“Сатирик розбрату”, або Як Кремль підкинув українцям провокацію перед виборами

“Сатирик розбрату”, або Як Кремль підкинув українцям провокацію перед виборами

Аналітика
Укрінформ
Скандалом із путінським орденом «для Жванецького» ворог нас тестує і, зайнявши вичікувальну позицію, розраховує, що ми втратимо контроль над ситуацією

Михайло Жванецький, в якого ось-ось почнеться гастрольне турне Україною, оголосив напередодні, що приймає російський орден «За заслуги» – ганебну висульку від Путіна. “Мені дали орден... і я його прийняв”, – прямолінійно, тобто без жодного гумору пояснив знаменитий сатирик. Україну це зачепило. Адже якщо у тебе є заслуги перед країною, яка нас обікрала, оббрехала, чиї солдати і зброя убивають наших співвітчизників, то як мінімум, наше ставлення до такої людини підлягає ревізії.

І почалося... Одні взялися закликати до пікетування концертів Жванецького. Або взагалі не пускати його в країну. Інші, натомість, для яких виявляється неможливим перегляд звичного, кинулись Жванецького захищати – мовляв, він ніколи не висловлювався проти України і не підтримував, на відміну від багатьох своїх колег ані окупацію Криму, ані агресію на Донбасі. Утім, залишимо за дужками дискусію про те, що Жванецький насправді говорив чи не говорив про Україну, а також, чи мав він знайти якийсь інший, менш ганебний вихід з очевидної провокації з орденом від Каїна і міжнародного злочинця, якщо по-сучасному.

Наше питання в дещо іншому. Треба розуміти, що для певної частини українського суспільства Михайло Жванецький – це не просто якийсь популярний сатирик “родом из детства”, це – фігура мало не сакральна. “Важко знайти людину, чий внесок в розвал совка був настільки ж значний як внесок Жванецького, не революціонера, не політика, а письменника і філософа (...) Йому – 85 і він продовжує розвалювати совок у головах сусідів, сіючи зерна здорового глузду”, – написала у ФБ директор з розвитку Всесвітнього клубу одеситів Олена Павлова.

Очевидно, схожі думки має не тільки вона. Ось, гляньте лишень на заплановані ювілейні концерти Жвенецького Україною – Запоріжжя (12 березня), Дніпро (14 березня), Київ (16 березня), Одеса (21 березня). Навіть попри недешеву вартість квитків (від 400 до 4390 гривень), майже все розкуплено, а отже в Україні він матиме аншлаг. Зокрема, в тій же Одесі, в Театрі опери і балету, який вміщає 1600 осіб, всі квитки розкуплено. В Дніпрі – Академічний театр опери і балету (1117 місць) – залишилося 3 квитки, в Києві – Жовтневий палац (понад 2000 місць) – залишилося 160 квитків, в Запоріжжі – Палац культури Дніпроспецсталь (1000 місць) – доступні поки що 167 квитків.

Водночас, є в Україні люди, для яких питання приїзду Жванецького є принциповим. Вони, безперечно, визнають заслуги сатирика перед «радянськими людьми». Як написав Віктор Шедерович, «он расширял для нас пространство свободы». І це правда, але нині він – частина спільного з Росією соціокультурного простору. Це не злочин, звісно. Але це те, що змінює ставлення, тим більше, під час війни. Прийняти «висульку», щоб не створювати собі і своїм близьким зайвих проблем у сучасній Росії? Можна й так. Але чи подумав ММЖ, які він «після ордена» створює проблеми тими ж своїми «ювілейними концертами» для більшості українців? До речі, на особистому сайті Жванецького в Рунеті немає й згадки про український тур. Там – концерт у Москві 3 березня і – одразу, тур Німеччиною: 5 квітня у місті Фюрт, 7 квітня – Ратінген. Цікаво, як так? І тому не існує жодних поступок на вік, здобутки та місце народження. Прийняв каїнову відзнаку – маєш за це нести відповідальність, нехай у моральному плані.

А є ще частина українського суспільства, якій важко вже виміряти рівень геніальності Жванецького: “Ну, є такий сатирик, чули, і що?” І це ще в кращому разі. Люди виростали у зовсім іншій країні, захоплювалися іншими ідеями, іншими фігурами-орієнтирами. Їм зараз 30 плюс-мінус… Для них орден від Путіна – це маркер війни, яку Росія розпочала з анексії Криму та окупації частини Донбасу. Війни, яка триває досі, вже шостий рік поспіль. Адже якщо ти взяв з рук злочинця нагороду, то дав мовчазну згоду на його агресію проти України. Тож не варто дивуватися, що знайшлися ті, хто вимагає від організаторів скасувати концерти Жванецького, інакше – протест. “Не можна ставити почуття гідності та повагу до себе, до своєї країни, вище за дискомфорт від можливого скасування виступу улюбленого артиста. Улюбленого, але російського”, – йдеться в заяві одеського активіста Сергія Стерненка.

Звідси, починає тліти конфлікт світоглядів. Тож нам, українцям, потрібно зберігати голову холодною: менше емоціо – більше раціо. Замість провокацій, за будь-що, навіть силовим методом, зірвати концерт Жванецького, маємо бути зацікавлені в тому, щоб наші дії не призвели до збурення, до нового витку взаємних звинувачень, до, як полюбляє казати молодь, надмірного хайпу. Особливо в цей період, коли на носі президентські та парламентські вибори. Адже суспільний безлад, непогодження і скандали тут, в Україні – це, на сьогодні, головна мета нашого агресивного сусіда, який, зайнявши вичікувальну позицію, сподівається, що ми втратимо контроль над ситуацією.

