Борги по зарплаті перед шахтарями в Україні перевищили 1 млрд грн – Укрвуглепрофспілка

Борги по зарплаті перед шахтарями в Україні перевищили 1 млрд грн – Укрвуглепрофспілка

Укрінформ
Заборгованість по заробітній платі на державних вугледобувних підприємствах України становить 1,2 млрд грн. На ряді підприємств розпочато проведення протестних акцій.

Про це 11 жовтня повідомила Профспілка працівників вугільної промисловості України.

«Станом на 11 жовтня 2019 року заборгованість по заробітній платі на державних вугледобувних підприємствах становить 1,2 млрд гривень», - йдеться у повідомленні.

Зазначено, що найбільший обсяг заборгованості - на ДП «Селидіввугілля» - 282,3 млн грн.

Важкий стан справ і на інших підприємствах, на яких заборгованість по заробітній платі на цей час становить: ДП «Львіввугілля» - 236,5 млн грн; ДП «Первомайськвугілля» - 193,5 млн грн; ПАТ «Лисичанськвугілля» - 168,5 млн грн; ДП «Торецьквугілля» - 85,2 млн грн; ДП «Мирноградвугілля» - 81,5 млн грн; ДП «Волиньвугілля» - 65,5 млн грн та ДП «Ш/У «Південнодонбаське № 1» - 48,9 млн грн.

Читайте також: Рівень тіньової економіки в Україні становить 47,2% від ВВП

У профспілці підкреслили, що на ряді підприємств розпочато проведення протестних акцій. Трудові шахтарські колективи вимагають від уряду, Верховної Ради, Міністерства фінансів і профільного Міністерства енергетики та захисту довкілля вжиття невідкладних заходів з вирішення боргової проблеми.

ЦК профспілки звернувся до керівництва Кабінету міністрів України і Верховної Ради України з вимогою термінового розгляду даної ситуації та прийняття рішень щодо виплати наявної заборгованості по заробітній платі шахтарям та забезпечення її сталої виплати до кінця 2019 року, а також визначення необхідних обсягів бюджетного фінансування на вугільну галузь за відповідними програмами в наступному 2020 році.

За заявою Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, завтра 12 жовтня в Кабміні має бути розглянуте питання щодо спрямування необхідної суми коштів з відповідних джерел на виплату заробітної плати шахтарям і погашення заборгованості з неї у 2019 році.

Читайте також: У НБУ очікують до кінця року співвідношення держборгу до ВВП на рівні 55%

Також на наступному тижні - 16 жовтня в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів має бути розглянуте питання щодо ситуації, яка склалася з виплати заробітної плати та визначення подальших дій по розв’язанню даної проблеми, констатували в профспілці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-