Громада прагне об'єднання, а селищний голова – влади?

Громада прагне об'єднання, а селищний голова – влади?

Децентралізація
Укрінформ
Хто і чому гальмує реформу децентралізації у селищі на Київщині

Реформа децентралізації впроваджується в Україні з 2014 року. На сьогодні її перевагами користуються понад 800 об'єднаних територіальних громад. Водночас подекуди ця реформа, підтримувана Президентом і Урядом, свідомо гальмується. Саме це відбувається у Бородянському районі Київщини, вважають активісти із селища Клавдієво-Тарасово.

Про це йшлося на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Від самого початку реформи децентралізації очільники нашого селища намагаються її блокувати. Ми бачимо користь, яку ця реформа приносить ОТГ по країні: громади розвиваються, отримують кошти, створюють по-справжньому комфортні місця для себе. На жаль, у нашому селищі все не так, і ми тупцюємо на місці", – зазначив Андрій Воловик, засновник ГО «Опора громади».

Андрій Воловик
Андрій Воловик

Днями у Клавдієво-Тарасово повинні були відбутися громадські слухання щодо перспектив об'єднання з сусідами. Власне, вони і відбулися. Але місцеві мешканці побачили порушення з боку селищного голови Михайла Скиби і звернулися до правоохоронців, а також подали позов до адміністративного суду, щоб визнати їхні результати недійсними.

Як зазначила селищний депутат Розалія Марченко, представники громади і селищна рада неодноразово зверталися до голови Клавдієво-Тарасова з вимогою видати розпорядження про проведення громадських слухань.

Розалія Марченко
Розалія Марченко

"Були неодноразові звернення, затверджені й зареєстровані, від громади, депутатського корпусу щодо проведення громадських слухань. У червні 2018 року, коли вступив в дію закон 6466 (доповнення до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення - ред.), третиною депутатів було зареєстровано офіційне звернення до голови щодо розгляду на громадських слуханнях пропозиції про приєднання до Бучанської ОТГ. Також у червні було сесійно затверджено положення про проведення громадських слухань, розглядалися звернення про розгляд пропозицій приєднання до Бучанської чи Бородянської ОТГ та про створення Микулицької ОТГ. Тим часом голова обіцяв, але нічого не призначав", – розповіла Марченко.

Намагаючись вплинути на голову, громада зареєструвала листи до Президента України, Адміністрації Президента, депутата Верховної Ради Ярослава Москаленка, колективні звернення до Київської ОДА. Врешті-решт під тиском громадян, які приходили на сесії селищної ради, Скиба пообіцяв видати розпорядження про громадські слухання після Дня селища, 15 вересня. Це було зафіксовано на відео, але обіцяного громада так і не дочекалася.

Пізніше була призначена ще одна дата – 26 січня 2019 року. Та розпорядження знову не було видане. Напруга в селищі зростала, і нарешті голова здався і призначив громадські слухання.

23 лютого о 12.00 у приміщенні клубу Клавдієво-Тарасівської загальноосвітньої школи 1-3 ступенів ім. Олександра Рибалка повинні були розглянути три варіанти: приєднання до одної з найближчих громад – Бородянської чи Бучанської – або створення Микулицької ОТГ.

При цьому, наголосив засновник ГО "Опора громади" Андрій Воловик, селищна рада жодним чином не намагалася поінформувати населення про призначені слухання. П'ять тисяч жителів, зареєстрованих у Клавдієво-Тарасововму, а також жителі села Пороскотень (за даними Вікіпедії, 133 особи - ред.), могли дізнатися про подію лише зі сторінок активістів у Facebook. ГО "Опора громади" взяла на себе інформаційну кампанію, залучаючи небайдужих жителів: розповідала місцевим мешканцям про перспективи об'єднання, розносила запрошення на слухання. Майже всі жителі були сповіщені, що на обговоренні буде заслухано три вищевказані пропозиції.

Але 23 лютого виявилося, що селищний голова напередодні видав нове розпорядження: обговорювати і голосувати лише за пропозицію об'єднання з Микулицькою громадою. За його словами, він зробив це через "звернення людей".

"Згідно з Порядком проведення громадських обговорень у Клавдієво-Тарасові рішення про проведення громадських слухань здійснюється шляхом розміщення на інформаційних стендах, в соціальних мережах чи в інший спосіб не менше ніж за п'ять днів до проведення слухань. Селищний голова зобов'язаний вжити всіх заходів для інформування всіх мешканців громади. У цьому ж випадку (про зміни в порядку денному - ред.) не були проінформовані навіть депутати селищної ради та депутат від с.Пороскотень", – обурився Воловик. Оголошення з'явилося лише 22 лютого по обіді на сайті селищної ради, зазначає він.

Втім, на думку учасників прес-конференції, на цьому порушення не припинилися.

Місцева жителька Марія Павлушко розповіла, що прийшла з родиною на слухання, які повинні були розпочатися опівдні. Але двері клубу, де проводилися збори, відчинили лише після того, як маршруткою приїхали нікому не відомі молодики спортивної зовнішності. Втім, усі бажаючі все одно не змогли потрапити до приміщення, адже воно не розраховано більш як на 100-150 осіб. На вулиці, стверджує Павлушко, залишилося більш як півтисячі людей. Коли ті, що потрапили всередину, почали реєструватися, то виявили, що в анкеті для голосування є лише питання про об'єднання з Микуличами і Немішаєвим. Картка була підписана селищним головою і затверджена гербовою печаткою селищної ради.

