Станіслав Саксонов, офтальмолог-ретинолог, головний лікар клініки Центр Ока
Досвід - те, про що неможливо прочитати в книгах, і те, що дає сміливість оцінити ризик і можливий ефект
PR 02.03.2021 21:15

Станіслав Саксонов - офтальмолог-ретинолог, лікар, який володіє унікальним талантом і досвідом. Одним із перших у світі він застосував мікроімпульсну лазерну коагуляцію, яка не травмує сітківку ока; першим отримав хороші результати і впровадив в Україні метод, який тепер широко використовують в США і розвинених країнах Європи. Консультант американських і європейських компаній, які виробляють лазери.

Лікар Саксонов - один з декількох фахівців у всьому світі (!), який оволодів і успішно застосував ексклюзивну технологію лазерного емболізису, що дозволяє боротися з емболією (закупоркою) артерії сітківки; провів понад 50 тис. лазерних втручань при захворюваннях сітківки, глаукомі, катаракті; допоміг десяткам тисяч пацієнтів з найскладнішими проблемами зору, такими як макулодистрофія, тромбози вен сітківки, діабетична ретинопатія, оклюзії артерій сітківки тощо. До нього приїжджають вчитися з усіх регіонів України, ближнього і далекого зарубіжжя. Понад 200 його наукових робіт опубліковані у професійних медичних виданнях.

Зі Станіславом Саксоновим, кандидатом медичних наук, головним лікарем клініки Центр Ока (першою у рейтингу ТОП-5 офтальмологічних клінік Києва) – наша розмова про сучасне лікування серйозних захворювань очей, про новітні лазерні технології і про користь лікарських амбіцій; про те, чи шкідливі гаджети для зору і чи потрібні регулярні візити до офтальмолога всім підряд; про БАДи, синдром сухого ока, а також про те, як позбутися від плаваючих «мушок», кому може допомогти лазерна корекція зору і про багато-багато іншого.

- Станіславе Геннадійовичу, відомо, що ви постійно впроваджуєте в Україні нові методики. Що було першим?

- Я був одним із перших в Європі і, напевно, у всьому світі, хто застосував мікроімпульсну лазерну коагуляцію сітківки при низці захворювань. Ми першими отримали хороші результати, і мені було чим поділитися з колегами. Мене запросили виступити на конгресі Американської академії офтальмології, і ще у 2008 році я зробив доповідь про наші результати. Так зав'язалася співпраця. Один з виробників запросив мене також до групи розробників, коли впроваджував свої апарати. Так, я був першим, за мною пішли, і я радий цьому. Наразі така технологія вже не є ексклюзивом, багато хто використовує її в роботі.

- У чому сенс методу?

- Мікроімпульсна лазерна коагуляція дозволяє отримати потрібний ефект, не травмуючи сітківку. Тобто можна працювати в тих зонах сітківки, які раніше не були доступні лазерному впливу, без пошкодження тканини і з хорошим результатом.

- При яких захворюваннях ця технологія ефективна?

- При діабетичній ретинопатії (ускладненні цукрового діабету), при набряках, викликаних тромбозом вен сітківки, а також при захворюванні, характерному для молодих людей, коли з'являється пляма перед оком як лінза, яка дає спотворення (центральна серозна хоріоретинопатія). Усі ці зміни знаходяться в центрі сітківки - зоні, в якій ми бачимо, читаємо, розрізняємо дрібні предмети. Ось чому так важливо не завдати ніяких пошкоджень. Адже будь-яке пошкодження, що має позитивний ефект сьогодні, може проявитися побічними явищами у майбутньому, коли місце лазерного опіку нагадає про себе через 10-15 років. Застосовуючи сучасну мікроімпульсну коагуляцію, ми захищаємо пацієнта від можливих віддалених наслідків.

- Завдяки вашій сміливості і таланту мікроімпульсна коагуляція набула широкого поширення в світі, у тому числі і у нас, і в сусідніх країнах Європи, в Америці. Минули роки. Чи є у вас сьогодні щось ексклюзивне?

