Кір - як загроза національній безпеці

Кір - як загроза національній безпеці

Аналітика
Укрінформ
В Україні хворих на кір зафіксовано вже більше, ніж у решті країн Європи разом узятих. Ви ще досі думаєте, чи вакцинуватися?

Спалах кору в Україні продовжує нарощувати невтішну статистику — за минулий тиждень захворюваність зросла ще на 3,9%, причому найбільше серед немовлят. У десяти областях перевищено середній рівень захворюваності, а найбільше – у Рівненській, Хмельницькій, Волинській та Тернопільській. Померло 30 осіб. Цього тижня перша смерть від була зафіксована також у столиці. Іронія долі – у лютому кором заразилися навіть кілька співробітників Міністерства охорони здоров’я. Хвороба наразі активно розгулялася по всій Європі (у 2018-му на кір захворіли аж 83 тисяч людей, що є найбільшим показником десятиліття), та найбільш уразливою виявилася саме Україна. У нас хворих на кір зафіксовано більше, ніж у решті країн Європи разом узятих. У ВООЗ пояснюють українську ситуацію провалами у охопленні вакцинацією.

Назад у минуле: захворюваність майже така, як у “довакцинальні” часи

Із початком нового року захворюваність на кір в Україні набирає все більших масштабів. Якщо у 2018 році щодня реєструвалося 50 хворих на кір, то вже за 18 днів 2019 року кількість хворих на день перевищує 300-400 осіб. Епідеміологи пояснюють: така складна ситуація – наслідок антивакцинальної інформаційної кампанії, яка охопила Україну понад 10 років тому. Зокрема, після смерті підлітка з Краматорська в 2008 році за несприятливого збігу обставин. З того часу вакцинацію від кору в нашій країні було перервано. Тоді ж міжнародні організації прогнозували майбутній спалах інфекції в Україні й рекомендували масову вакцинацію українців, яка б зміцнила імунний статус країни. Коштом цих організацій було придбано близько 11 млн доз вакцин проти кору. Планувалося прищепити від кору дітей і дорослих до 29 років, але, на жаль, ці плани не були виконані – українці масово відмовлялися вакцинувати своїх дітей. Наслідком цього стало те, що протягом останніх 10 років відбувалося накопичення критичної кількості невакцинованих. Коли ж антивакцинальні настрої почали вщухати, виникла інша проблема – дефіцит імунологічних препаратів в Україні. Їх або не було взагалі, або завозили із значним запізненням. Це порушувало графік щеплень, про який батьки іноді просто забували.

За словами завлабораторії Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В.Громашевського НАМН України Ігоря Маричева, масштаби поширення кору в Україні сьогодні майже такі ж, які фіксувалися в довакцинальний період 1968 року, коли в Україні ще взагалі не проводили вакцинацію. Він наголошує, що Україні зараз необхідно вживати екстрених заходів у боротьбі з епідемією кору, насамперед, щодо вакцинації дітей. “Ми наближаємося до того, що значна частина населення України буде охоплена епідемією кору. Засоби боротьби з кором відомі – по-перше, це пропаганда та умови, які попереджають сам факт відмови від щеплень. Один із прикладів – Угорщина, де з 2001 року 100% населення охоплено щепленням, тому там немає випадків кору. Такий показник було досягнуто за рахунок того, що до батьків нещеплених дітей застосовували великі штрафи, а при повторній відмові розглядали навіть питання про позбавлення батьківських прав. Боротися з епідеміями потрібно більш дієвими заходами”, – каже Ігор Маричев.

Навіть “щеплена” Європа теж потерпає

Примітно, що у 2018 році в Європі було зареєстровано рекордну для нинішнього десятиліття кількість людей, що заразилися вірусом кору. Показники за 2018 рік утричі перевищують показники за 2017-й і в 15 разів - за 2016-й.

Усього в 2018 році на кір в Європі захворіли майже 83 тисячі осіб у 47 із 53 країн європейського регіону ВООЗ. На першому місці Україна, на яку припадає 64% всіх європейських захворювань. На другому місці в цьому сумному лідерстві – Сербія (5 тис. осіб). До речі, майже три тисячі випадків кору було зафіксовано цього року в Ізраїлі, який також входить до Європейського бюро ВООЗ.

Джерело: ТСН
Джерело: ТСН

Через низький рівень охоплення вакцинацією у 2017-му значний спалах кору фіксували і в Італії – п’ять тисяч випадків за даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC). Тоді на Італію припадало 34% всіх випадків кору, зареєстрованих у країнах Європейської економічної зони. І попри це у серпні 2018 року популістський уряд Італії все одно скасував обов'язкову вакцинацію для школярів (зокрема проти кору, паротиту, краснухи, вітряної віспи, менінгіту та поліомієліту), про що повідомляє НВ.

Звісно, не хотілося б зводити масштабну проблему з кором в Європі виключно до конспірології, але за інформацією Радіо Свобода, задокументовано, як російська «ферма тролів», що її звинувачують у втручанні у президентські вибори у США 2016 року, штучно розпалювали в соцмережах суперечки щодо щеплень, що розмивало в суспільстві довіру до цих щеплень. Дослідник Дейвід Бронятовскі, професор Університету Джорджа Вашингтона у столиці США, наводить приклади твітів російських “тролів”: «Обов’язкова вакцинація порушує свободу релігії, гарантовану конституцією», «А ви знаєте, що існує таємна урядова база даних про дітей, які зазнали шкоди від щеплень?»

