По свій Україні з 1 липня запрацюють Центри контролю та профілактики хвороб

По свій Україні з 1 липня запрацюють Центри контролю та профілактики хвороб

Укрінформ
У всіх регіонах України з 1 липня запрацюють новостворені Центри контролю та профілактики хвороб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

З 1 липня відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 17 лютого 2021 року №1121 в усіх областях України та Києві запрацюють Центри контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ). Нова система громадського здоров’я насамперед спрямована на розбудову потужної вертикалі епідемічного контролю в регіонах.

“Пандемія COVID-19 стала викликом для систем епідемічного контролю та громадського здоров’я усього світу. В Україні ж вона також виявила прогалини у швидкій координації та оперативному реагуванні. До того ж медична система не мала значних оновлень за 30 років Незалежності та виявилася не повною мірою підготовленою до ефективного реагування на SARS-CoV-2”, — заявив заступник міністра - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, досвід пандемії чітко сформулював потребу у перегляді функцій, відповідальності та взаємодії у сфері контролю за хворобами та біобезпеки.

“Найперше, що ми впроваджуємо, це перехід від децентралізованої системи до чітко керованої вертикальної структури. Усі 25 регіональних центрів підпорядковуватимуться МОЗ по вертикалі головного державного санітарного лікаря. Організаційно-методичне керівництво буде забезпечуватися Центром громадського здоров’я МОЗ України. Це має забезпечити швидке реагування на нові виклики, пандемії, а також злагоджену роботу щодо інших викликів у сфері громадського здоров’я”, — роз’яснив Кузін.

ЦКПХ створюються завдяки об‘єднанню наявних регіональних потужностей — лабораторних центрів, обласних центрів громадського здоров’я, підрозділів зі статистики та відділів моніторингу та оцінки. Ці центри будуть повністю відповідальні за контроль над хворобами в регіоні — від рутинного моніторингу показників, до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них.

Читайте також: Прощавай, “нерозбірливий” почерк лікаря: МОЗ запускає Електронний кабінет пацієнта

Головні функції ЦКПХ полягатимуть у забезпеченні епідеміологічного нагляду, санітарного та епідемічного благополуччя населення, захисту населення від інфекційних хвороб, попередження та профілактики неінфекційних захворювань, підтримці біологічної безпеки та біологічного захисту, епідеміологічного нагляду (спостереження), імунопрофілактики, просвітницької роботи щодо здорового способу життя та запобігання факторам ризику, боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, реагування на небезпеки для здоров’я та надзвичайні стани у сфері охорони здоров’я тощо

Читайте також: В ОП назвали мету програми «Здорова Україна»

Побудова мережі ЦКПХ є неодмінною складовою нової системи епідемічного контролю, яка передбачена законопроєктом №4142 “Про систему громадського здоров’я”.

Як нагадали у МОЗ, 4 лютого Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт № 4142 «Про систему громадського здоров’я». Законопроєкт є результатом спільної роботи протягом трьох останніх років експертної спільноти та міжнародних партнерів (ВООЗ, ЄС, DTRA, USAID, та ін.). Документ має на меті створення повноцінної національної епідеміологічної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-