- Є. Це лазерний емболізис* - метод, яким я оволодів і почав застосовувати зовсім недавно. Можу сміливо заявити, що в Україні така технологія – ексклюзив, єдина в країні. Дозволяє боротися з емболією центральної або будь-якої артерії сітківки - захворюванням, яке виникає через те, що холестеринова бляшка (емболія) закупорює артерію.

- Наскільки відомо, до того, як ви змогли застосувати лазерний емболізис, лікування цієї патології практично не було. Можливо, ваша методика також пошириться в світі. А сьогодні саме в нашій країні у пацієнтів з емболією сітківки є не просто міфічний шанс, а реальна надія повернути зір?

- Так, і поки ми єдині, хто володіє цією технологією і отримує хороші результати. Сама маніпуляція доволі складна, потрібна чітка координація рухів і професійна сміливість. Ми вже проводимо лазерний емболізис на досить високому рівні.

- Ваш талант, знання і наполегливість відкривають для пацієнтів нові можливості і перспективи навіть при захворюваннях, які раніше були невиліковними. Але чому люди втрачають зір, і як ви можете допомогти при різних хворобах?

- Основна причина сліпоти у всьому світі - дві хвороби: глаукома і катаракта. Глаукома - захворювання зорового нерва, і його симптом – підвищення внутрішньоочного тиску. Допомогти кардинально, тобто повернути зір, неможливо. Ми можемо лише впливати на очний тиск, і чим раніше це робимо, тим краще вдається зберегти зір. Глаукома завжди закінчується сліпотою, проте цю біду можна відсунути на 120-й день народження.

- Які симптоми? На що звернути увагу, щоб до 120-ти?

- Фактор ризику - сімейна історія. Якщо в роду були люди, які погано бачили або з якоїсь причини втратили зір, можливо, відомі їхні діагнози. Тому, якщо людина знає про діагноз глаукома у когось із близьких, слід звернути на це увагу і як мінімум після 40 років прийти до офтальмолога, щоб виміряти внутрішньоочний тиск або пройти більш об'ємне обстеження з використанням усіх можливостей сучасної офтальмології.

Це важливо знати, бо коли сам пацієнт або лікар помітить зміни без спеціальних методів обстеження, вже буде втрачено від 30 до 50 відсотків волокон зорового нерва, що досить пізно. Щоб зберегти хороший зір, треба пройти перевірку, тому що навіть лікар при огляді може нічого не побачити. Ось чому настільки важливі високотехнологічні сучасні методи обстеження.

- А катаракта виліковна?

- Так. І у розвинених країнах світу, і в Україні лікування катаракти - не проблема для досвідчених фахівців. Кваліфіковані хірурги-офтальмологи проводять операції за 10-15 хвилин, причому амбулаторно, під місцевою анестезією. Однак запускати хворобу не варто - чим менш вираженою є катаракта, чим більш вона є незрілою, тим простішою та безболіснішою є операція, тим коротше період відновлення.

- Лікування лазером плаваючих мушок - метод сьогодні на вустах. У яких випадках ви його застосовуєте?

- Ця маніпуляція з розряду косметичних, тобто її застосовують, коли є дефект або плаваюче помутніння перед очима, яке заважає читати і призводить до психологічного дискомфорту. Люди таке явище називають мушками; правильна назва – деструкція склоподібного тіла.

Сучасні лазери дозволяють досить швидко і ефективно вирішити проблему. Спосіб називається вітреолізіс або усунення плаваючих мушок. Назва походить від слів вітрео - склоподібне тіло (місце, де локалізовані мушки) і лізис (роз'єднання, розкидання). Це неінвазивний малотравматичний метод на відміну від іншої технології, яка передбачає хірургічне втручання. За допомогою лазера можна істотно поліпшити якість життя людини: прибрати якщо не все, то значне помутніння, яке заважає читати. Зазвичай наші пацієнти задоволені результатами.

- Це ж око. Потрібна неймовірна точність.

- Безумовно. Під час дій з лазером потрібна надточність. Ми працюємо на відстані від 50 мікрометрів (мікрометр – одиниця довжини, дорівнює 10-3 міліметра) до міліметра – під великим збільшенням, яке дає спеціальний мікроскоп. Звичайно, величезне значення має досвід. Технології є, але потрібна ще майстерність, вміння. Як казав мій учитель, справжні знання формальним шляхом не передаються. Досвід - те, про що неможливо прочитати в книгах, і те, що дає сміливість оцінити ризик і можливий ефект.

