Україна хоче перевірити, чи не були порушені норми безпеки на борту Boeing-737 - МВС

Україна хоче перевірити, чи не були порушені норми безпеки на борту Boeing-737 - МВС

Оновлено
Укрінформ
Якщо іранська сторона допустить українських слідчих та експертів до уламків літака МАУ, що зазнав авіакатастрофи в Ірані, Україна перевірятиме, чи не були порушені норми безпеки на його борту.

Про це інформує пресслужба МВС.

У відомстві нагадали, що після погодження іранською стороною українські правоохоронні та компетентні органи готові долучитися до розслідування причин авіакатастрофи.

"Окрім цього, українська сторона перевірятиме, чи не були порушені норми безпеки на борту літака - у разі, якщо іранська сторона допустить наших слідчих та експертів до уламків літака", - зазначається у повідомленні.

Уточнюється, що наразі до урядової групи увійшли слідчі Нацполіції та експерти-криміналісти МВС України (проектування, виробництва та випробування літальних апаратів).

Як пояснив директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко, робота українських слідчих НПУ та експертів на території Ірану може полягати у наступному: безпосереднє залучення наших спеціалістів (криміналістів, біологів-генетиків, судово-медичних експертів) до проведення процесуальних дій з метою отримання речових доказів з можливим (за необхідності) подальшим їх дослідженням на території України; консультативна місія щодо проведення огляду місця трагедії, організації проведення лабораторних досліджень, обмін генетичною інформацією (щодо близьких родичів загиблих) з метою проведення подальшої ідентифікації.

На території України слідчі НПУ та експерти можуть проводити слідчі дії щодо перевірки технічних характеристик борта, процедури закупівлі та сервісного обслуговування, стану екіпажу, кількості годин льоту, проведення інструктажів, а також виконувати інші слідчі дії, призначені процесуальним керівником. Крім того, вони займатимуться організацією відбору біологічних зразків у близьких родичів (батько, мати, діти, рідні брати та сестри) та встановлення їх генетичних ознак для подальшого порівняльного дослідження з метою ідентифікації. Порівняльне дослідження може бути проведено як у лабораторіях України, так і Ірану.

Інформація щодо генетичних ознак близьких родичів може бути передана компетентним органам, які будуть розслідувати трагедію, повідомив Шевченко.

Як повідомлялося, в Україні оголосили 9 січня днем жалоби.

Читайте також: Аварія літака МАУ: до Ірану прибули українські рятувальники

У середу, 8 січня, орієнтовно о 6:00 за тегеранським часом (близько 4:30 за київським часом) після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 української авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ.

За останніми даними, на борту літака було 176 осіб: 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців - двоє пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Також, за даними МЗС, серед загиблих 82 громадяни Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, а також по 3 громадян ФРН і Великої Британії.

Ймовірною причиною катастрофи літака називають загоряння двигуна.

Раніше в МАУ оприлюднили список загиблих членів екіпажу літака - трьох пілотів та шести бортпровідників.

Фото: AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-