МОЗ закликає силовиків стати однією командою у розвитку трансплантології в Україні

МОЗ закликає силовиків стати однією командою у розвитку трансплантології в Україні

Укрінформ
Правоохоронні органи України мають долучитися до Міністерства охорони здоров'я у розвитку трансплантологічної галузі.

Про це під час конференції “Актуальні проблеми трансплантації та донорства органів” заявив заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Команда МОЗ готова до роботи та змінювати ситуацію, давати фундамент для розвитку трансплантології в Україні. Однак є питання, чи готові правоохоронна система, поліція, Генпрокуратура, СБУ нам у цьому допомагати та ставати пліч-о-пліч, щоб ми робили спільну справу у порятунку тяжкохворих українців”, - зазначив Ілик.

Він наголосив, що усі відомства, зокрема, й силові, мають сприяти розвитку трансплантаційної галузі в Україні.

“Одного бажання МОЗ розвивати трансплантацію в Україні недостатньо. Навіть недостатньо наявності закону та усієї нормативно-правової бази. Нам потрібно чітке розуміння, що ми прагнемо усі разом, однією командою зробити те, щоб рятувати життя українців”, - сказав Ілик.

Водночас адвокат з медичного права Олена Бабич заявила, що закон щодо трансплантології в Україні діє, але системи немає.

“Закон про трансплантологію сам себе “підставив” тим, що прописано у змісті, зокрема, щодо внесення відомостей у Єдину інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ), яку ще не впроваджено. Постанова Кабміну передбачає те, що до впровадження в Україні Єдиної інформаційної системи донорів в дію, лікарі можуть користуватися паперовими носіями. Як фаховий юрист наголошую: не можна змінювати порядок закону або трактувати його підзаконний нормативний акт такий, як постанова Кабінету міністрів України”, - зазначила Бабич.

За її словами, є також дуже багато процедурних питань, які не вирішить Єдина інформаційна система та паперові носії.

Вона висловила сподівання, що державні виконавчі та законодавчі органи, від яких залежить трансплантація, порозуміються.

Читайте також: У Супрун заспокоюють, що трансплантації ніхто не блокує

“Ці державні органи мають знайти діалог та зрозуміти, що на кону не політичні моменти, а життя кожного громадянина. Слід знайти шлях задля вирішення проблем у трансплантології, а не ще один рік казати, що у нас немає трансплантації, бо немає правового врегулювання чи немає Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ)”, - зазначила Бабич.

У свою чергу старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту боротьби зі злочинами Національної поліції України Андрій Кравченко наголосив, що невнесення відомостей у ЄДІСТ порушує порядок здійснення трансплантації.

“Стаття Кримінального кодексу № 143, частина перша, передбачає кримінальну відповідальність за порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини. Тому невнесення відомостей буде формально свідчити про склад злочину. Разом з тим існують інші обставини, що доводяться у ході досудового розслідування слідчим. Усе це буде досліджуватися”, - наголосив Кравченко.

На запитання, чи можуть зараз лікарі-трансплантологи проводити операції з пересадки органів, Кравченко відповів: “Формально - ні”.

“Як правоохоронні органи ми не можемо на власну думку, як хочеться МОЗ, трактувати норми Кримінального кодексу”, - підкреслив Кравченко.

Як повідомляв Укрінформ, 75 % тяжкохворих українців, які потребують трансплантації, не можуть її отримати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-