- Ви працюєте на відстанях, які важко навіть уявити. Вам не страшно, лікарю?

- Страшно!

- Що ж вами рухає? Амбіції? Інтерес? Бажання бути першим у професії? Бажання допомогти, зробити для пацієнта все можливе?

- Думаю, все, що ви перерахували, – все разом. Звичайно, професійні амбіції присутні і те почуття, яке рухає прогрес, коли ось воно, вдається. Здорові амбіції для лікаря точно не є зайвими. Коли я впроваджував мікроімпульсну технологію, для мене це було викликом. Я прийняв виклик, став першим в Україні - і все вдалося. Адже роботу помітили не лише в нашій країні. Коли я увійшов до групи розробників великих компаній, зі мною консультувалися зарубіжні фахівці з приводу необхідних параметрів, щоб метод був ефективним. Як бачите, якщо хочеш бути помітним, затребуваним фахівцем, амбіції лише на користь і для лікаря, і, насамперед, звичайно, для пацієнта (посміхається). Адже головне - результат, успіх лікування. А у нас хороші результати.

- Чи можна допомогти пацієнтам, які змушені носити окуляри або лінзи? Для багатьох це проблема, особливо для молодих людей.

- Можна. У таких випадках можлива лазерна корекція зору - маніпуляція, яка також відноситься до косметичних і дуже точно прогнозована. Спрямована саме на те, щоб позбавити людину необхідності носити окуляри або лінзи. Справді, зазвичай цього потребують молоді люди, особливо ті, у кого такі професії, що краще обходитися без окулярів: наприклад, пілоти або військові зі спецслужб тощо. Крім того, до нас часто звертаються люди, які хочуть зробити лазерну корекцію просто для комфорту.

- Нерідко після 40 років починають користуватися окулярами для читання і роботи. У побуті це називають віковою далекозорістю. Які є варіанти для таких пацієнтів?

- Технології зараз розвинені. Може також застосовуватися лазерна корекція, однак тут існують деякі особливості. Ми завжди обговорюємо з пацієнтами варіанти, тому що є інша методика, яка вирішує проблему: наприклад, заміна кришталика на високотехнологічну лінзу, яка дозволяє і бачити вдалину, і читати без окулярів зблизька. Що стосується лазерної корекції, це більше для молоді від 18 до 40 років, з нечастими винятками для більш старшого віку. Головне, щоб доктор і пацієнт розуміли один одного і сприймали однаково, що буде на виході і уявляли результат. Адже часом пацієнт має на увазі одне, а лікар – інше. Тому дуже важлива розмова, яка призводить до взаєморозуміння.

- З усіх можливих джерел буквально ллється інформація про шкоду для зору сучасних гаджетів. Що ви думаєте? Робота з комп'ютером, смартфонами справді є небезпечною для наших очей?

- Авжеж, багато хто намагається це коментувати. Зараз я вас розчарую... в хорошому сенсі цього слова. Від того, що ви використовуватиме зір за призначенням, хвороба очей у вас не розвинеться. Сучасні монітори захищені додатковими фільтрами і безпечні. А часові рекомендовані обмеження пов'язані більше з емоційною складовою. Наприклад, Американська академія психотерапії рекомендує час, проведений за комп'ютером, звести до однієї години на день для дітей у віці від двох до п'яти років – це медичні протипоказання, але не з точки зору офтальмології. Очі ви не зіпсуєте, якщо будете довго читати або дивитися телевізор.

- Чудова новина! А як же пояснити дискомфорт, який часом виникає при тривалій роботі за комп'ютером – різь в очах, почервоніння?

- Справді, може виникнути певний дискомфорт - до больових відчуттів в очах. Це пов'язано з тим, що коли людина концентрується на якомусь предметі, наприклад, на екрані монітора або телефону, вона менше моргає. Може початися процес, який об'єднаний загальною назвою "синдром сухого ока".

- Краплі, так звані штучні сльози, допоможуть?

