Коронавірус 2020: увесь світ на карантин ще не поставили

Коронавірус 2020: увесь світ на карантин ще не поставили

Аналітика
Укрінформ
Всесвітній «трабл» з «китайським» вірусом не вщухає, але є надія, що до кінця лютого проблему вдасться зняти з порядку денного

Уже майже півтора місяці, як через спалах коронавірусу весь світ чи то справді сидить на пороховій діжці, чи то його в цьому намагаються переконати. Про ефективність застосованих заходів, які мають стримувати поширення хвороби, наразі дискутують як у світі, так і в самому Китаї: у Всесвітній організації охорони здоров’я похвалили своєчасну реакцію Китаю, водночас як історія зі смертю лікаря з Уханя - Лі Веньляна, який першим намагався попередити про спалах хвороби і через це спочатку зазнав утисків влади, свідчить зовсім про інше. Але хороша новина у тому, що, схоже, завдяки стрімкій світовій реакції ситуація наразі залишається контрольованою, а динаміка поширення хвороби за останні дні дещо уповільнилася: щоденний приріст хворих на коронавірус у Китаї 6 лютого становив 17,9%, а 7 лютого — 12,4%. Наразі налічується 31 527 хворих, з яких 638 померли. При цьому 1764 людини вже повністю одужали. Потужніші карантинні заходи, ніж зараз, здається, були прийняті світом лише під час пандемії свинячого грипу в 2009 році, коли станом на жовтень у світі було лабораторно підтверджено понад 400 тисяч випадків інфікування. Тоді карантин був оголошений і в більшості областей України. Наразі ж ситуація більш оптимістична — на думку імунолога Андрія Волянського, епідемія в Китаї може закінчитися до кінця лютого. Про те, як же наразі зреагував світ, Укрінформ дізнавався детальніше.

Що роблять у світі, аби зупинити поширення коронавірусу?

Місто Ухань, з якого розпочалося поширення коронавірусу, перебуває на карантині з 23 січня, перекрито усе транспортне сполучення. В Ухані окрім лікарень працюють карантинні пункти, які розраховані на людей із початковими симптомами хвороби. Лікарні ж переповнені, і в місті не вистачає ресурсів, пише ВВС. Щодо нового госпіталю на 1000 місць, побудованого за тиждень (це багатьох вразило), то за словами лікаря Комаровського, - це тимчасовий модульний заклад, який після закінчення епідемії розберуть.

На карантин також закрито ще 13 міст провінції Хубей. Як розповіла для української газети «День» жінка, яка мешкає в місті Ічан, деякі райони закриті для виїзду транспорту, при вході-в’їзді на територію району людям вимірюють температуру. Деякі продукти, приміром, м’ясні консерви, йогурти та заморожені пельмені повністю розкупили, люди в супермаркетах намагаються триматися подалі один від одного.

Тим часом влада Гонконгу через коронавірус вирішила з 8 лютого ввести двотижневий карантин для тих, хто повертається з материкового Китаю. Рішення було прийнято після того, як за добу в місті діагностували три випадки захворювання, загальна кількість заражених після чого досягла 21 людини є один летальний випадок.

Інші країни, де виявлено хворих на коронавірус, теж частково вводять карантинні заходи. У Сингапурі, де зафіксовано 30 хворих, підвищено рівень реагування на спалахи захворювань до помаранчевого. Це, зокрема, передбачає скасування майже всіх публічних заходів, а також перевірку роботодавцями працівників на наявність респіраторних симптомів.

Карантинні заходи в Австралії мають свої особливості. Із 1 лютого туди не пускають туристів, які перебували на материковій частині Китаю і не є громадянами країни. Водночас евакуйованих з Китаю 243 громадян на час інкубаційного періоду взагалі вирішили помістити на окремий острів — острів Різдва, що знаходиться за 2000 км від Австралії. Острів, до речі, унікальний — тут чимало ендемічних видів флори і фауни, а 63% його території займає національний парк. Мешканці острова, яких близько півтори тисячі, щоправда, висловлювали протест такому рішенню, а от евакуйовані з Китаю австралійці, мабуть, не дуже засмутилися, адже отримали двотижневі канікули в мальовничому місці.

Українських громадян, яких евакуюють з Уханю, теж спробують відправити на карантин, про що заявила міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька. Вона додала, що примушувати людей до цього не мають права, але старатимуться організувати процедуру так, щоб люди були готові до карантину і, можливо, підписали добровільну згоду. Щоправда пошуки приміщення для карантину ще тривають.

На карантині - круїзні лайнери

Пасажири японського круїзного лайнеру Diamond Princess, який прямував за маршрутом Кагосіма — Гонконг — Окінава, навряд очікували опинитися в ситуації, що нагадує сюжет фільму про епідемії. Коли 4 лютого у одного з пасажирів, 80-річного чоловіка, виявили коронавірус, на карантин відправили увесь лайнер. При цьому перший хворий перебував на борту лайнера з 20 по 25 січня, і про те, що він захворів на коронавірус, дізнався уже в Гонкогу, коли зійшов з судна. Але хвороба поширилася - і наразі вже відомо, що коронавірус встановили у 61 людини, що перебували на лайнері Diamond Princess. Усі вони госпіталізовані, а пасажири і екіпаж — на карантині по своїх каютах. Усього на борту лайнера перебувають 3700 осіб із 56 країн, з яких 2700 – пасажири, а решта – члени екіпажу, серед яких 25 українців (за останньою інформацією, із них ніхто не захворів).

Наразі нікому з пасажирів і членів екіпажу не дозволяють покинути лайнер. Як повідомляє ВВС з посиланням на компанію-власника судна Princess Cruises, карантин на судні закінчиться 19 лютого, якщо не станеться непередбачуваних подій. Пасажирів зобов’язали регулярно контролювати температуру і носити маски, якщо вони виходять на палубу. Крім того, члени екіпажу тепер не обслуговують пасажирів, тілоьки підносять до кают їжу. Тож про гігієну і чистоту кімнати вони тепер дбають самі. Годують, щоправда, непогано. Що ж зараз відбувається на лайнері, можна побачити у твіттері на сторінці On board the Diamond Princess. Там пасажири викладають фото обстановки на судні, зокрема й того, чим вони там харчуються.

Інший круїзний лайнер World Dream, на борту якого перебувають 3600 людей, теж відправили на карантин через підозру на коронавірус на борту круїзний лайнер відправили на карантин у Гонконзі. За інформацією Insider, там троє пасажирів мають позитивний результат тесту на коронавірус, тож ідеться про можливий спалах інфекції на судні. Троє пасажирів, які заразилися коронавірусом, були на борту судна з 19 по 24 січня. За даними влади Гонконгу, близько 200 пасажирів World Dream залишили судно безпосередньо перед оголошенням карантину. Їх зараз намагаються знайти.

За інформацією російської служби ВВС, іще на одному японському судні виявили спалах коронавірусу. Це лайнер The Westerham, який теж розрахований близько на три тисячі пасажирів. За словами прем’єра Японії Сіндзо Абе, там виявили 20 хворих.

Тим часом в Україні теж перевіряють екіпажі кораблів, що заходять в порти на наявність коронавірусу. Наприклад, в Одеському порту з початку року фахівці санітарно-карантинних відділів перевірили 25 суден, п’ять з яких прибули з Китаю. З кінця січня фахівці працюють в посиленому режимі, перевіряючи майже кожне судно, повідомляє Depo.Одеса.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-