1
Марія Павлушко

Збори розпочалися не за процедурою, зазначають активісти. Більшість присутніх не були зареєстровані, селищний голова сам призначив головуючого і секретаря, попри очевидність заявивши, що їх обрали "одностайно". Насправді на відео зафіксовано, що голосували лише дві чи три особи. Обурені люди вийшли з зали. Частина людей, розчарована, роз'їхалася. Тим, хто намагався повернутися до зали, на перешкоді стала охорона.

Серед тих, хто взяв участь у зборах, провели голосування: 244 учасники висловилися за об'єднання з Микуличами і Немішаєвим. У той же час ГО "Опора громади" провела соціологічне опитування біля клубу, враховуючи тільки голоси зареєстрованих в Клавдієво-Тарасові жителів: близько 400 жителів селища проголосували за об'єднання з Бучанською ОТГ.

Брати участь в організованих селищним головою зборах і голосувати "проти" об'єднання з Микуличами не було сенсу, стверджують активісти. Адже це просто залишило б громаду у статусі невизначеної, і в 2020 році її долю вже вирішував би Кабінет міністрів (громади, які не спромоглися об’єднатися на добровільній основі до 2020 року, можуть бути приєднані адміністративним рішенням до вже існуючих ОТГ відповідно до перспективних планів, затверджених обласними радами - ред.).

"Питання не в тому, що ми не підтримуємо об'єднання з Микулицькою ОТГ. Питання в тому, що нас позбавили вибору", – заявив Воловик.

Тому зараз громада домагається визнання ухваленого на слуханнях рішення недійсним.

"Небайдужими мешканцями селища подана заява до правоохоронних органів за фактом вчинення службового підроблення документів головою селища Клавдієво Скибою Михайлом Тимофійовичем. Він змінив картку для голосування за добу до проведення громадських слухань, самовільно підписав її і поставив гербову печатку селищної ради. Попередньо картка була затверджена на сесії сільради. Також мешканцями селища подано заяву до Адміністративного суду про протиправні дії, які селищний голова вчиняв під час проведення громадських слухань, та саме їхнє проведення, яке відбулося  не згідно з розробленим Положенням, затвердженим на сесії селищної ради", – зазначила жителька селища Оксана Туряк.

Оксана Туряк
Оксана Туряк

Активісти заявляють також, що на зборах здійснювався тиск на громаду з боку депутата Київської обласної ради Сергія Федорченка. Він керував діями селищного голови, втручався в збори, голосував на обговореннях.

Присутній на прес-конференції голова сусідніх Бабинців Андрій Купраш розповів, що депутат Федорченко свого часу намагався блокувати ухвалення рішень про об'єднання й їхнього селища з Бучанською ОТГ: тиснув на депутатів, кричав, рвав документи, завозив сторонніх, а самого Купраша облив водою. Попри це 11 липня 2018 року депутати затвердили рішення про об'єднання з Бучанською ОТГ – а в ніч на 12 липня у подвір'я матері Купраша кинули бойову гранату Ф-1. На щастя, від вибуху ніхто не постраждав, але Купраш вважає це спробою залякати його і змусити відмовитися від об'єднання.

Андрій Купраш
Андрій Купраш

Втім, Бабинці на основі волевиявлення громади пройшли необхідні процедури і наразі включені в Перспективний план об'єднання з Бучанською ОТГ. Бабинці межують з Клавдієво-Тарасовим, і це, зазначають активісти, вирішує питання про можливість приєднання селища до цієї ОТГ. Адже, знімаючи з голосування цю пропозицію, селищний голова Скиба мотивував свої дії відсутністю спільної межі з Бучанською ОТГ (у Законі України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" зазначено, що "суб’єктами добровільного об’єднання територіальних громад є суміжні територіальні громади сіл, селищ, міст" і що "територія об’єднаної територіальної громади має бути нерозривною" - ред.).

Розповіли на прес-конференції й про те, як Скиба пояснював вилучення з порядку денного пункту про голосування за приєднання до Бородянської ОТГ. Він стверджував, що голова цієї громади Олександр Сахарук надіслав листа про те, що "не бачить" Клавдієво-Тарасова в своїй громаді. Активісти зателефонували Сахаруку, і той пояснив, що Скиба жодного разу не інформував його про звернення жителів Клавдієво-Тарасова, які бажали приєднатися до Бородянської ОТГ.

Затягуючи рішення про подальшу долю селища Клавдієво-Тарасово і села Пороскотень, Михайло Скиба намагається зберегти свою посаду, вважає очільник Бабинців Купраш. Дії колеги під час громадських зборів він характеризує як «беззаконня» і «шулерство».

Жителі ж Клавдієво-Тарасова, підкреслювалося на прес-конференції, хочуть самостійно вирішити долю свого населеного пункту і вимагають від керівництва орієнтуватися не на власні забаганки, а на думку громадськості.

Петро Сергієнко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-