Китайська вакцина замість індійської: це мінус чи плюс?

Китайська вакцина замість індійської: це мінус чи плюс?

Укрінформ
Вакцина CoronaVac ще не має оцінки ВООЗ, зате вона дає меншу поствакцинальну реакцію

Україна, як і увесь світ, у зоні турбулентності – не лише через поширення коронавірусу, а й через проблеми з поставками вакцин. Втім, у нас ці проблеми відчуваються особливо гостро. Уже місяць, як в Україні триває вакцинальна кампанія, і тільки-но розпочалося нарощення обсягів вакцинації до майже 20 тисяч щеплень за добу, як індійський виробник Serum Institute несподівано заявив про призупинення поставок вакцини. Компанія таке рішення пояснює тим, що передусім має задовольнити внутрішній попит, адже нині Індія третя у світі за кількістю інфікованих. А напередодні голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький говорив і про інші причини такого рішення, які стосувалися України. Мовляв, МЗС отримало лист від індійського посольства, де обурювалися дискредитацією Індії як виробника медпрепаратів та вакцини AstraZeneca (CoviShield).

Власне, це вже не так важливо, як те, які ж подальші перспективи України у вакцинації. Зате в Україну прибула перша партія китайської вакцини CoronaVac. До неї є ряд запитань, передусім, пов’язаних з різними оцінками її ефективності. Зате CoronaVac відзначається низкою факторів, які цілком можна розцінити, як переваги.

Проблеми не лише в України і не лише з CoviShield

Згідно з домовленостями з Індією, у березні Україна мала отримати іще 1,5 мільйона доз вакцини, до літа – 4 мільйони доз. Тепер же відомо, що як мінімум до кінця квітня нових поставок не буде. Із 500 тисяч доз наявної партії вакцин Україна використала понад 155 тисяч перших доз. Спочатку планувалося, що Україна усього провакцинує 250 тисяч людей (тобто з цієї партії будуть введені перша і друга дози), то тепер ці плани можуть змінитися.

Екс-заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк говорить, що оскільки прийнято рішення проводити ревакцинацію через 90 днів, то в України ще є час, аби домовитися про нові поставки. «Думаю, що в України ще є шанси за кілька місяців отримати Астразенеку. Якщо уряд буде правильно діяти, то Україна отримає вакцину, щоб відновити імунізації другими дозами. Україна провалила цю роботу восени, тому зараз потрібно шукати можливості для постачання вакцин з потроєними зусиллями», – зазначає Павло Ковтонюк.

Але варто розуміти, що Україна – не єдина, хто найближчим часом не отримає обіцяні поставки вакцин від Serum Institute. Як пише ВВС, такий крок з боку індійської сторони зачепить загалом близько 190 країн, які мають отримати вакцини в межах міжнародної програми COVAX.

Та і власне проблеми із поставками вакцин в умовах надзвичайного попиту, схоже, стануть для усіх звичним явищем. Не так давно, у лютому, Євросоюз мав проблеми із поставками вакцин від BioNTech-Pfizer і тільки зараз стали надходити повідомлення країн про отримання перших партій від цього виробника. Приміром, Молдова отримала першу партію вакцини BioNTech-Pfizer 19 березня, Грузія – 25 березня. А 25 березня стало відомо, що американська біотехнологічна компанія Novavax затримує угоду про вакцини для ЄС через виробничі проблеми. Тож канцлерка ФРН Анґела Меркель заявила про необхідність виробництва вакцин від коронавірусу для країн ЄС на європейській території. Вона вважає, що успіх у подоланні кризи в Європі в довгостроковій перспективі залежить від того, яку кількість вакцини ЄС зможе виробити на своїх потужностях.

Китайська вакцина вже прибула – і в неї навіть є деякі переваги

В Україну прибула перша партія китайської вакцини CoronaVac
В Україну прибула перша партія китайської вакцини CoronaVac

Водночас із новиною про призупинення поставок індійської вакцини прийшла й інша – про те, що 25 березня ввечері в Україну прибула перша партія китайської вакцини CoronaVac у кількості 200 тисяч доз. Принципова відмінність: вакцина китайської компанії Sinovac розроблена на основі інактивованого віруса. Це – один із найстаріших методів вакцинації. «CoronaVac – це більш традиційний метод, який успішно застосовується у багатьох відомих вакцинах, таких як проти сказу», – сказав ВВС доцент Луо Дахай з Університету Наньян у Сінгапурі. Перевагою вакцин, що містять інактивований вірус, вважається високий рівень безпеки, а також простіші умови траспортування та зберігання – від +2 до +8°С – порівняно з РНК-вакцинами.

Завідувачка кафедрою епідеміології Харківського національного медичного університету Тетяна Чумаченко розповіла, що і кількість реакцій на цю вакцину може бути меншою. «На цю вакцину, як і на будь яку іншу, може бути щеплювальна реакція. Наприклад, біль в місці введення, підвищення температури. Важливими є результати досліджень, які показали, що кількість таких реакцій є значно меншою, ніж при введенні векторної вакцини, яку ми зараз маємо. Чи при введенні РНК-вакцини (Pfizer, Moderna. – Ред), на яку ми очікуємо», – сказала Чумаченко.

вакцина надходить в упаковці
Вакцина надходить в упаковці "шприц-голка"

Імунолог, член національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій в коментарі виданню «Гордон» розповів, що загалом Україна має домовленості про постачання 1,9 млн доз цієї вакцини. Оскільки ця вакцина одразу постачається у шприц-дозах (тобто в упаковці доза для однієї людини), то це сильно спрощує ситуацію.

«Ми думали, як провести вакцинацію маломобільних груп населення, інвалідів, хворих, які перебувають удома, людей у районах із низькою щільністю населення. Ми ж не можемо приїхати з десятидозним флаконом, вакцинувати одну людину й викинути флакон. Не можна привозити відкритий флакон – ВООЗ категорично проти такого. СoronaVac знімає цю проблему. У чому ще плюс? У світі фіксують дефіцит шприців і голок, тому що у світі божевільні темпи вакцинації й вигрібають шприци та голки. Те, що вакцина надходить в упаковці "шприц-голка", для нас вирішує безліч проблем», – пояснив Лапій.

Але примітно, що заявлена ефективність вакцини у процесі досліджень за різними оцінками варіюється від 50 до 97%. Дані про неї від китайської сторони дуже обмежені, попередньо заявлена виробником ефективність складає 78%. І ще. Досьє на вакцину CoronaVac зараз перебуває на розгляді Всесвітньої організації охорони здоров'я. Чи варто у зв’язку з цим починати Україні вакцинацію чи чекати остаточних висновків від ВООЗ?

На думку Павла Ковтонюка, прогнозована ціна відсутності вакцинації набагато вища, ніж очікування офіційного підтвердження ефективності CoronaVac.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-