Російська пропаганда й тактика «випаленої землі»

Російська пропаганда й тактика «випаленої землі»

Укрінформ
Кремль використовує на повну потужність вогонь дезінформації, аби дискредитувати Захід – «EUvsDisinfo»

Завдяки діям Росії, яка у 1812 році залишила військам Наполеона лише спалену та фактично безлюдну Москву, світовий словник військових термінів поповнився новим визначенням – «тактика випаленої землі». Саме цю тактику сьогоднішні кремлівські пропагандисти застосовують для дискредитації Заходу та для зомбування власної аудиторії.

Такого висновку в тижневому огляді російської дезінформації доходить європейське видання «EUvsDisinfo».

«Словник військових термінів та відповідні методи були застосовані в інформаційному світі, залишаючи по собі «випалену землю». Вже у наші дні прокремлівські видання використовують такі методи, щоб безпідставно вимальовувати образи власних ворогів як дегенератів, злобних та біснуватих безумців, одержимих ідеєю руйнування. Вони використовують на повну потужність вогонь дезінформації зі сподіванням представити тих, кого обрали об’єктами своєї атаки, якомога більш непривабливими та відштовхуючими персонажами», – зауважує європейське видання.

У якості прикладу автори наводять повідомлення, які з’явилися в російській пресі протягом лише поточного тижня.

«Наприклад, Україну звинуватили в тому, що вона «готує підґрунтя для нового Чорнобиля, будуючи новий ядерний комбінат». Такі повідомлення можуть лякати, якщо не знати, що Україна зводить комбінат для переробки ядерних відходів спеціально для того, щоб усувати наслідки катастрофи 1986 року. Якщо ви ще недостатньо налякані, вам пропонують ще один гачок – виявляється, професор зі Швеції пропонує всім зважити повернення до канібалізму, щоб вирішити продовольчу проблему – і це, на переконання кремлівських видань, є ознакою падіння моралі та деградації Заходу з усіма його ліберальними цінностями. Насправді, шведський вчений застеріг від нехтування небезпекою кліматичних змін, адже така поведінка для людської цивілізації є такою ж неприйнятною, як канібалізм», – зазначають автори огляду.

За їхнім висновком, така «тактика випаленої землі», спроби дискредитувати Захід, як такий, мають довести, на думку кремлівських пропагандистів, що західне суспільство та медіа керуються «фінансовими центрами сили», за якими, за поширеною конспірологічною теорією, стоїть заколот «сіонізму-антихриста-диявола-Ротшильда». Це поширений прийом російської дезінформації, яка намагається не лише приписати Західній цивілізації колапс у всіх сферах, а й також пояснити таке явище лякливими конспірологічними теоріями. Мовляв, якщо сіонізм вас не лякає, Люцифер налякає точно…

Така ж тактика використовується для переконання росіян у глобальних загрозах, які постають довкола них.

«За повідомленнями, президент Зеленський подвоїв витрати України на оборону, що для кремлівських видань стало чітким сигналом підготовки до агресивної війни, – теза, не підкріплена жодними доказами. Але такі припущення, знову, поряд не стояли з тим брудом, який російські пропагандисти виливають на Сполучені Штати. За їхньою версією, американці були надзвичайно зайняті протягом тижня, підтримуючи демонстрації російської опозиції й намагаючись у такий спосіб зруйнувати Росію, одночасно прагнучи колонізувати Польщу та мілітаризувати космос», – йдеться в огляді «EUvsDisinfo».

Дмитро Шкурко. Брюссель

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-