Лікування COVID-19 в приватних клініках: хоч і дуже дорого, але місць нема

Лікування COVID-19 в приватних клініках: хоч і дуже дорого, але місць нема

Аналітика
Укрінформ
У столиці доба в палаті приватної клініки коштує 9-14 тисяч гривень. Це без лікування. Але черга розписана наперед

Захворюваність на COVID-19 в Україні продовжує встановлювати сумні рекорди, і от тепер маємо цифру у 11 057 нових випадків за добу. Лікарі та пацієнти розповідають, що в державні лікарні не пробитися, і буває, що пацієнтів доводиться розміщувати в їдальнях чи коридорах.

За інформацією Центру економіки охорони здоров’я KSE, кожна третя лікарня першої хвилі критично заповнена пацієнтами. Та й у МОЗі не приховують, що ситуація із завантаженістю ліжок стала критичною. Здавалося б, альтернативою для людей з грошима можуть бути приватні клініки, але як виявилося, лише одиниці з них наразі розміщують пацієнтів. Та й грошей потрібно одразу приготувати дуже багато. Утім у державній клініці лікують, хоч і дешевше, але не безплатно. Що ж до медстраховки – «як у них» – ми уже давно лише говоримо.

Спочатку аванс у 50 чи 80 тисяч гривень, а потім лікування

Серед приватних клінік столиці госпіталізацію пацієнтів з коронавірусною інфекцією проводять лише дві – «Добробут» та «Оберіг». Якщо говорити про загальноукраїнські масштаби, то за інформацією видання «Ліга», до цього списку можна додати іще тільки дві клініки – обидві в Одесі. У приватних лікарнях Києва усього 55 ковідних ліжок: в «Добробуті» – 31 і в «Оберігу» – 24.

Укрінформ звернувся у кол-центр двох київських клінік, аби дізнатися, чи є там вільні місця станом на 12 листопада і скільки власне коштує лікування.

У клініці «Добробут» повідомили, що на даний момент місць немає, пацієнтів ставлять у чергу і очікувати потрібно в середньому 5-7 днів. Якщо пацієнт потрапить у відділення терапії, то день перебування там становитиме 12 тисяч гривень, але ще треба заплатити депозит – 80 тисяч гривень. У відділенні реанімації перебування коштує 14 тисяч гривень на добу, а депозит становить 100 тисяч гривень. Як пояснити в клініці, депозит – це сума, яку вносять, коли хворий надходить, і з неї знімаються кошти за перебування, лікування і діагностику за необхідності. Та остаточна вартість залежить від тяжкості перебігу в кожному окремому випадку, відтак вона може варіюватися в один або інший бік.

У клініці «Оберіг» теж немає вільних місць, і так само пропонують стати у лист очікування. За наявності ПЛР-тесту і КТ - вартість виклику швидкої 4132 грн, перебування за добу в одномісній палаті – 12 650, в двомісній – 9025. У цю суму входить харчування і супровід лікарем. Перед тим, як пацієнт госпіталізується, теж потрібно внести депозит вартістю 50 тисяч гривень, і з цього депозиту будуть списані кошти за добу перебування, призначені ліки і за необхідності додаткові обстеження.

Крім того, як повідомляє "Бабель", у деяких київських клініках є послуга патронажу, тобто коли лікар курує хворого пацієнта під час лікування вдома. «Таку послугу ми знайшли в двох клініках. У клініці Universum Clinic це коштуватиме 2600 грн. У «Добробут» – залежно від ситуації: за виклик терапевта, який зробить ПЛР-тест, потрібно буде заплатити 2875 грн, якщо тест робити не потрібно – 1 600 грн. Лікар дивиться на стан хворого і вирішує, як діяти далі" , – пише "Бабель".

А скільки коштує хворіти в державних закладах? А за кордоном?

Лікування у 15-й столичній лікарні обійшлося дешевше разів у п’ять, ніж в
Лікування у 15-й столичній лікарні обійшлося дешевше разів у п’ять, ніж в "Оберегу"

Хоча у МОЗі декларують, що лікування у державних медзакладах безкоштовне для пацієнтів, та все ж на місцях ситуація суттєво відрізняється. Приміром, у одному з центрів легеневого здоров’я у Львові раніше розповіли, що один день лікування коштує пацієнтам щонайменше 2 тисячі гривень, бо державне фінансування покриває лише 20% від потреб. А от пацієнка Аня Кузьменко з Києва, яка 9 днів провела у Олександрівській лікарні, розповіла, що за весь час перебування в закладі заплатила лиш 250 гривень за КТ. Коли ж виписалася з лікарні, то купила рекомендовані медикаменти на суму 1500 гривень, щоб завершити лікування вдома. Фотокореспонденту Укрінформу Павлу Багмуту лікування у 15-й столичній лікарні обійшлося від 20 до 30 тисяч гривень. Ну, це вже, хоч і дешевше разів в п’ять, ніж в «Оберігу», але все одно недешево…

Загалом же, за інформацією міністра охорони здоров’я Максима Степанова, вартість лікування одного пацієнта з тяжким перебігом в Україні коштує бюджету від 45 тисяч гривень ($1,6 тис.). А в середньому, за інформацією НСЗУ, держава витрачає на лікування одного пацієнта в стаціонарі 20 тисяч гривень (близько $700).

Для порівняння, у Німеччині, в середньому вартість стаціонарного лікування пацієнта, хворого на COVID-19 ще дорожче і становить 6900-10700 євро, повідомляє DW, посилаючись на цифри двох найбільших кас медичного страхування Barmer та AOK. Проте якщо пацієнт потребуватиме підключення до апарату ШВЛ, то це коштуватиме понад 30 тисяч євро. У США вартість госпіталізації пацієнтів з пневмонією та ускладненнями в середньому становить $11,5 до $24,2 тис., пише The Page. Втім, не будемо забувати, що на Заході багато медичних видатків – або повністю, або частково – оплачується за рахунок страховки. Але це окрема тема.

Що ж, ціни на лікування у приватних клініках, звісно, не порівняти із вартістю лікування коронавірусної інфекції за кордоном. Але все одно для 99% населення така розкіш залишається недоступною. Та і зважаючи на кількість доступних ліжок у приватних закладах, зрозуміло, що на ситуацію із загальним ліжкофондом по країні, це аж ніяк не впливає.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-