З 1 квітня п’ять мільйонів українців можуть залишитися без води

З 1 квітня п’ять мільйонів українців можуть залишитися без води

Укрінформ
Асоціація “Укрводоканалекологія” попереджає, що з 1 квітня 2019 року 5 мільйонів українців можуть залишитися без води.

Про це заявила віце-президент Асоціації "Укрводоканалекологія" Ольга Бабій на прес-конференції в Києві у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Асоціація водоканалів вирішила попередити про можливість настання наслідків. Ми зараз кажемо про те, що близько 5 млн осіб населення України, якщо ніхто не втрутиться, з 1 квітня залишаться без води”, - сказала Бабій.

Вона розповіла, що з 1 січня 2019 року набув чинності закон України про ринок електричної енергії, який мав зруйнувати монополію обленерго на поставку електрики. Тож водоканали могли би купувати на ринку дешеву електроенергію. Але, за новим законом, постачання електроенергії здійснюється за умов 100% передоплати за послугу. А у водоканалів за останні п’ять років накопичилися борги за спожиту електроенергію на загальну суму 6 млрд грн.

За словами Бабій, борги водоканалів перед енергопостачальними компаніями виникли через те, що в тарифах на воду не було враховано зростання ціни на електроенергію, вартість якої для водоканалів зросла від 25% до 37%.

“Відповідно до вимог закону, всі водоканали, згідно з новим законом, мали укласти угоди на постачання електроенергії на вільному ринку. Але коли ці підприємства почали проводити тендери на закупівлю дешевої електроенергії, на тендери не приходили енергопостачальні роздрібні компанії. Вони казали: "Ви ненадійні платники, ви не будете вчасно платити”, - поінформувала віце-президент асоціації.

За її інформацією, наразі близько 30 водоканалів, які не уклали договорів, отримують електроенергію від постачальника “останньої надії”, яким було визначено ДП "Укрінтеренерго". Але й перед Укрінтеренерго у багатьох водоканалів виник борг, пов’язаний із невідповідністю тарифів на воду новим цінам на електрику.

Читайте також: Масове захворювання дітей у Дніпрі спричинив "кишковий грип"

Як відомо, 1 квітня спливає термін споживання електроенергії від постачальника “останньої надії”, тож водоканали можуть бути відключені від електроенергії. Це означатиме гуманітарну катастрофу для понад 5 млн людей, наголосила Бабій.

“Ми вимагаємо, щоб була скликана РНБО з цих питань. Терміново треба продовжити термін співпраці з постачальником “останньої надії” ще на три місяці. НКРЕКП має терміново встановити економічно обґрунтовані тарифи для забезпечення їхньої діяльності. Уряд має виділити кошти на покриття різниці в тарифах з державного резервного фонду”, - підсумувала експерт.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2019 року в Україні почав діяти роздрібний ринок електричної енергії.

Найбільших змін зазнали умови постачання електроенергії для юридичних осіб. Підприємства, організації, установи, договірна потужність електроустановок яких перевищує 150 кВт, мали до 11 грудня 2018 року вибрати собі постачальника електроенергії та укласти з ним договір на ринкових умовах. Компанії, які не знайшли постачальника у новому ринку, згідно зі ст.64 закону України "Про ринок електроенергії" та рішенням Кабінету міністрів, з 1 січня стали клієнтами постачальника "останньої надії", функції якого по всій території України виконує ДП "Укрінтеренерго". За даними операторів системи розподілу, по всій країні налічується 1 339 таких споживачів.

Згідно із законом, постачальник "останньої надії" не мав права відмовити в укладанні договору та був зобов’язаний надавати послуги з постачання електроенергії, але не більше 90 днів, тобто з 1 січня по 1 квітня.

Повномасштабний ринок розпочне роботу з липня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-