Діти і ковід: захворюваність таки зросла, але не критично

Діти і ковід: захворюваність таки зросла, але не критично

Укрінформ
Одним із факторів такого зростання називають слабший карантин для молодших школярів, ніж минулого року

Днями київський міський голова Віталій Кличко повідомив, що в столиці зростає кількість дітей, які потребують госпіталізації та кисневої підтримки. Таку заяву він зробив, після того, як побував у міській дитячій інфекційній лікарні. На піку нинішньої хвилі ковіду  подібні повідомлення стали надходити із різних регіонів. У Харкові, приміром, про заповненість дитячих інфекційних лікарень повідомлялося ще місяць тому. Деякі медики кажуть, що наразі діти стали важче переносити хворобу, бо помітили, що частота виникнення пневмоній у них зросла, хоча з цим погоджуються не всі. Як зараз виглядає ситуація з дитячою захворюваністю – вивчав Укрінформ. 

Зараз хворіє вдвічі більше дітей, ніж в лютому

Факт зі статистики захворюваності: нових випадків ковіду серед дітей за добу з початку лютого стало вдвічі більше. Якщо в середині лютого хворобу виявляли у 250-300 дітей щодоби, то нині – 500-600. Але наразі говорити однозначно про те, що це вірус настільки змінився, що став більше вражати дітей, схоже, не варто. Адже в середині лютого  щодоби усього виявляли 4-5 тисяч нових випадків ковіду, а нині – 12-16 тисяч. Тобто зараз частка дітей, що хворіють, від загальної кількості інфікованих навіть менша.

Але факт залишається фактом – дітей, що хворіють, зараз багато. «Якщо у січні і лютому у нас на  госпіталізації було 120-130 дітей, то за березень у нас пройшло більше 250 дітей. Дуже багато дітей було дошкільного віку», - розповіла Тетяна Каменська, головна лікарка Київської міської дитячої інфекційної лікарні. Вона додає, що у березні був великий відсоток дітей, які пройшли через відділення інтенсивної терапії, чого не було у першу та другу хвилі.

Дмитро Кухар
Дмитро Кухар

Головлікар Харківської обласної дитячої інфекційної лікарні Дмитро Кухар теж нещодавно розповів про збільшення кількості юних пацієнтів з ковідом. «Дітей хворіє значно більше, ніж це було місяць або два тому, коли був спад – і 40-60-70. А нині вийшли на цифру 140 пацієнтів», – сказав він.

У Дніпропетровській обласній дитячій лікарні, де нове відділення для лікування дітей з інфекцією COVID 19 відкрили 4 квітня, повідомили, що за менш ніж тиждень роботи воно заповнилося на 90%.

Однією з причин такого сплеску лікарі називають те, що у 2020 році дитячі заклади більше закривалися на карантин, ніж на початку цього року, коли карантин не поспішали вводити для дітей дошкільного віку та молодшої школи. Про це сказала дитяча інфекціоністка з Кривого Рогу Світлана Куніцина.

Лікування дітей не відрізняється від лікування дорослих

Чи змінився нині перебіг коронавірусної інфекції у дітей – у середовищі медиків однозначної відповіді не це запитання немає. У коментарі Укрінформу лікар-інфекціоніст харківського дитячого медцентру «Мама лікар» Євген Щербина каже, що наразі не бачить різниці в протіканні ковіду у дітей (та і серед дорослих теж).

«Картина не змінилася – діти хворіють легше, ніж дорослі. Може бути температура, нежить, кашель. У невеликої кількості дітей розвивається пневмонія, і це інколи може потребувати госпіталізації, але зазвичай це стосується дітей з хронічними захворюваннями. Здорові діти зазвичай видужують швидко і  отримують лише симптоматичне лікування. Серед моїх пацієнтів, приміром, ще жодна дитина за час пандемії не потребувала госпіталізації», - розповідає інфекціоніст, додавши, що ніякого специфічного лікування для дітей не розробляли. 

Сергій Крамарев
Сергій Крамарев

Завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.Богомольця Сергій Крамарев, який був одним з авторів протоколу лікування ковіду, в інтерв’ю «Главкому» підтверджує, що лікування дітей практично нічим не відрізняється від лікування дорослих. Але він все ж вважає, що перебіг хвороби ускладнився. «Діти почали хворіти частіше і важче. По-перше, під час цієї нової хвилі коронавірусної хвороби на стаціонар потрапляють значно молодші пацієнти у порівнянні із попереднім спалахом. По-друге, протікання Covid-19 у дітей стало важчим: у порівнянні з першою хвилею значно частіше потрібен кисень», - розповів інфекціоніст, але зазначив, що тривалість лікування не змінилася. А постковідний синдром у дітей спостерігається вкрай рідко і найчастіше проявляється у вигляді температури, що не спадає. 

Олександр Тесліцький
Олександр Тесліцький

Медичний директор Чернівецької обласної дитячої лікарні Олександр Тесліцький теж каже, що діти зараз стали надходити у важчому стані. «Якщо, наприклад, порівнювати із осінню минулого року, тоді ми спостерігали легший перебіг коронавірусу в дітей. Зараз це досить важкий перебіг, велика частка пневмоній, і вагома частка симптомів у вигляді розладів з боку шлунково-кишкового тракту. Це і блювання, і діарея, що провокує порушення гемодинаміки внаслідок зневоднення», - зазначає пан Тесліцький.

Всі медики наголошують, що батькам варто бути обачнішими і не ігнорувати необхідність носіння масок дітьми теж, попри переконаність у тому, що вони переносять хворобу легше. А також за можливості ізолюватися в разі хвороби когось із дорослих членів сім’ї, щоб уберегти дитину, а ще краще – вакцинуватися.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-