Поліція нагадала про заборону символіки тоталітарних режимів

Поліція нагадала про заборону символіки тоталітарних режимів

Укрінформ
У Міністерстві внутрішніх справ напередодні 9 травня нагадали про заборону на використання георгіївської стрічки і будь-якої символіки комуністичної партії і про види відповідальності за порушення цих заборон.

Про це на брифінгу заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Як ви знаєте, частенько у цей день у нас з'являються люди, які використовують заборонену українськими законами символіку, тому хочемо вкотре нагадати про неможливість використання будь-яких символів тоталітарних режимів, комуністичного і нацистського, під час проведення тих масових заходів, які відбудуться 9 травня на території всієї України", - сказав Шкіряк.

Він нагадав, що саме заборонено, “щоб потім не виникало питань до правоохоронців, які, безумовно, будуть реагувати на ці провокативні дії”.

“Отже, заборонено законами України: герби, прапори СРСР, УРСР, інших комуністичних країн, серп і молот, в тому числі у поєднанні з п’ятикутною зіркою, гімни СРСР або радянських республік, будь-яка символіка комуністичної партії, пам’ятки із зображенням партійних та радянських керівників, комуністичні гасла і цитати. Безумовно, заборонено категорично використання так званої георгіївської лєнти, яка для кожного свідомого українського громадянина є символом російської агресії і російського терору, тому що саме з цими лєнтами російські терористи і російські загарбники вбили понад 11 тисяч безневинних українських громадян, наших воїнів-героїв” - підкреслив радник міністра.

Він також зазначив, що на георгіївські стрічки буде відповідна реакція, виписана окремою статтею адміністративного кодексу України.

Читайте також: Українців, які загинули під час Другої світової війни, вшанували в Італії

Він уточнив, що так само буде відповідна реакція і щодо “символів фашизму... мається на увазі все, що стосується нацизму”.

“Зазначу, що за використання і здійснення цих правопорушень передбачена як кримінальна, так і адміністративна відповідальність. Отже, стаття 436, пункт 1 ККУ чітко зазначає, що виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки, та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного, тобто нацистського, тоталітарних режимів, карається строком від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої. І безумовно, стаття 173, пункт 3, КУпАП України, зазначає, що виготовлення та пропаганда георгіївської стрічки, тягне за собою накладання штрафу від 850 до 5100 гривень, або адміністративний арешт на строк до 15 діб. Це, щоб було зрозуміло для тих, хто буде мати якісь крамольні думки, і намагатися здійснювати такі провокативні речі: відповідальність є, вона достатньо сувора і безумовно, ми на це чітко будемо реагувати”, - уточнив Шкіряк.

Водночас він додав, що для багатьох звичайних людей 9 травня — це день пам'яті за загиблими у Другій світовій війні.

“Реакція правоохоронців на будь-які деструктивні дії або ж, не дай Господь, будь-які насильницькі дії, або спроби силових провокацій, - буде жорсткою і адекватною в рамках законів України і тих повноважень, які надані правоохоронним структурам, відповідними нормативними актами”, - уточнив радник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-