікованому дослідженні ISS йдеться, що нечисленна кількість повністю вакцинованих людей, які померли від COVID, були значно старшими від тих, хто помер без повної вакцинації - 88,6 року проти 80, а також вони мали більше проблем зі здоров’ям. Після цього повідомлення в країні дещо зросла реєстрація на вакцинацію, повідомляють місцеві ЗМІ. Наразі в країні повністю вакциновано 57% населення, але влада сподівається до кінця вересня вакцинувати всіх.

В Італії, як і в багатьох європейських країнах, готуються запровадити обов’язкові «зелені паспорти». З 6 серпня без них не можна буде потрапити до транспорту, закладів харчування, тренажерних залів, кінотеатрів, музеїв тощо. Зелені паспорти матимуть ті, хто отримав хоча б одну дозу вакцини від коронавірусу, нещодавно перехворів або здав ПЛР-тест.

У Франції, де за минулу добу зареєстрували понад 25 тисяч нових  випадків, теж тепер вимагатимуть пред’являти COVID-перепустки у ресторанах, кінотеатрах, клубах і для внутрішніх поїздок країною. Президент країни Емманюель Макрон заявив, що такі кроки необхідні для захисту вразливих груп населення та лікарень на тлі зростання кількості випадків коронавірусу. Французи перед прийняттям закону було досить негативно налаштоване до такої ініціативи – 24 липня понад 160 тисяч людей вийшли на протести по всій країни. 

У Британії ситуація із захворюваністю неоднозначна
У Британії ситуація із захворюваністю неоднозначна

У Великій Британії, де один із найвищих показників вакцинації (майже 70% дорослих повністю вакциновані, а 88% - отримали першу дозу), ситуація із захворюваністю неоднозначна. З другої половини червня там почався ріст кількості інфікованих, досягнувши 17 липня піку у понад 53 тисячі осіб. Але після цього знову почався спад, хоч добова захворюваність досі лишається високою у межах 30 тисяч випадків за добу. Експерти припускають, що таке падіння захворюваності пов’язано з тим, що частина британців просто не проходить тести на ковід, аби уникнути ізоляції. Плюс те, що  із закінченням Євро-2020, люди перестали збиратися у барах і пабах для спільного перегляду матчів (дані статистики переконливо свідчать про те, що за кожною грою збірної Англії слідувало різке збільшення числа випадків. Про це пише Financial Times.

Але що принципово важливо: після масової вакцинації при великому зростанні захворюваності показники смертності від ковіду - мінімальні. У Великобританії у другій половині липня при піковому числу інфікованих максимальний показник добової смертності складав 131. А у Франції, де за минулий тиждень кількість нових випадків за добу була на рівня 30-45 тисяч, фіксували 30-70 смертельних випадків за добу.

У країнах Азії і Росії захворюваність висока через низьке охоплення вакцинацією

Країни Азії теж відчули погіршення ситуації
Країни Азії теж відчули погіршення ситуації

Країни Азії та Тихоокеанського басейну теж відчули погіршення ситуації через поширення штаму «Дельта», пише Reuters. Але там проблема часто в низькому рівні вакцинації. Приміром, в Австралії, де повністю вакциновано лише 18% населення, зараз вводяться найжорсткіші заходи. Хоча цифри добової захворюваності, в країні, відділеній від решти світу Великим океаном, порівняно з європейськими, надзвичайно малі (максимальна захворюваність була 29 липня – 252 випадки), але вони стали найвищими за останні кілька місяців. Уряд прийняв рішення в найбільших містах Австралії залучити військових, аби вони перевіряли дотримання ізоляції інфікованими, а масковий режим став обов’язковим навіть на вулиці.

У Японії 30 липня заявили, що розширять дію режиму надзвичайного стану на три префектури – в регіоні Токіо, де проходять Олімпійські ігри, і західної префектури Осака. Причина: в столиці і по всій країні спостерігається різке зростання захворюваності на COVID-19. У Токіо, де введений четвертий за ліком режим надзвичайного стану з початку пандемії. Щодня фіксуються понад 3000 нових випадків зараження. Вже всередині поточного тижня у лікарнях Токіо було зайнято 64% ліжок, і міністр охорони здоров’я сказав, що країна вступила в новий етап, який надзвичайно лякає.

У В’єтнамі повністю вакциновано менше 1% населення із 96 мільйонів. Більшу частину пандемії країні вдавалося стримувати інфекцію, але з поширенням Дельти ситуація почала виходити з-під контролю: 24 липня було зафіксовано понад 12 тисяч нових випадків.

В Росії, де кампанія з вакцинації теж просувається повільно (за останніми даними, вакциновано 16% населення), водночас із високою захворюваністю спостерігається рекордна смертність. Усю другу половину липня там фіксується найбільша смертність за час епідемії з показниками у майже 800 смертей за добу. Таку ситуацію пов’язують так само із поширенням штаму Дельта, але вони ще й загострюється небажанням населення вакцинуватися. Міжнародне соціологічне дослідження показало, що в Росії позитивно ставляться до щеплень від COVID-19 тільки 30,4% населення, і країна стала в цьому опитуванні антилідером.

Які ж висновки з ситуації у світі зробити Україні? Вже зрозуміло, що зростання захворюваності нам не оминути – днями у США поширилася внутрішня інформація із Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), що заразність штаму Delta можна порівняти із заразністю таких хвороб як вітрянка та кір, а переносити його можуть як невакциновані, так і повністю щеплені від коронавірусу люди.

Але як бачимо на досвіді вакцинованих країн, щепленням можна захиститися від найгірших наслідків, тож зараз – саме час це робити чимшвидше і з максимально можливою масовістю.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-