Зупинити «порнорежисера»

Зупинити «порнорежисера»

Укрінформ
Підозрюваного в організації порностудії затримали «на гарячому» в компанії неповнолітніх дівчат. Але суд відпустив «режисера», і правоохоронцям довелося знову його розшукувати

У лютому цього року 51-річного мешканця столиці Олега М. затримали за підозрою в організації дитячої порностудії та розповсюдженні матеріалів порнографічного характеру за участі малолітніх та неповнолітніх. До 5 серпня він знаходився у слідчому ізоляторі Полтави. Того дня слідча суддя Октябрського районного суду Полтави вирішила пом’якшити міру запобіжного заходу. Підозрюваного відпустили після внесення застави у 154 тис. грн. під особисте зобов’язання.

Прокуратура Полтавської області одразу ж оскаржила ухвалу суду. 12 серпня мав би відбутися розгляд апеляційної скарги прокурора, однак підслідний не з’явився. Не з’явився він в апеляційну інстанцію ні 19, ні 21 серпня, на які переносилися засідання. Втім, у слідчих від самого початку не було сумніву, що саме так і станеться.

Вдруге Олега М. співробітники кіберполіції затримали 21 серпня у Києві, на орендованій квартирі.

Як повідомила пресслужба Національної поліції України, «під час перебування поза межами місця арешту чоловік не з’являвся на виклики правоохоронних органів, не здав свої документи для виїзду за кордон та переховувався від правоохоронних органів».

Про обставини резонансної справи кореспондент Укрінформу дізналася із власних джерел у правоохоронних органах, котрі просили не називати їхніх прізвищ.

ПРОСИВСЯ НА ВОЛЮ, БО ТРЕБА… НЯНЬЧИТИ ОНУКА

- Під час зміни міри запобіжного заходу Олег М. обіцяв співпрацювати зі слідством, хоча своєї вини не визнає. Тому незрозуміло, у чому, на його думку, буде полягати співробітництво, - прокоментував рішення суду один з моїх співрозмовників.

На запитання, чому кримінальна справа у відношенні мешканця столиці порушена в Полтаві, пояснив, що просто один небайдужий чоловік з Полтави першим забив тривогу, натрапивши в інтернеті на відеоролик з дитячою порнографією. Чоловік подав про це заяву в поліцію, долучивши до неї документальне підтвердження - флешку із записом. Це було в листопаді минулого року.

Видавати професійні секрети я своїх співрозмовників не просила, але у загальних рисах вони розповіли, як удалося вийти на зловмисника.

- Ми мали мінімум - лише 2-3 хвилини запису. І для початку треба було встановити країну, де було виготовлено ролик. Допоміг музичний фон. Зачепившись за кілька акордів, дізналися, яка радіостанція і в який час виходила з ними в ефір. Так з’ясували, що то був Київ. Ідентифікувати юну «порноактрису» змогли за тату. Заради цього інспектори кіберполіції передивилися безліч фотографій у соцмережах. Таким чином, клубок почав розмотуватися, - пояснили мені.

ОФІЦІЙНО БЕЗРОБІТНИЙ, АЛЕ З ТАЛАНТОМ ПСИХОЛОГА

За інформацією моїх джерел, Олег М. має дружину, сина й онука. (До речі, в суді під час зміни запобіжного заходу він мотивував необхідність свого виходу на волю тим, що йому треба няньчити малого). Офіційно давно ніде не працює. Але, безумовно, має талант психолога. Серед вилучених речових доказів – підручники з неврології раннього дитячого віку, підліткової психіатрії, поведінки підлітків.

- Він же не одразу говорив дівчаткам, чим доведеться займатися. Починав з компліментів. Зазвичай знайомився з підлітками у торгових центрах. Підходив до симпатичної дівчинки, представлявся професійним фотографом і пропонував безплатно зробити для неї портфоліо. Мовляв, це допоможе їй швидше зробити кар’єру моделі. Тобто видавав себе ще й за благодійника, - доповнює мій інший співрозмовник.

Аналізуючи, хто потрапляв у тенета досвідченого ловеласа, детективи встановили: переважно це були дівчатка з неповних або неблагополучних сімей. Хоча траплялися й ті, котрі не відносилися до цих категорій, але хотіли мати власні кошти, щоб ні в чому собі не відмовляти. Зазвичай за «сеанс» фото- та відеозйомок Олег М. платив неповнолітнім від 500 до 1500 гривень. Оплачував і послуги найнятих для цього партнерів.