- Краплі можуть допомогти, а можуть і не допомогти. Синдром сухого ока пов'язаний з певним процесом. Якщо людина не моргає, відсутня жирова плівка сльози, вода може не затримуватися на оці, при цьому може виникнути сльозотеча. Крім того, пересихає рогівка – сигнал, що її треба зволожити. Скільки б ви крапель не капали, вони приноситимуть лише тимчасове полегшення.

- Що ж робити?

- Коли ви працюєте за комп'ютером або з іншими гаджетами, слід звернути увагу на моргання, просто змушувати себе частіше моргати. Треба пам'ятати про це, щоб сльоза виконувала свою функцію, інакше виникає класичний синдром сухого ока, який виражається різзю або почервонінням, відчуттям піску в оці. Щоб усунути скарги, треба підібрати краплі, а усіляких штучних сліз на ринку величезна кількість. Які підійдуть конкретній людині, стає зрозумілим після дослідження залоз і слізної плівки.

На жаль, іноді лікарі призначають краплі, як "з гармати по горобцях", залежно від особистих уподобань або фармкомпаній, з якими співпрацюють. Це безпечно, не зашкодить людині, але може просто не допомогти. Ось чому краще проконсультуватися і пройти нескладне дослідження, щоб підібрати те, що допоможе.

- Як зберегти хороший зір?

- У мене завжди викликають посмішку рекомендації профілактично приходити до офтальмолога раз на рік всім підряд. Якщо уявити, що кожен з декількох мільйонів киян прийшов би один раз на огляд, закінчилося б тим, що лікарі були б перевантажені, і люди, які справді потребують серйозної допомоги, не потрапили б вчасно до фахівця. І це у Києві, де 160 офтальмологічних клінік.

Ось чому є сенс виділити групи ризику - тих, кому треба періодично перевіряти зір. Це люди старше 40 років, у яких в роду є глаукома, а також пацієнти з діабетичною ретинопатією і віковою макулодистрофією. Залежно від змін на очному дні вони отримують відповідні рекомендації. Як часто проходити обстеження? Все індивідуально. Для деяких, можливо, раз на тиждень, а для когось - раз на рік. Тому при нормальній ситуації загальних рекомендацій немає. До офтальмолога треба прийти тоді, коли вас щось турбує.

Крім того, зараз є магазини оптики, в яких працюють фахівці, які можуть виміряти внутрішньоочний тиск і підібрати окуляри. Вони істотно розвантажують офтальмологів. Якщо ж після перевірки щось не в порядку або підвищений внутрішньоочний тиск, або фахівець не зміг розібратися з окулярами, звичайно, краще прийти до лікаря-офтальмолога і вирішувати проблеми.

- Чи можна підтримати здоров'я очей якимись ліками?

- Можна. Є хороші препарати, які у нас зареєстровані як БАДи. Фірмам-виробникам так простіше вийти на ринок, і вони цим користуються: менше формальностей, менше вимог. Дослідження показують, що прийом цих препаратів може уповільнити вікову макулодистрофію. А налаштованість деяких пацієнтів проти БАДів - просто особливість нашого ринку, не більше.

- Чи можна приймати після 45 років профілактично, без консультації з офтальмологом?

- Ні. Без професійної думки не розібратися. Приймати БАДи можна лише за показаннями. Є певні знаки на очному дні, які лікар повинен побачити і призначити певний препарат, тому що речовини, які він містить, діють лише на сітківку і не допомагають при інших проблемах. Тому треба приймати за призначенням.

- Отже, гаджети не псують зір; приходити до офтальмолога всім підряд щороку не треба; БАДи корисні! Лікарю, ви революціонер?

- Ні, я просто завжди чесний і з пацієнтами, і з людьми, які отримують від мене будь-яку інформацію. Для мене це важливо.

* У наступному інтерв'ю, в продовження розмови з лікарем Саксоновим, ми детально обговоримо: технологію лазерного емболізису; метод циклокоагуляції, який є альтернативою видаленню ока при глаукомі; ексклюзивний спосіб лікування вікової макулодистрофії і багато інших гострих проблем, пов'язаних зі здоров'ям наших очей.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-