Цифровий паспорт вакцинації українця: як отримати і що дає

Цифровий паспорт вакцинації українця: як отримати і що дає

Укрінформ
У перспективі – з цим документом українці зможуть вільно подорожувати до ЄС, і не тільки

З 1 липня в Україні з'явилися цифрові ковід-сертифікати, що підтверджують статус про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19, а відтак – мандрівки до ЄС будуть знову можливими. Втім, поки що вони працюють у тестовому режимі. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив віце-прем'єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. «Хто може взяти участь у бета-тесті? Кожен охочий, хто отримав одну або дві дози вакцини (залежно від препарату. – Ред.) від Covid-19 на території України», – написав він.

Зареєструватися на бета-тест можна за посиланням https://team.diia.gov.ua, вказавши особисті дані (ПІБ), операційну система смартфону (iOS, Android) та електронну пошту. «Після реєстрації усі тестувальники отримають доступ протягом 48 годин», – додав пан Федоров.

Простіше кажучи, через дві доби потрібно буде відкрити на смартфоні застосунок «Дія», перейти в розділ «послуги», вибрати «COVID-сертифікат», і – пройти алгоритм:

  1. натиснути «Згенерувати сертифікат»;
  2. підписати Дія.Підписом заяву на обробку медичних даних;
  3. після цього необхідні дані підтягнуться з системи е-Health автоматично.

Сертифікат з’явиться поруч з вашими іншими цифровими документами. За потреби його можна роздрукувати.

«Отримання (документа) буде максимально швидким та зручним – процес займає кілька хвилин», – запевняють у Мінцифрі.

Внутрішній і зовнішній COVID-сертифікати: в чому різниця

Перший – внутрішній сертифікат, тобто діятиме на території України. Його, як повідомили Укрінформу в Мінцифри, можна отримати, якщо ви отримали 2 дози вакцини, або хворіли на ковід протягом останніх 180 днів, або отримали негативний ПЦР-тест. 

Другий – міжнародний, а саме: сертифікат про вакцинацію на 180 днів; після одужання від коронавірусної хвороби (діятиме 180 днів); після негативного ПЛР-тесту (діятиме 72 години). «Це саме той сертифікат, який ви зможете показати прикордоннику в Австрії, наприклад, – каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. – Уряд затвердив постанову щодо впровадження COVID-сертифікатів в Україні. Усі дані для сертифікатів в «Дії» надходитимуть з реєстру eHealth».

COVID-сертифікати будуть чинні, як й інші документи в «Дії». Перевірити чи дійсний сертифікат, як паперовий, так і той, що у застосунку, можна буде за QR-кодом. «Це зручно, адже не потрібно додатково впроваджувати спеціальне обладнання для перевірки. Розробкою та технічною реалізацією в «Дії» спільно займаються команди Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС, ДПСУ. Але для того, щоб забезпечити максимально чітку та правильну роботу сертифікатів – потрібне додаткове тестування всіх процесів», – додали у відомстві.

Які дані там будуть відображені?

У міжнародних сертифікатах – ПІБ, дата народження, унікальний номер сертифіката, країна, що видала сертифікат, уповноважена установа країни. Крім того, інформація щодо вакцини (кількість доз вакцини, порядковий номер отриманої дози вакцини та дата останньої введеної дози, країна вакцинації), негативного результату тестування від COVID-19 (інформація щодо тесту, дата і час забору зразка біологічного матеріалу та отримання результату дослідження, де проходило тестування), одужання особи від COVID-19 (дата першого позитивного тесту на COVID-19, строк дії сертифіката).

Внутрішній, натомість, не міститиме медичних даних. Там будуть лише ПІБ, дата народження та унікальний номер. «Таким чином, наприклад, охоронець, який перевірятиме ваш сертифікат, не буде знати, де і коли ви вакцинувалися або хворіли», – кажуть у Мінцифри. 

У чому переваги таких документів?

У перспективі з сертифікатами міжнародного зразку можна буде вільно подорожувати до країн ЄС, а також інших країн, з якими є взаємне визнання. Документ розробляють з урахуванням вимог EU Digital COVID Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate.

«Україна одна з перших країн, яка розпочала комунікацію із командою ЄС стосовно впровадження COVID-сертифікатів. Ми постійно стежимо за інформацією про впровадження COVID-сертифікатів у ЄС та світі. Це вперше у такі короткі терміни країни повинні напрацювати універсальні системи обміну інформацією, домовитись про взаємодію, протестувати інновації. Раніше подібні проєкти міжнародного рівня в Україні та світі втілювались роками. Готувались спеціальні реєстри, узгоджували юридичні моменти, створювались команди тестувальників. COVID-сертифікати – це прискорення у сотні разів. Після бета-тесту ми чекаємо аудиту системи. Якщо все буде добре, після цього буде політичне рішення ЄС щодо взаємного визнання, щоб українці змогли вільно подорожувати. Ми робимо все для цього, щоб це відбулося якнайшвидше», – зазначили у Мінцифри.