За словами Бронятовскі, інші російські «тролі» також розпалювали у Twitter недовіру до фармацевтичних компаній, стверджуючи, що вакцини не потрібні, бо призначені переважно проти відносно нешкідливих хвороб. Ще одні – роздмухували суспільні страхи, пишучи дезінформацію на кшталт, як «природні інфекції завжди дають кращий імунітет, ніж вакцини», або «Чи знаєте ви, що вакцини спричиняють аутизм?» Звісно, російське втручання не можна називати основним рушієм антивакцинальної кампанії, але на певну частину цільової аудиторії вони все ж вплинули.

Поки ж роз’яснювальна кампанія щодо вакцинації проти кору триває, Укрінформ звернувся до епідеміологів та інфекціоністів, аби вони розповіли те, що ми могли не знати про кір.

1. Чи мутує вірус кору, виробляючи стійкість до вакцини?

Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології у НМАПО імені П.Л. Шупика пояснює:

Федір Лапій
Федір Лапій

“Існує декілька генотипів вірусу кору, які відрізняються між собою. Вони циркулюють на певній території, але можуть періодично змінювати один одного. Але у людини в результаті вакцинації виробляється перехресний імунітет від кору: тобто незалежно від того генотипу вірусу, з яким людина зіткнулася, вона все одно буде захищена. Поява або виявлення нового генотипу – це цілком природній процес. Наприклад, у 2018 році ми теж виявили новий генотип, ідентифікований лише в Україні”.

2. Чому хворіють ті, хто вакцинувався?

Завідувачка кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця Ольга Голубовська пояснює:

Ольга Голубовська
Ольга Голубовська

“За календарем щеплень потрібно ввести дві дози вакцини від кору. Після першої імунітет виробляється у 85% щеплених дітей, а у 15% - ні. З другою дозою імунітет набувають вже 97%. Щоправда є діти, імунітет яких не відповідає на вакцину. Якщо були порушені правила вакцинації – прищепили хвору дитину приміром, то у неї може не виробитися достатня кількість захисних антитіл і дитина може в подальшому захворіти... На жаль, саме такі одиничні випадки і підривають довіру до вакцинації. Якщо ви не впевнені, чи маєте достатній імунітет, це можна перевірити, здавши в будь-якому віці аналіз крові на наявність антитіл до кору.

Якщо ж захворіла доросла людина – потрібна обов'язкова госпіталізація. «Домашнього лікування» цієї хвороби для дорослих не існує, оскільки люди з віком хворіють “дитячими” інфекціями набагато важче. Це біологічна особливість збудника. У 2006 році, в останній період серйозного спалаху кору в Україні, смертність була тільки у дорослих”.

3. Після перенесеного кору у дитини слабшає імунітет

За словами Ігоря Маричева, завлабораторії Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В.Громашевського, упродовж двох років після перенесеного захворювання на кір у дитини спостерігається дуже низький імунітет та зберігається високий ризик захворюваності від активації інших вірусних інфекцій.

Ігор Маричев
Ігор Маричев

“Вірус кору знижує імунологічну реактивність організму та спричиняє аутоімунний процес в організмі. Кір також небезпечний тим, що в одному випадку на тисячу викликає такі смертельно небезпечні наслідки, як енцефаліт. Важкими також є такі наслідки як отит, пневмонії, які в дуже високому відсотку супроводжують захворювання. У жодному разі не можна провокувати контакт здорової дитини з хворою для того, щоб та “спеціально” перехворіла на кір. Уберігає лише вакцинація”.

Юлія Горбань, Наталія Максименко, Київ

Довідково:

Кір – інфекційне захворювання, яке вважається одним із найбільш заразних у світі, оскільки швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом (під час чхання, кашлю або спілкування). Вірус кору може жити у повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Підступність кору зумовлена його можливими ускладненнями. Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Важливо розуміти, що ліків від кору не існує, адже це вірусне захворювання. Щоб убити вірус, потрібно, по суті, убити живу клітину, в якій він “оселився”. На сьогодні немає препаратів, які б діяли лише на вірус. Хворим або тим, хто з ними контактував, призначають хіба що імуноглобуліни – препарати, які підсилюють імунітет, щоб організм людини сам поборов вірус. Або вводять вакцину в перші години після контакту з хворим, аби запобігти ускладненням.

Наразі в Україну для щеплень КПК (від кору, паротиту і краснухи) постачають дві вакцини – «Пріорикс»/Priorix (виробник Glaxosmithkline Biologicals S.A., Бельгія) та «М-М-Р ІІ»/M-M-RII (виробник Merck & Co., Inc., США). Обидві вакцини – безпечні, ефективні та якісні, що підтверджує ВООЗ. Оскільки щеплення від кору входить до переліку обов’язкових, то вакцини від кору закуповує МОЗ і передає департаментам охорони здоров'я областей, а ті своєю чергою – державним медичним закладам, де щеплення за календарем роблять безкоштовно (кількість залишків доз вакцин у областях можна побачити тут). Щоб кір відступив – а це питання національної безпеки, охоплення вакцинацією має складати 95% населення. Якщо діти, підлітки чи дорослі в минулому пропускали планову вакцинацію, їм теж необхідно зробити щеплення. Щоправда в такому разі його потрібно робити за власний кошт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-