Чверть українців вважають хабар нормою життя

Чверть українців вважають хабар нормою життя

Дослідження
Укрінформ
За результатами дослідження щодо оцінки населенням України якості надання адміністративних послуг 25% респондентів вважають, що хабар - "це вже норма нашого життя".

Про це розповіла директор Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна під час пресконференції "Якість адміністративних послуг в Україні: що змінилося за останні п’ять років?" в Укрінформі.

"І причому те, що фіксуємо ми, соціологи, — дуже часто хабарі даються ініціативно. Коли ми запитували, чому люди дають хабарі, наприклад, 25% вважають, що це вже норма нашого життя. Тому з цим явищем треба боротися, але треба ще боротися у мізках наших людей", - наголосила Бекешкіна.

При цьому, згідно з матеріалами дослідження, 32,1% респондентів вважають, що люди дають хабарі, "тому що так людям простіше і легше вирішити їхні проблеми", а 19,7% називають причиною те, що "з них вимагають хабарі".

Окрім того, за результатами дослідження, проведеного в липні 2019 року, 8,8% опитаних зазначили, що їм особисто або членам їхньої родини впродовж останніх 12 місяців доводилося давати хабар за отримання адміністративних послуг.

За даними аналогічного дослідження, проведеного в грудні 2014 року та листопаді 2015 року, 10,7% та 11,5% респондентів відповідно заявили про те, що їм або членам їхніх родин доводилося давати хабар за отримання адміністративних послуг. За результатом дослідження, проведеного у липні 2019 року, 8,8% опитаних дали ствердну відповідь на це питання.

"Визнання факту давання хабара залишилося на попередньому рівні, тому що 10,7% і 8,8% - 2% різниці. З точки зору соціології це не так багато. Але якщо порівняти з масштабами надання хабара за інші послуги в інших інстанціях, думаю, це погано, але не є кричущою цифрою порівняно з іншими", - зазначила Бекешкіна.

При цьому, як додав заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук, посилаючись на результати вказаного дослідження, "менше, ніж 2% споживачів сказали, що з них вимагали хабар".

"Тому якщо ми говоримо про кількість тих, хто дають хабарі, то все ж таки треба, щоб і суспільство видужувало і робило висновки, чому ми нарікаємо на хабарі, якщо самі їх пропонуємо", - вважає Тимощук.

Читайте також: Адмінпослугами онлайн користуються 5% українців

Дослідження проведене Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 12 по 17 липня 2019 року на замовлення Центру політико-правових реформ у межах проєкту "Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади", що здійснюється за підтримки Європейського Союзу.

Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України, за винятком Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-