Щодо внутрішнього ковід-сертифікату – його можна буде використовувати в Україні у різних життєвих ситуаціях. І найважливіше – він дасть право відвідувати спортзали, басейни, концерти та інші масові заходи без масок та інших засобів індивідуального захисту, якщо всі учасники мають сертифікат.

Чи визнають у ЄС вакцини, якими щеплять українців?

Усі вакцини, які доступні українцям, – мають авторизацію ВООЗ. Але з них в ЄС затверджені лише Pfizer та AstraZeneca (Vaxzevria – нова назва). Втім, щодо AstraZeneca також є нюанси: на сьогодні лише сім країн ЄС (Австрія, Німеччина, Словенія, Греція, Ірландія, Іспанія та Естонія) визнали для подорожей індійську Covishield, яка виготовлена за ліцензією AstraZeneca і якою щепили майже півмільйона українців.

Препарат же китайського виробника Sinovac, який також використовують в Україні, ще проходить авторизацію в Європейській агенції медичних препаратів. Зазвичай для цього потрібно декілька місяців.

Однак навіть після рішення Єврокомісії і затвердження всіх вакцин подорож до ЄС – ще під питанням. Чому? Рада ЄС ухвалила рекомендації, за якими країни ЄС мають пускати туристів. Документ рекомендує країнам Євросоюзу дозволити в'їзд туристам, які щонайменше за два тижні до поїздки повністю щепилися однією з дозволених у ЄС вакцин, і рекомендувала включити у список «прийнятних» вакцин усі препарати, які затвердила ВООЗ. Проблема у тому, що це лише рекомендації. Кожна країна має право запроваджувати власні (!) обмеження.

Відтак краще ретельно перевіряти правила в'їзду у кожну країну перед поїздкою (інформація постійно змінюється – країни то посилюють, то послаблюють обмеження для подорожей). Зробити це можна на сайті МЗС, присвяченому подорожам, а також на офіційному сайті ЄС.

Аналоги цифрового ковід-паспорту, або Як це в Німеччині, Болгарії, Данії та Ізраїлі

Німеччина. На початку червня німецька служба охорони здоров'я представила національну версію CovPass Digital COVID-19, цифровий пропуск на щеплення COVID-19, мобільний додаток, який дозволить провакцинованим німцям у простий спосіб підтвердити свій статус. 

Такий сертифікат дозволяє подорожувати по всій території ЄС для тих, хто повністю вакцинований.

CovPass – це програма, розроблена Міністерством охорони здоров’я, яка зберігає інформацію про історію щеплень у пам’яті смартфона. Всього за кілька секунд додаток показує, чи людина вакцинована і не розголошує жодної іншої інформації, крім статусу вакцинації власника, імені, прізвища та дати народження.

Болгарія. Раніше країна випустила місцевий сертифікат вакцинації, який був дійсним в її межах. Тепер щеплені особи можуть подати заявку на зміну їх болгарського сертифіката на стандартизований сертифікат ЄС. Сертифікат буде в цифровому форматі, його можна буде відобразити на телефоні або роздрукувати.

Сертифікат є базовим підтвердженням, і його можуть отримати три категорії осіб: вакциновані громадяни, громадянам, які нещодавно одужали від вірусу, надається шестимісячний термін імунітету, громадяни, які нещодавно отримали негативний результат тесту ПЛР, також можуть скористатися сертифікатом.

На сертифікаті відображатиметься ім’я, ідентифікаційний номер та тип вакцини або тесту.

Данія. Цифровий паспорт дозволяє людям їхати за кордон або користуватись ним у Данії, наприклад, для відвідування перукарні, ресторану тощо.

Розроблено додаток Coronapas (Corona Passport), який містить QR-код та зелену смужку лише у тому випадку, якщо людина була щеплена двічі або нещодавно отримала негативний результат COVID-19.

В окремих випадках фізичний документ може бути надісланий поштою.

Ізраїль. В Ізраїлі розроблений додаток The Green Pass (Зелений квиток), який дозволяє увійти до багатьох закладів, включаючи басейни, тренажерні зали, театри та весільні зали, а також культурні заходи , спортивні змагання та релігійні збори. Його наявність також означає, що вам не доведеться відбувати карантин протягом 10-14 днів після міжнародних поїздок.

Як це працює? Наприкінці лютого міністерство охорони здоров'я Ізраїлю почало пропонувати "Зелений квиток" повністю вакцинованим жителям та особам, які одужали від Covid-19. Ізраїльтяни можуть надрукувати свої сертифікати, що містять QR-код, завантажити код на свої телефони або завантажити сам додаток.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-