У Кабміні заявили про необхідність зміни правил відбору на Євробачення

У Кабміні заявили про необхідність зміни правил відбору на Євробачення

Укрінформ
У правила відбору представника від України на пісенний конкурс "Євробачення" потрібно внести зміни, щоб уникнути скандальної ситуації, яка виникла цього року з переможницею співачкою Maruv.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко у ефірі ток-шоу "Ехо України" на телеканалі "Прямий".

"Треба, по-перше, робити зміни у самих правилах відбору. Такі зміни, які передбачають обмеження для тих виконавців, які гастролюють на території держави-агресора. Це навіть не в законі, а в правилах відбору. Оскільки Євробаченням в Україні займається суспільний мовник. Бо саме "Суспільне телебачення" є членом Європейської мовної спілки, а Європейська мовна спілка проводить цей конкурс. І от вони самі визначають правила відбору. Можуть взагалі без жодних публічних конкурсів просто призначити, можуть провести якийсь вузький експертний конкурс, а можуть із залученням експертів і також широкого голосування. Як вони будуть обирати надалі – це їхня прерогатива, виняткове повноваження", - зазначив Кириленко.

За його словами, необхідно чітко передбачити у правилах проведення відбору, що артисти, які гастролюють чи гастролювали на території держави-агресора не мають права брати участь у відборі до міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення" від України.

Читайте також: MARUV пояснила, чому не підписала контракт та не їде на Євробачення

"Це ж не якийсь конкурс, де просто учасник чи учасниця беруть участь зі своєю композицією. А це конкурс, який передбачає представника країни, тобто України. І, по суті, такий представник зразу потрапляє під пильний прес уваги з різних боків, він також є і культурним представником, представником нашої культури. Він повинен володіти величезною кількістю питань, він повинен відповідати високому статусу представника країни, а не лише самого себе. І тому виник цей конфлікт навколо цьогорічного відбору", - додав Кириленко.

Як повідомляв Укрінформ, у фіналі Нацвідбору на “Євробачення-2019” перемогла співачка Maruv (Ганна Корсун), яка отримала найбільшу кількість балів серед шести конкурсантів. Це викликало скандал, причиною якого стало запитання, а яким чином до конкурсу були допущені виконавці, що гастролюють в РФ.

Переможниця національного відбору мала підписати договір із Національною суспільною телерадіокомпанією Україною. Одна з умов договору – відмова від гастролей у РФ, які співачка запланувала на квітень.

Однак Національна суспільна телерадіокомпанія України та команда співачки Maruv не дійшли згоди щодо умов контракту. Тож у вівторок відбудуться перемовини з наступним кандидатом, який представлятиме Україну на Євробаченні..

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко вже раніше назвав Національний відбір на “Євробачення-2019” частиною гібридної війни Росії проти України через те, що в ньому беруть участь артисти, що гастролюють у РФ або не визнають територіальну цілісність України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-