Реєстр субсидій: державну допомогу тепер не приховаєш

Реєстр субсидій: державну допомогу тепер не приховаєш

Аналітика
Укрінформ
Щоправда, оперативність оновлення інформації в Реєстрі й досі бажає бути кращою

В Україні вже півроку працює Єдиний державний реєстр отримувачів житлових субсидій – електронний сервіс, який покликаний налагодити контроль в сфері надання державної допомоги на оплату комунальних послуг малозабезпеченим верствам населення. За допомогою цього сервісу, по-перше, можна дізнатися статус та розмір своєї субсидії, а, по-друге, перевірити, чи отримує субсидію те чи інше домогосподарство за вказаною адресою.

“Єдиний державний реєстр отримувачів житлових субсидій дає змогу ефективно контролювати кожну гривню, виділену з державного бюджету на допомогу населенню у сплаті комунальних послуг, підвищити адресність допомоги й покращити ефективність програми житлових субсидій”, – переконані в уряді. Власне, реєстр і створювався з цією метою – зробити механізм отримання субсидій більш прозорим та більш ефективним щодо контролю виплат з державного бюджету. І, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, завдяки реєстру одразу вдалося виявити в Україні понад 20 тисяч громадян, які отримували подвійну субсидію за двома адресами реєстрації. “З початком роботи державного реєстру субсидій, подібне неможливе, оскільки "система одразу викидає двійників, і ми реально бачимо, хто намагається отримати більше, ніж йому належить згідно з чинним законодавством України", – заявив міністр.

Андрій Рева, міністр соціальної політики України
Андрій Рева, міністр соціальної політики України

Вивчення даних з реєстру дозволило виданню БізнесЦензор також вирахувати столичних мільйонерів – мешканців більше 60 дорогих будинків Києва, квадратний метр в яких коштує 30-75 тисяч гривень, які незважаючи на статки спокійнісінько отримували комунальні субсидії від держави.

Користь від впровадження реєстру субсидій мають не тільки державні органи та отримувачі субсидій, а й люди, які наприклад хочуть орендувати житло, або ж правління об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) тощо.

Дійсно, користуватися інструментом дуже зручно – заходиш на спеціальний сайт, вказуєш повну адресу квартири (будинку), за яким потрібно дізнатися, чи отримує це домоволодіння субсидію чи ні, і програма видає інформацію про періоди, за які була призначена субсидія та її розмір. Персональні дані при цьому не розголошуються. Реєстр працює дуже просто – у відповідних віконечках потрібно вибрати зі списку назву населеного пункту, вулиці, номер помешкання, заповнити форму підтвердження та натиснути кнопку “Шукати”.

Однак, як виявилося й досі оперативність оновлення інформації в реєстрі бажає бути кращою – в ньому до цього часу є "прогалини" в частині відображення діючих з листопада 2018 року субсидій. Наприклад, на Черкащині в різних районах проживають дві одинокі пенсіонерки, які своєчасно оформили субсидії напередодні опалювального сезону. За адресою однієї з пенсіонерок (проживає в Уманському районі) актуальна інформація про діючу субсидію наявна на сайті, а от адреса іншої пенсіонерки (в Золотоніському районі) в реєстрі навіть не висвітлюється. Хоча субсидію вона вже кілька місяців справно отримує.

В державному підприємстві «Інформаційно-обчислювальний центр» (далі – ДП ІОЦ), який керує функціоналом Реєстру, Укрінформу пояснили, чому так відбувається. Річ у тім, що Реєстр складається з баз даних районних структурних підрозділів з питань соціального захисту населення усіх держадміністрацій. Ці бази даних до 5 числа кожного місяця надаються захищеними каналами зв’язку до ДП ІОЦ.

“На сьогоднішній день на сайті розміщено інформацію за січень 2019 року. Дані надали всі 742 філії уповноважених органів. Загальна база містить інформацію про 8 млн. домогосподарств, з яких 3,6 млн. мають діючу субсидію. Уповноважені органи відповідають за достовірність внесеної інформації та своєчасність передачі баз даних до Реєстру”, – пояснили в прес-службі підприємства.

Понад 700 філій уповноважених органів надають повну інформацію зі своїх баз про отримувачів субсидії, включаючи довідники населених пунктів та вулиць. Системою передбачено SMS-інформування відповідальних осіб уповноважених органів при затриманні бази. Але, трапляються випадки, коли працівники соцслужб не надають або надають некоректну інформацію до ДП ІОЦ в зазначений термін, і база району у такому разі хоч і потрапляє до Реєстру, але може не відображатися на сайті. Після отримання баз ДП ІОЦ проводить обов’язкове оновлення реєстру – інформація повністю оновлюється на сайті 10-го числа кожного місяця.

“Така архітектура формування реєстру обумовлена тим, що в Україні існує декілька розробників, які супроводжують програмні засоби для призначення житлової субсидії. Саме цей фактор визначив спосіб ведення довідників реєстру на районному рівні. І від того, наскільки коректно відбувається заповнення довідників, зокрема й поштових адрес, в уповноважених органах, залежить і формування даних, які задіяні у формі пошуку. ДП ІОЦ та Міністерство соціальної політики України постійно ведуть роботу з уповноваженими органами, щодо ведення довідників з дотриманням загальногалузевих стандартів. Але у зв’язку з некоректним веденням довідника вулиць, пошук за адресою по деяких районах ще ускладнено”, – розповіли в прес-службі ДП ІОЦ.

Марина Нечипоренко. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-