До Всесвітнього дня води презентували нову е-послугу

До Всесвітнього дня води презентували нову е-послугу

Фото
Укрінформ
В Україні до Всесвітнього дня води Державне агентство водних ресурсів України презентувало нову електронну послугу, що дозволяє отримати або анулювати дозвіл на спеціальне водокористування, а також  разом із Укрпоштою випустило маркований художній конверт. 

З 25 березня дозвіл на спеціальне водокористування видаватиметься в електронному вигляді, розповіла голова Держагентства Ірина Овчаренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми інтенсивно працювали більш ніж пів року спільно з Державним агентством електронного урядування, з проектом TAPAS, саме для того, щоб сьогодні зробити важливий, прогресивний крок 21 століття, ввести в роботу програмне забезпечення з видачі дозволу на спецводокористування. З 25 березня дозвіл на спецводкористування буде видаватися в електронному вигляді ”, - сказала Овчаренко.

Вона зазначила, що в першу чергу цей проект буде цікавий бізнесу, бо він дає можливість без зайвих бюрократичних процедур отримати відповідний дозвіл, крім того, користувачі зможуть самостійно отримати або анулювати дозвіл на спецводокористування. За її словами, електронний дозвіл вирішує чотири ключові питання. Він мінімізує корупційні ризики, впроваджує онлайн-можливість подачі заяви для отримання дозволу на спецводокористування, дає онлайн-можливість взаємодії з іншими органами виконавчої влади, а також реалізовує право громадськості на контроль за діяльністю суб’єктів господарювання і діяльністю виконавчої влади.

Керівник проекту USAID/UKAID «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» Петро Матіяшек зазначив, що запуск електронних послуг для водокористувачів був одним із пріоритетних питань сьогодення. За його словами, уряд США разом з урядом Великої Британії підтримує Україну у реалізації видимих та успішних реформ у державному управлінні.

Прес-конференція на тему: "Вода через електронні послуги" / Фото: Худякова Олена. Укрінформ

“Хотів би наголосити, що мене часто запитують, навіщо Сполучені Штати Америки та Об'єднане Королівство Великої Британії підтримує такі реформи та трансформації в Україні, і хочу ще раз наголосити, що це є замовленням української сторони. Це саме те, чого хоче сама Україна”, - підкреслив Матіяшек.

Голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко підкреслив, що впровадження електронної послуги - це не просто переведення в онлайн вже наявної адміністративної послуги, новий формат ліквідує непотрібні зарегульованості, а також оптимізує весь бізнес-процес.

За словами президента Фонду Східна Європа Віктора Ляха, тепер процес реєстрації та отримання послуг для водокористувачів триватиме 15 хвилин.

Керівник напрямку електронних послуг проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» Данило Молчанов зазначив, що заявнику потрібно лише внести початкові дані, а всі розрахунки система виконує автоматично, а крім того, заяву можна зберегти як чернетку, та доробити її пізніше. Він повідомив, що заявник самостійно може відстежувати стан розгляду заяви.

Крім того, в Укрінформі відбулася процедура спецпогашення конверта “Вода.Цінуй.Думай.Бережи”. Її провели голова Держводагентства Овчаренко та начальник управління філателістичної продукції акціонерного товариства “Укрпошта” Наталя Мухіна. Конверт було випущено накладом 850 тис. примірників. Його можна буде придбати в будь-якому відділенні Укрпошти.

Це вперше було випущено спеціальний конверт до Дня води. Торік на замовлення Держводагентства була випущена поштова марка, у конкурсі на найкращий дизайн цієї поштової марки з нагоди Всесвітнього дня води перемогла учениця 1 класу Наталія Хрієнко з Кіровоградської області.

Перші три марковані художні конверти до Дня води голова Держводагентства подарувала представникам Державного агентства електронного врядування, за допомогою якого було розроблено послугу онлайн-замовлення/анулювання дозволу на спеціальне водокористування.

Читайте також: Сьогодні - Всесвітній день водних ресурсів

Як повідомляв Укрінформ, святкування Всесвітнього дня води 22 березня було започатковано у 1993 році. Рішення про День води було прийнято під час конференції Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, яка відбулась у Ріо-де-Жанейро 3-14 червня 1992 року.

Цьогорічна тема Дня води - «Не залишаючи нікого осторонь».

За даними ООН, на сьогодні близько 2,1 мільярда людей живуть без доступу до безпечної води в домашніх умовах. Завдання Дня води полягає в тому, щоб знизити втрати води і збільшити обсяги переробки. Нині понад 80 відсотків стічних вод забруднюють довкілля, потрапляючи у ґрунт недостатньо очищеними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-