Лауреати Шевченківської премії-2019 — хто вони

Лауреати Шевченківської премії-2019 — хто вони

Укрінформ
Укрінформ коротко знайомить з нинішніми лауреатами найвідомішої творчої премії – людьми, які стали обличчям сучасної української культури

19 лютого Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка - найвищої державної нагороди України в галузі культури і мистецтва, назвав цьогорічних лауреатів. На основі пропозицій Комітету президент України має ухвалити відповідне рішення про присудження премії. Як відомо, з 2017 року премію присуджують у п’яти номінаціях: літературі, публіцистиці, журналістиці; музичному мистецтві; театральному мистецтві; кіномистецтві; візуальному мистецтві.

Таким чином, у 2019 році, премію отримають:

  • у номінації «Публіцистика, журналістика» - Богдан Горинь і Оксана Забужко;
  • за «Музичне мистецтво» - композитор Володимир Шейко;
  • у категорії «Візуальне мистецтво» - художник-графік Василь Чебаник;
  • у номінації «Кіномистецтво» - режисер Роман Бондарчук;
  • за «Театральне мистецтво» - режисер Ростислав Держипільський.

Укрінформ коротко презентує творчі доробки та особистості лауреатів.

Богдан Горинь отримає нагороду за есей-колаж «Святослав Гординський на тлі доби», в якому висвітлено життєвий та творчий шлях відомого галицького митця, поета, перекладача та мистецтвознавця Святослава Гординського.

Богдан Горинь / Фото: Укрінформ
Богдан Горинь / Фото: Укрінформ

Богдан Горинь – письменник-документаліст, мистецтвознавець, політолог, колишній дисидент. Він автор книжок та багатьох статей з питань літератури, мистецтва, психології творчості, історії та політики. У першій половині 60-х років Горинь був одним із найяскравіших представників покоління шістдесятників, про що свідчать його численні виступи у колах творчої інтелігенції та публікації того часу. Познайомившись із плеядою київської творчої інтелігенції, зокрема, Іваном Світличним, Євгеном Сверстюком, Іваном Дзюбою, Іваном Драчем, Миколою Вінграновським, організовував самвидав, передруковував анонімні публіцистичні та політичні статті. За поширення «антирадянської агітації і пропаганди» у 1965 році був арештований і засуджений до 3 років позбавлення волі. Термін відбував у мордовських таборах, де багато зробив для консолідації політв’язнів та налагодження тісних контактів з національними групами. Він організував передачу на волю інформації про табірні репресії, зокрема, текстів вироків, діяльність так званих табірних юристів, розповсюджував у зоні самвидав, організовував літературні вечори, брав участь у проведенні релігійних свят.

Улітку 1987 року Богдан Горинь став членом редколегії відновленого В’ячеславом Чорноволом опозиційного журналу «Український вісник», вступив до Української Гельсінської Групи. Разом з тим, наприкінці 80-х початку 90-х років Горинь тісно співпрацював і з іншими організаціями, був членом їхніх керівних органів, зокрема, Народного Руху України (НРУ), Товариства української мови ім. Т.Шевченка, Меморіалу та ін.

Оксана Забужко відзначена за громадсько-політичне видання «І знов я влізаю в танк... (Вибрані тексти 2012-2016: статті, есе, інтерв’ю, спогади)». Переважна більшість текстів, що увійшли в книгу, публікувались раніше у різних виданнях.

Оксана Забужко // Фото: Сергій Гудак
Оксана Забужко / Фото: Сергій Гудак

Оксана Забужко – поетеса, прозаїк, філософ, літературознавець, публіцист. Вона одна зі знаних у світі україномовних письменниць, автор численних культурологічних статей та есе у періодиці. Її роман «Польові дослідження з українського сексу» став першим бестселером незалежної України, а твори перекладені багатьма мовами світу.

Забужко автор поетичних збірок: «Травневий іній», «Диригент останньої свічки», «Автостоп», «Друга спроба: Вибране»; прозових творів: «Казка про калинову сопілку», «Сестро, сестро (повісті й оповідання)», «Музей покинутих секретів»; філософсько-літературознавчих праць «Шевченків міф України», «Notre Dame d'Ukraine».

Володимир Шейко отримає Національну премію України імені Тараса Шевченка 2019 року в номінації «Музичне мистецтво» за аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013-2018 років.

Володимир Шейко
Володимир Шейко

Володимир Шейко – український диригент, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України, художній керівник та головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо.

З 1988 року – диригент-постановник, з 1995-2005 рр. – головний диригент Київського академічного театру оперети. Шейко поставив 15 вистав, серед яких: «Поргі і Бесс» Гершвіна, «Циганський барон» та «Ніч у Венеції» Штрауса, «Маріца» І.Кальмана, «Граф Люксембург» Легара та багато інших.

У 2005 році очолив заслужений академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України. Під керівництвом Володимира Шейка Cимфонічним оркестром Українського радіо здійснено більше 280 записів шедеврів світової та української музики до Фонду Національного радіо. Нині ці записи регулярно звучать в ефірі національних каналів та ефірах каналів Європейської мовної спілки «European Broadcasting Union» 56 країн світу.

Василь Чебаник відзначений у номінації «Візуальне мистецтво» за проект «Графіка української мови». Для цього проекту художник розробив вісімнадцять різних гарнітур з варіаціями одних і тих же шрифтів.

Василь Чебаник
Василь Чебаник

Василь Чебаник – художник-каліграфіст, графік, знана постать у мистецьких колах. Член Національної спілки художників України, професор, завідувач кафедри графічного дизайну Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука, член-кореспондент Національної академії мистецтв України.

Василя Чебаника можна вважати продовжувачем художньо-графічних традицій Михайла Бойчука, Василя Касіяна, Георгія Якутовича. Митець є оригінальним інтерпретатором образів літературної класики, втілюваних засобами гравюри на пластику та офорті. Він створив самобутні композиції написів, у яких шрифт окрім інформаційної функції виконує й відчутну естетичну роль.

Ростислав Держипільський номінований за постановку феєрії-бурлеску «Енеїда» по Котляревському, неоопери «Hamlet» за Шекспіром, притчі «Вона-Земля» за творами Василя Стефаника та театрального благодійного арт-проекту «Оскар і Рожева Пані» за творами Еріка-Емманюеля Шмітта на сцені Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

Ростислав Держипільський
Ростислав Держипільський

Держипільський – український театральний режисер і актор, народний артист України, директор-художній керівник Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

Окрім того, режисер є засновником Міжнародного відкритого фестивалю сценічних мистецтв «Час театру» («Time of Theatre») та генеральним директором Міжнародного фестивалю актуального мистецтва «Porto Franko».

Роман Бондарчук нагороджений у номінації «Кіномистецтво» за фільм «Вулкан», який вже отримав кілька нагород на міжнародних кінофестивалях та має вийти в український прокат цієї осені.

Роман Бондарчук
Роман Бондарчук

Роман Бондарчук – український режисер, сценарист, монтажер художніх і документальних фільмів. У художньому доробку режисера 19 короткометражних і повнометражних фільмів, зокрема такі відомі, як “Українські шерифи” (стрічка висувалась Україною на “Оскар” у 2016 році), “Євромайдан. Чорновий монтаж”, “Вулкан”. Світова прем’єра останнього відбулась у липні 2018 року на Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах, де фільм брав участь у програмі “На схід від Заходу”.

Роман Бондарчук, крім кіно, знімає й відеокліпи, пише оповідання й сценарії. З 2008 року входить до складу відбіркової комісії Docudays UA.

Марина Алексєєнко, Світлана Шевцова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-