Олега цікавили «німфетки» - дівчатка віком 14-15 років. Коли вони досягали 16-річного віку, він їх «вибраковував», бо вони були вже не в тренді. Траплялися й винятки: одна дитина 8-річного віку, а інша – ще на рік менша.

Затриманий роздягав своїх моделей поступово. А коли мав фото- та відеоматеріали з оголеним тілом, тоді переходив до основної пропозиції – статевий контакт з його 21-річним спільником під запис. Якщо дитина відмовлялася, починав шантажувати. Адже під час відвертих бесід він не лише про себе розповідав, а й вивідував потрібну йому інформацію: у якій школі вчиться дитина, хто її батьки, з ким зустрічається... А потім, коли треба було змусити жертву виконувати його інтимні забаганки, ставив умову: «Або робиш те, що я скажу, або твої знайомі про все дізнаються».

ПЕРШІ ПОРНО ЗНІМАВ ЩЕ НА ФОТОПЛІВКУ

Працював Олег на замовлення іноземних любителів дитячого порно. Свої «роботи» реалізував через різноманітні ресурси мережі TOR - анонімного сегменту інтернету в закритих групах, пояснюють мої співбесідники.

Цікавлюся, чи сам він також вступав у статеві стосунки з малолітними.

- Поки ми цього не можемо стверджувати, але те, що вчиняв розпусні дії щодо них, то це правда, - отримую відповідь.

Наразі вдалося встановити шістдесят його жертв. Але вже зрозуміло, що це лише незначна частка. Бо своїм ремеслом організатор порностудії займався вже давно.

- Пригадуєте, коли знімали «мильницями» на фотоплівку? Давно, років зо двадцять тому. Так ось, Олег М. зберігав фотоплівки того часу з непристойними кадрами. Дівчатка, зняті на них, уже мають доньок такого віку, яким цікавиться підслідний, - розповідають мої співрозмовники.

Про масштаби його підпільного бізнесу можна судити з того, що в нього вилучено понад 300 тисяч фото та кілька тисяч відео з дитячим порно. Як же йому так довго вдавалося уникати підозр?

Виявляється, підслідний часто змінював квартири, де влаштовував порностудії. Орендував їх на кілька днів, не більше. А продавав «продукцію» лише під замовлення, у закритих сегментах, іноземним громадянам, які могли більше заплатити.

Щодо того, чи здогадувалися вдома про походження грошей, які він приносив, правоохоронці вважають: рідні не тільки здогадувалися, а знали, а може, у чомусь і допомагали.

Та рано чи пізно все таємне стає явним. Ринок порнопродукції відстежується і фахівцями, і любителями. Якби не надійшла заява, певно, його затримали б інші органи. Але завдяки небайдужому полтавцю першою кримінальне провадження відкрила поліція.

ЗВІЛЬНЕННЯ “ПОРНОРЕЖИСЕРА” НАЖАХАЛО ЙОГО ЖЕРТВ

На стадії розробки інформації до розслідування долучилися працівники Київського управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України. Від правоохоронних органів Великої Британії - Національного агентства з питань злочинності (National Crime Agency) та регіонального підрозділу з протидії організованій злочинності в Уест-Мідлендс - вони отримали оперативну інформацію, що на території України може функціонувати студія, на якій виготовляють порнографічні відео за участі дітей.

Виявилося, що розслідування щодо підпільної порностудії вели паралельно і блогери.

І в лютому Олег М. завдяки спільним зусиллям детективів слідчого управління ГУНП в Полтавській області, працівників кіберполіції, за процесуального керівництва прокуратури Полтавщини із залученням спецпризначенців КОРД був затриманий. Блогери, на жаль, не скоординувавши своїх дій з професіоналами, стали розповсюджувати в інтернеті інформацію про існування дитячої порностудії й ледь не зірвали розслідування.

- Ми стали помічати, що у соцмережах почали зникати сторінки дівчаток, за якими ми вели спостереження (вони видаляли їх, як з’ясувалося, за наказом свого «наставника»), і зрозуміли, що настав час діяти. 23 лютого в Олега М. були проведені обшуки, і його затримали, - говорять мої інформатори.