Тож як в цій ситуації нам зберегти гідне обличчя?

На думку дипломата, голови Фонду “Майдан закордонних справ” Богдана Яременка, це нормально, коли у нас є полярні точки зору. На відміну від Росії, ми, українці, живемо в демократичній державі, а тому – це радше ознака здоров’я нації, ніж чогось не нормального. Водночас, каже він, повинна бути чітка, зрозуміла і транспарентна державна політика.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

“Держава не повинна керуватися критеріями “подобається” чи “не подобається”. Критерії мають бути інші, а саме: небезпечно чи безпечно. Приміром, чи несе візит якогось артиста загрозу, чи є порушення закону, приміром, щодо перебування в Криму і так далі. Якщо ці критерії дотримуються, то така державна політика, навіть попри незгоду певної верстви населення, є зрозумілою і правильною. При цьому, вона має застосуватися до всіх іноземних артистів без винятку, – каже Яременко. – Окей. А якщо в Криму не гастролював, агресію не підтримав, але орден від Путіна прийняв і це когось обурило? Тут потрібно виходити з питань громадської безпеки. Тобто, якщо виникають розподіл на тих, хто “за” і тих, то “проти” – добряче обмізкувати, чи вдасться, в разі загострення, убезпечити людей та самого артиста... Потрібно змоделювати ситуацію. І якщо уповноважені особи дійдуть в результаті до висновку, що такий візит є небезпечним, то його варто або взагалі заборонити, або звернутися до організаторів з рекомендацією утриматися від концерту... І якими б складними не були аргументи, держава мусить пояснювати суспільству, як і чому так сталося. Якщо це пояснюється – тоді немає проблеми збереження обличчя. Бо обличчя втрачається тоді, коли держава діє поза межами права і не може пояснити свою поведінку”.

Айдер Муждабаєв
Айдер Муждабаєв

Інший погляд на ситуацію із Жванецьким має журналіст, заступник гендиректора телеканалу АТР Айдер Муждабаєв. За його словами, Жванецький – це частина сценарію Кремля, а відтак його треба просто розвернути в аеропорту при перетині кордону України.

“Головне завдання Росії сьогодні – це розіграти в Україні грузинський сценарій. Щоб біль людських жертв і територіальних втрат притупилася. Щоб українці знову почали налагоджувати контакти з росіянами, щоб між обома країнами знову панували “мир, дружба, жвачка”. Відповідну спецоперацію за кремлівські гроші ведуть деякі українські журналісти та блогери, окремі політики та цілі партії... Брехня про “мир” проштовхується з усіх дір: це і нещодавній скандал під час нацвідбору на Євробачення, і різноманітні акції примирення, як ото – “обійми українців”, коли блогери з прапорами обох країн обнімають один одного. Відбувається «грузинізація» України: обняти Росію, забувши про те, що сталося. Гляньте на Грузію. Минуло десять років і... робочі відносини між Тбілісі та Москвою поступово відновлюються: мільйон російський туристів щорічно, гостинність, Цинандалі під хінкалі... Ба навіть вже дійшло до того, що грузини почали виправдовуватися перед росіянами. Напередодні керівництво Грузії заявило, що їхнє співробітництво з НАТО не направлене проти Росії. Вибачте, і це говорить влада країни, третину території якої Росія окупувала? – розповідає Муждабаєв. – До схожого стану хочуть довести й Україну. Дорогу «толерантним» силам, які вже завтра готові сісти за стіл переговорів з агресором! І те, що Жванецький отримав від Путіна орден – це також частина стратегії. Це точковий удар по українському суспільству – збурити, розділити, посварити... Не за чутками знаю, як в РФ висувають до якоїсь нагороди діячів культури. Одного разу був присутній при обговоренні на цю тему. Так от, все заздалегідь готується, обговорюється і погоджується з майбутнім кавалером. Як мінімум за рік. І без “добра” ймовірного лауреата жодну нагороду не вручають. Більше того, часто майбутній кавалер сам про це просить. У культурній тусовці, яка обслуговує російську владу, так прийнято. Жванецький також належить до цієї тусовки. Він – придворний сатирик, зірка вузьких кремлівських корпоративів, яка нерідко “сяє” для Путіна і Мєдвєдєва. Тож його концерти потрібно пікетувати. А ще краще – розвернути на кордоні. Нехай сидить там, де його любить фюрер, де він обласканий владою. Бо людина, яка не вважає, що Одеса – це українське місто, а окрема країна, тут не потрібна. Як мінімум до закінчення війни”.  

***

Отже, Україна нині перебуває у дуже вузькому коридорі. Але попереду – важливі зміни. І ворог це розуміє, а тому щоразу підкидає різноманітні провокації. Операція «Жванецький-срач» – безперечно, з таких. Завдання – підштовхнути країну до хаосу, дискредитувати українську демократію перед західними партнерами, а передусім – перед самими українцями. Тож нам дуже важливо не схибити. Так, задача не проста, але її треба вирішити. Хто хоче і вважає за можливе демонструвати ММЖ своє захоплення – нехай демонструє, це його право. Кому все це «до спини» – продовжуйте в тому ж дусі. Кого «тур орденоносця» бісить і ображає – знайдіть спосіб виразити свою почуття у спосіб, який не суперечить українському закону. Давайте обламаємо декому насолоду, і не допустимо варіанту закроєного в Кремлі.

Підготував Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-