Більшість українців за збереження пам’яті про Майдан і Небесну Сотню

Більшість українців за збереження пам’яті про Майдан і Небесну Сотню

Дослідження
Укрінформ
Пам’ять про Майдан і Героїв Небесної Сотні має бути збережена, причому ця пам’ять повинна мати консолідуючий характер.

На цьому наголосив генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло під час обговорення в Укрінформі результатів соціологічного дослідження ставлення українців до Революції Гідності та меморіалізації подій на Майдані.

“Близько 50% є прихильниками подій на Майдані. 17% - проти. Але попри різне ставлення до Майдану понад 70% вважають потрібним зберегти пам’ять, вшановувати події на Майдані, вважають, що пам'ять про Героїв Небесної Сотні має бути збережена. Більше половини респондентів вважають, що в майбутньому музейно-меморіальному просторі необхідно зберегти пам’ять про ті події за консолідуючим принципом, за принципом інклюзивним, із зображенням усіх сторін”, - сказав Пошивайло.

Ігор Пошивайло
Ігор Пошивайло

Водночас він зазначив, що в дослідженні прослідковується патерналізм, бо респонденти перекладають відповідальність за збереження пам’яті на органи державної влади, місцевого самоврядування. Причому більшість з них бачать класичні, консервативні підходи до майбутніх експозицій і програм.

“Для них важливий фактаж, хронологія, частково — емоційне відтворення середовища, атмосферність. І для них неважлива інтерактивність, особиста залученість. Тобто більшість бачать майбутній музей і меморіал як пасивний простір, а не як важливу складову активного творення майбутнього, їхньої співдії — того, чим по суті й був Майдан. І це результат негативного досвіду існування і відвідування незначимих, непотрібних пострадянських музеїв, якими є більшість українських музеїв державної чи комунальної форми власності”, - підкреслив Пошивайло.

Він додав, що соціологічне дослідження засвідчило великий “запит суспільства на творення офіційного дискурсу, який би зберіг правду, спрямовував майбутніх відвідувачів до певного висновку”.

“І ця місія покладається на майбутній Музей Революції Гідності. Це дуже важливий для нас результат”, - сказав гендиректор.

Він також висловив сподівання, що справа з музеєм і меморіалом незабаром зрушить з місця.

Читайте також: В’ятрович квапить з Музеєм Майдану: пам’ять стирається, можливий реванш

“Все має робитися вчасно. Вчасно мають проводитися слідчі дії і доведені до суду. Вчасно мають бути винесені вирок. Вчасно мають бути побудовані інфраструктурні об’єкти, які допоможуть зберегти правду і не дати можливість маніпулювати фактами (а ця тенденція і загроза є), не дати можливості перейти в так званий віртуальний простір — тут теж є загрози. І ми маємо очевидні результати гібридної війни для кожного”, - застеріг Пошивайло.

Наприкінці 2018 року Національний музей Революції Гідності замовив проведення соціологічного дослідження серед жителів усіх регіонів України. У його фокусі – ставлення до подій революції та бачення способів увічнення пам’яті про Майдан. Зокрема йшлося й про роль музею. Дослідження провів Український центр вивчення громадської думки "Соціоінформ". Воно складалося з опитування 2000 респондентів, а також роботи з відібраними фокус-групами в різних містах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-