23 березня: народний календар і астровісник

23 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Кіндрата; хто знає таємницю паводків, що віщують сині хмари, а також чого маємо навчитися у Риб.

Нині святих Кодрата, Василіси, та інших Коринфських мучеників. Кодрат народився в пустелі, де його мати-християнка переховувалася від переслідувань. Народивши сина, вона невдовзі померла. Хлопчик вижив, його знайшли добрі люди й виховали у християнській вірі. Згодом він вивчився на лікаря, зажив слави вправного цілителя, але жити в місті не захотів і став пустельником. Згодом, коли почалася нова хвиля репресій проти християн, Кодрата та інших віруючих схопили, піддали неймовірно жорстоким тортурам і стратили. З часом усі вони були канонізовані.

В народі цей день називали Василісою – весняних вод повелителькою. Начебто Василіса знала таємницю того, як уникнути паводків. Тому селяни зверталися до неї по допомогу від великої весняної води. Наші пращури також вважали, що на Василіси добре ловиться риба, особливо плітка. Існували прикмети і на погоду: сині хмари, що стрімко рухалися по небу, віщували тепло й дощ.

З іменинами вітайте Галину, Віктора, Павла, Ніку, Анастасію, Василісу.

10-11 місячні дні, Місяць продовжує перебувати в Раку. Наближаємося до кульмінаційної точки місячного циклу, який триватиме до 12 квітня. 28 березня повня у Терезах, а до того – верхнє поєднання Венери з Сонцем (26 березня). Що маємо робити в цей період? Маємо розчищати свій внутрішній простір – і ментальний, і фізичний – від усього того, що обтяжує, захаращує нас – від будь-яких шлаків, будь-яких претензій, образ. Всі проблеми, всі критичні ситуації, з якими ми нині стикаємося, варто сприймати передусім з огляду на себе, власну персону, а не шукаючи винних. Маємо також учитися довіри, гнучкості, пластичності, «щоб відчувати потік»; бути, за будь-яких обставин, «наче риба в воді».

За даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –17,3 ; а найтеплішим у 1913 - +20,4 .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-