За їх словами, при обшуку були вилучені речові докази протиправної діяльності підслідного. Зокрема, фотокамери, записники, банківські картки, металеві ланцюги, апаратура для проведення зйомок, готівка (360 тисяч гривень і понад 10 тисяч доларів), численні криптогаманці. Сума на одному з них дорівнювала 47 тисячам доларів. А в орендованій квартирі Олега М. перебували дві неповнолітні дівчини, яких фігурант хотів використати для створення відео порнографічного характеру.

Наразі з потерпілими працюють психологи. Адже дівчата отримали значні душевні травми, з якими їм доведеться жити далі. А тепер, коли суд відпустив Олега на волю, їх буквально паралізує страх. Багато хто погодився працювати зі слідством за умови, що їхній експлуататор буде ізольований. Затриманий при допитах наголошував на тому, що він був їхнім другом, багато в чому допомагав. Згадав навіть, що одну «подружку» мирив з її хлопцем. І не вірив, що вони могли його «здати». «Ось я вийду, я з ними побалакаю», - планував Олег. Хоча, згідно з покладеними на нього обов’язками, має утримуватися від спілкування зі свідками та потерпілими з приводу обставин вчинення інкримінованого йому злочину.

ЗЛОВМИСНИК ЧИ "НЕВИННЕ ЯГНЯ"?

Зазначимо, у відношенні Олега М. порушене кримінальне провадження за ч. 4 ст. 301 («Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів») Кримінального кодексу України, що карається позбавленням волі від 5 до 10 років.

Окреме кримінальне провадження відкрите щодо його спільника К. - також за створення візуальних та аудіовізуальних творів порнографічного характеру за участю неповнолітніх та малолітніх осіб, за попередньою змовою з підозрюваним М., а також за розбещення та зґвалтування неповнолітніх.

Адвокат затриманого Роман Литовченко в суді переконував, що ризик впливу Олега М. на свідків відсутній, а його підзахисний не має можливості перешкоджати кримінальному провадженню, не має наміру скоювати нові злочини. Тим паче він раніше не судимий, до кримінальної чи адміністративної відповідальності не притягувався, позитивно характеризується, має постійне місце проживання, роботу та міцну родину. А сама лише тяжкість інкримінованого злочину, твердив адвокат, не може бути підставою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, про що неодноразово вказував у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини. Тож тримання у СІЗО є неправомірним з огляду на те, що у даному кримінальному провадженні виконані усі необхідні слідчі дії, і є для його підзахисного занадто суворим запобіжним заходом.

Прокурор та слідчий в судовому засіданні заперечували проти задоволення вказаного клопотання, зазначивши, що підслідний підозрюється у вчиненні тяжких злочинів, тому існують ризики ухилення його від суду, продовження злочинної діяльності, а також впливу на свідків і потерпілих.

Але слідча суддя Октябрського районного суду Полтави Алла Троцька прислухалася до сторони захисту.

За роз’ясненням пресслужби суду, «під час судового розгляду прокурором не надано будь-яких матеріалів і відомостей, щоб свідчили б про неможливість застосування до підозрюваного альтернативного триманню під вартою запобіжного заходу у вигляді застави. І хоча М. причетний до вчинення тяжкого злочину, однак на час розгляду клопотання були відсутні відомості про те, що внаслідок вчинення кримінальних правопорушень настали будь-які тяжкі наслідки, зокрема: тілесні ушкодження, великі або особливо великі матеріальні збитки, а також щодо тиску з його боку на свідків та потерпілих».

Прийнята суддею ухвала додала клопотів детективам.

Мої співрозмовники стверджують, що затриманого не можна було відпускати: слідчі дії ще тривають, бо багато аналізів досі не готові. Через це терміни тримання підозрюваного в ізоляторі двічі подовжувалися. І буквально за день до повторного затримання Олега М. слідчі домоглися через суд продовження термінів розслідування.

Тривають і заходи щодо встановлення усіх малолітніх та неповнолітніх дітей, які піддавалися сексуальній експлуатації.

P.S. Суд знову віправив Олега М. у СІЗО в день затрмання, тобто у середу, 21-го серпня. Його спільник, який безпосередньо гвалтував дітей, знаходиться під домашнім арештом.

Ганна Волкова, Полтава

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-