За п'ять років відкрили 144 справи щодо злочинів проти активістів

За п'ять років відкрили 144 справи щодо злочинів проти активістів

Укрінформ
Упродовж 2014-2019 років щодо злочинів та подій, пов'язаних з громадськими активістами, загалом було відкрито 144 кримінальні провадження.

Про це на засіданні ТСК ВР щодо розслідування вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк заявив голова Національної поліції Сергій Князєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Князєв уточнив, що, враховуючи відсутність окремої статистичної звітності щодо злочинів, вчинених відносно громадських активістів, у Національній поліції за результатами опрацьованих запитів ТСК, ЗМІ, мережі Інтернет складено список кримінальних проваджень, які умовно можна віднести до такої категорії.

“Упродовж 2014-2019 років зареєстровано 149 заяв та повідомлень про злочини та події, пов'язані з громадськими активістами. Найбільше таких фактів зареєстровано у Києві — 29, Одеській — 19, Київській — 18, Дніпропетровській областях — 15, у інших — менша кількість. Розглянуто відповідно до Закону України “Про звернення громадян” 5 таких повідомлень, 1 в Житомирській, 4 — в Києві. Відкрито 144 кримінальні провадження загалом”, - сказав Князєв.

За його словами, жертвами таких злочинних посягань стали 38 активістів, які виступали проти корупції, 31 активіст, які займалися відстоюванням прав у сфері довкілля та боротьби із незаконними будівництвами, також є 19 постраждалих, які борються за рівні права громадян та членів ЛГБТ- спільноти, 16 — націонал-патріотів, 18 — журналістів, 10 — правозахисників, 7 — депутатів місцевих рад, 6 — волонтери та інші громадяни з активною життєвою позицією.

“Серед категорій злочинів, вчинених відносно активістів, найбільша кількість 19 — це вбивства, 3 — погрози вбивством, 38 — тілесних ушкоджень, з цих ушкоджень 31 правопорушення — легкі тілесні ушкодження. Також по 2 - розбої та грабежі, крадіжки, незаконні поводження зі зброєю, тощо. 24 злочини — знищення або пошкодження майна, 33 — хуліганство, 13 — перешкоджання законній діяльності журналістів, по 1 — порушення рівноправності громадян, невиконання рішень суду, погрози, щодо громадян, які виконують громадський обов'язок, погрози щодо захисників або порушення таємниці листування”, - поінформував Князєв.

Він також повідомив, що за результатами досудових розслідувань у 25 справах до суду були направлені обвинувальні акти, 18 справ закриті за відсутністю складу злочину, 9 — передано за підслідністю до підрозділів СБУ, прокуратури.

Читайте також: Луценко сказав, що треба для завершення розслідування справи Гандзюк

“На сьогодні слідчими Нацполіції розслідується 91 кримінальне провадження, найбільше їх — у Києві, 19, Одеса — 12, Дніпропетровськ — 12, у Київській області — 11 тощо, у інших менше. У 5 з них встановлено особи, які вчинили злочини, і які після проведення необхідних слідчих дій та експертиз найближчим часом, на нашу думку, будуть направлені до суду з обвинувальними актами”, - поінформував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-