Мільйон ялинок, яблунь, пальм, олив, ліванських кедрів...

Мільйон ялинок, яблунь, пальм, олив, ліванських кедрів...

Репортаж
Укрінформ
До озеленення планети долучилися дипломати, чиновники, блогери, українці й іноземці з понад 100 країн світу

Наше природне середовище останнім часом змінюється не в кращий бік: планета потерпає від забруднення повітря, зміни клімату, вимирають окремі види рослин і тварин, зникають зелені насадження. Ці проблеми нерозривно пов’язані з діяльністю людини. Ми забуваємо, що також є частиною природи, і погіршення навколишнього середовища матиме наслідки й для нашого життя.  

Але вже зараз кожен може починати змінювати планету на краще. Нехай це будуть маленькі справи, але й маленькі кроки, як ми знаємо, можуть вилитися у великий стрибок для всього людства. Ось із цих міркувань засновники українського благодійного фонду “Озеленення України” Ганна Крисюк та Сергій Гайдайчук і вирішили ініціювати акцію “1 млн дерев за 1 день у 100 країнах світу” у рамках глобального екологічного проєкту “Greening of the Planet”. Мета її – привернути увагу до проблем глобального потепління та відновлення екосистеми планети. Захід проводиться вже другий рік поспіль. Минулого року понад 50 тисяч українців висадили 2 млн дерев за добу, цьогоріч організатори вирішили залучити до акції близько 100 країн світу. Тож ініціатива стала не тільки всеукраїнською, а й міжнародною. Це ще один привід показати світові, що Україна не стоїть осторонь від глобальних викликів.  

Сергій Гайдайчук та Ганна Крисюк
Сергій Гайдайчук та Ганна Крисюк

Акція розпочалася о 9 годині ранку вихідного дня. Лісосмуга у Пущі-Водиці стала основною локацією. Тут свої “іменні” дерева садили дипломати з 21 країни, а також представники української влади та блогери.  

Марина Соботюк та Олександр Ярема
Марина Соботюк та Олександр Ярема

«Сьогоднішня акція – це продовження тієї акції, яку ми розпочали минулого року. Тоді, восени, ми зібрали в один день 53 тисячі людей в усіх регіонах України і висадили 2 млн дерев. Але то був тільки початок, бо для того, щоб змінити екологічну ситуацію, треба залучити мільйони людей по всьому світу. Ми зрозуміли, що залучення людей до масового висадження дерев – це класний інструмент», – розповів Сергій Гайдайчук

Олег Немчінов
Олег Немчінов

Одним із перших посадив дерево у лісі міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов. На його думку, такі акції є прекрасною ініціативою, до якої кожен може долучитися не тільки в організований, а й у самостійний спосіб. Минулого року він не брав участь у заході з причини карантину, але цьогоріч все ж таки вирішив посадити свою “іменну” липу.   

Богдан Боруховський та Ольга Стефанішина
Богдан Боруховський та Ольга Стефанішина

А от віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина вже не вперше долучається до акції. “В уряді я координую питання просування українського зеленого курсу в діалозі з Європейським Союзом. Ви знаєте, що тема зміни клімату – це найбільший хайп цього десятиліття – і нова американська адміністрація, й Європейський уряд просувають ці цілі. Тож я щаслива, що ми об’єднуємо міжнародні кола і тим самим підносимо імідж України”, – сказала міністерка.

З дочкою прийшла на захід заступниця міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк. На її думку, висадження дерев – це не тільки корисна справа, а ще й приємний відпочинок із сім’єю. Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар також взяв на акцію свою малечу. “Я сьогодні прийшов разом з дітьми, спеціально, щоб вони побачили, що ми садимо ці дерева для майбутнього, саме для них”, – пояснив він.  

Мар’яна Олеськів та Лариса Петасюк
Мар’яна Олеськів та Лариса Петасюк

Ніхто з присутніх не забував про те, що в країні пандемія, тож дотримання дистанції, носіння масок були на акції незамінними умовами. “Під час пандемії, – сказала Ганна Крисюк, – потрібно дотримуватися карантинних норм, потрібно берегти здоров’я. Але глобальні виклики, які перед нами стоять, не чекатимуть закінчення пандемії”.  

Ганна Крисюк / Фото: Facebook
Ганна Крисюк / Фото: Facebook

Голова Держтуризму Мар’яна Олеськів підкреслила, що зараз людям хочеться їздити на ті локації, де є чиста природа і менше коронавірусу, тож в Україні потрібно створювати більше таких місць і розвивати “зелений туризм”.  

Для дипломатів з різних країн у Пущі-Водиці виділили окрему ділянку для висадки рослин. “Збереження екології – це найголовніше завдання всього людства”, – прокоментувала свою участь в акції посол Куби в Україні Натача Діас Агілера.  

Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд
Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд

Ініціатори заходу організували прямі включення з українськими дипломатами у різних країнах світу. І ті розповіли, що оскільки в кожній з країн перебування – свої особливості флори й клімату, то й саджанці підбирали відповідні. У Лівані посадили оливкове дерево і кедрову сосну. У Таджикистані – алею каштанів в одному з центральних парків міста Душанбе. У Тунісі – понад десяток екзотичних пальм, а також розбили кілька клумб у формі прапорів України і Тунісу. У Чехії, в Празі, посадили калину біля пам'ятника Тарасу Шевченку. 

Посольство України у Чехії приєдналося до акції «Озеленення планети» / Фото: Yevhen Perebyinis, Facebook

Кипіла робота й в областях. На Житомирщині, наприклад, висадили майже 920 тисяч дерев, серед них – і сосни, й дуби, і ялини, й берези. На Волині – 387 тис. саджанців сосни, дуба, берези, клена, ялини, модрини, горіха чорного, яблуні, груші, черешні, сливи, аронії.

На Житомирщині висадили майже 920 тисяч дерев / Фото: Житомирське ОУЛМГ

Волинь долучилась до проєкту «Озеленення планети» / Фото: Волинське ОУЛМГ

Лісівники Черкащини долучилися до проєкту «Озеленення планети» / Фото: Черкаське ОУЛМГ

Символічним мільйонним деревом акції стала висаджена у Пущі-Водиці ялинка.  

Мукачівські пластуни висадили дерева у межах проєкту «Озеленення планети» / Фото: Тетяна Когутич, Укрінформ

Лісівники Закарпаття приєдналися до всеукраїнської акції з весняного висаджування дерев / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

Вінничани долучилися до Всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом» / Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

«Ми плануємо кожного року прикрашати цю ялинку перед новорічними святами, щоб вона всіх нас радувала і кожного разу нагадувала про сьогоднішній день єднання», – підсумувала Ганна Крисюк.

Вікторія Шевченко. Київ

Фото – Володимир Тарасов; відео – Євген Любімов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-