Світ відзначає День донора

Світ відзначає День донора

Укрінформ
Всесвітній день донора крові відзначається 14 червня. Рішення про його встановлення було прийнято у травні 2005 року на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в Женеві.

Цей день є своєрідним виявом вдячності мільйонам людей, які рятують життя і зберігають здоров’я інших людей, здаючи свою кров. Власне, саме слово донор походить від латинського dono – дарую. Крім того, у цей день звертається увага на необхідність регулярної здачі крові для запобігання її дефіциту в лікарнях та клініках, особливо в країнах, де кількість донорської крові вкрай обмежена.

У своєму зверненні з нагоди Всесвітнього дня донора крові Президент України Володимир Зеленський наголосив, що базовими принципами системи донорства є доброта і любов до ближнього.

"Закликаю усіх замислитися над вічними людськими цінностями, такими, як співчуття і любов до ближнього, доброта й альтруїзм, що, безперечно, є базовими принципами системи донорства", - зазначив Глава держави.

Він висловив переконання, що доступ пацієнтів до достатніх запасів безпечної крові та продуктів крові може бути забезпечено лише завдяки регулярному добровільному та безоплатному донорству, яке є ключовим компонентом системи національної безпеки країни.

Також Президент побажав усім донорам міцного здоров' я, щастя і благополуччя.

Читайте також: Депутати ухвалили зміни до закону про донорську кров та імпорт ліків

В Україні питання донорства стоїть надзвичайно гостро, адже знайти кров рідкісної групи було й є досить проблематично (час, затрачений на пошуки іноді вартував хворому життя). Нині в умовах воєнного конфлікту, досить частих надзвичайних ситуацій та карантинних обмежень у зв’язку із пандемією коронавірусу попит в рази перевищує пропозицію.

Тема цьогорічної кампанії з нагоди Всесвітнього дня донора - «Безпечна кров рятує життя». Адже, як вважають у ВООЗ, здача крові є актом солідарності, що рятує життя, а послуги з постачання безпечної крові та її продуктів є найважливішим елементом всіх систем охорони здоров'я.

Цього року, зважаючи на пандемію COVID-19 ВООЗ проводить глобальну кампанію у віртуальному форматі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-