Пожежа в реанімації ковідного відділення у Запоріжжі: що відомо

Пожежа в реанімації ковідного відділення у Запоріжжі: що відомо

Оновлюється
Укрінформ
Молода лікарка до останньої своєї хвилини намагалася врятувати життя пацієнтів

Уночі у Запорізькій інфекційній лікарні в корпусі, де лікують ковідних хворих, сталася пожежа. Загинуло чотири людини. В поліції відкрили кримінальну справу, до Запоріжжя терміново вилетів міністр охорони здоров'я.

Інформація про пожежу в обласній інфекційній лікарні надійшла до Служби "101" о 23:25. На місце події прибуло 60 рятувальників, 16 одиниць пожежної техніки, поліція, медики. Приїхав і голова ОДА Олександр Старух.

Олександр Старух
Олександр Старух

"На першому поверсі в реанімації, в одній з палат на 20 м² відбулось загоряння. Під час ліквідації було врятовано вісім людей, але знайдено чотири тіла: лікарка, молода дівчина 1994 року народження та троє пацієнтів", - прокоментував губернатор.

Загалом у корпусі перебувало 29 людей. Проте саме на першому знаходилися "ковідні" хворі на штучній вентиляції легенів. Рятувальники виносили їх на руках та підтримували дихання за допомогою медичної "груші".

Повністю ліквідувати пожежу вдалось в 00:19.

Враховуючи те, що подія сталася у відділенні для хворих на COVID-19, медики організували окремий пост дезінфекції, і особовий склад рятувальників пройшов обробку.

За фактом події відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.

Наразі правоохоронці проводять першочергові слідчі дії для встановлення обставин і причин пожежі.

Загиблим медиком виявилась випускниця Запорізького державного медичного університету, лікарь-реаніматолог обласної інфекційної лікарні Ольга Гліва.

Ольга Глива. Фото: Facebook/ Ольга Гліва
Ольга Гліва / Фото: Facebook

"Медицина була її покликанням: Ольга Сергіївна з відзнакою закінчила Запорізький державний медичний університет, блискуче навчалася в інтернатурі, яку закінчила у 2020 році. Попереду було ціле життя, яке молода лікар-анестезіолог планувала присвятити порятунку пацієнтів. Ольга Сергіївна сповна виконала свою місію на цій Землі - до останньої своєї хвилини намагалася рятувати життя своїх пацієнтів", - йдеться у дописі університету на сторінці у Фейсбуці. 

Президент Володимир Зеленський висловив глибокі співчуття всім, хто втратив близьких та рідних під час пожежі в обласній інфекційній лікарні у Запоріжжі.  Він також зазначив, що держава виправлятиме ситуацію, щоб запобігти подібному в майбутньому.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов та перший заступник голови ДСНС Олег Мельчуцький терміново вилетіли у Запоріжжя, аби встановити всі обставини трагедії. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що розслідувати причини пожежі в обласній інфекційній лікарні у Запоріжжі необхідно у стислі терміни.

Міністр охорони здоров'я України оглянув місце події і зауважив, що там "майже не було можливості врятувати... людей". Він наголосив, що зараз важливо швидко встановити причину і зробити висновки, як унеможливити в майбутньому такі трагедії. Наразі по всій країні планують провести перевірки всіх медичних закладів, де є киснева магістраль.

Також Степанов поінформував, що лікарня працюватиме в звичайному режимі, але є сенс перевезти 18 хворих, які в ній перебувають, до інших медзакладів.

Міністр також відвідав медичних працівників, які постраждали минулої ночі, а нині перебувають у 5-й міській лікарні. Один із них, лікар-анестезіолог, отримав незначні опіки та отруєння продуктами горіння. У другого, медбрата інфекційної лікарні, - опіки нижніх кінцівок другого ступеню. Медична допомога постраждалим надається у повному обсязі, всі необхідні медичні препарати для лікування є, зазначили в Запорізькій ОДА.

За словам голови ОДА Олександра Старуха, до 8 лютого будуть підведені підсумки втрат. Відділення планують швидко відновити.

На засіданні обласної регіональної комісії з питань ТЕБ та ЧС в ОДА директор КНП "Обласної інфекційної лікарні" Запорізької обласної ради Володимир Шинкаренко висловив думку, що пожежа в лікарні сталася через загоряння медичного обладнання.

"Слідство встановлює причини пожежі. Але попередньо можна сказати, що причиною стало загоряння медичного обладнання", - сказав Шинкаренко.

Голова ОДА Олександр Старух поінформував, що у відділенні реанімації не було системи протипожежної сигналізації. За його словами, десятки закладів в області позбавлені дієвої системи протипожежного інформування.

Він також зазначив, що вибух у Запорізькій обласній інфекційній лікарні стався, коли підключали апарат штучної вентиляції легенів. Що саме спричинило цю подію, встановлює поліція.

Представники ДСНС України в Запорізькій області заявили, що в 2020 році були здійснені два заходи державного нагляду (контролю) на КНП "Обласна інфекційна лікарня". З 8 січня по 13 січня 2020 року проводилась планова перевірка. Було виявлено 21 порушення. З 23 вересня по 23 вересня 2020 року у зв’язку з проведенням місцевих виборів було проведено позапланову перевірку щодо усунення порушень. Тоді з’ясували, що з 12 порушень було усунуто 9.

За невиконання трьох порушень завідувача господарством було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 188-8 (невиконання приписів та постанов посадових осіб) КУаАП.

“На об’єкті пожежі (лікувальний корпус) залишився один невиконаний захід: приміщення будівлі не обладнано системою пожежної сигналізації та системою керування евакуювання людей”, - зазначили в ДСНС.

На засіданні комісії з питань ТЕБ та НС було прийнято рішення виділити родинам загиблих по 50 тисяч гривень з бюджету розвитку.

Розпорядженням голови облдержадміністрації Олександра Старуха 5 лютого 2021 року в області оголошено Днем жалоби в пам’ять про трьох пацієнтів та лікаря, які трагічно загинули під час пожежі в обласній інфекційній лікарні.

Як повідомили у відділі комунікації поліції Запорізької області, станом на 16.50 слідство розглядає кілька версій причини пожежі, серед яких - можливі порушення пожежної безпеки, техніки безпеки під час роботи з обладнанням, а також несправність медичного обладнання; не виключається і версія підпалу. Призначено експертизи, за результатами яких поліція спільно з ДСНС встановить причини трагедії.

Водночас Офіс генпрокурора інформує, що службову особу, відповідальну за техногенний та протипожежний стан Обласної інфекційної клінічної лікарні, затримано в порядку ст. 208 КПК України. Також у ході слідства буде надано оцінку діяльності органів, уповноважених на здійснення контролю у сфері безпеки виробництва.

У прокуратурі вважають, що використання медичного обладнання без наявності відповідних дозволів, з порушенням встановлених правил могло призвести до витоку кисню через систему штучної вентиляції легень з подальшим його критичним накопиченням у приміщенні палати та вибухом з виникненням пожежі.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-