Правила вручення повісток поштою пропонують змінити, аби не було

Правила вручення повісток поштою пропонують змінити, аби не було "ухилянтів"

Укрінформ
Збори суддів Миколаївського апеляційного суду пропонують керівництву держави внести зміни до правил надання послуг поштового зв’язку. Мета змін - унеможливити ухиляння від одержання повісток.

Про це повідомляє "Закон і бізнес" у розпорядженні якого є текст відповідного звернення.

"Окремі положення правил дозволяють вручати рекомендовані відправлення, у тому числі листи з позначкою «судова повістка», безпосередньо на пошті. У разі ж відсутності адресата або повнолітніх членів його сім’ї повідомлення про надходження рекомендованого листа вкладаються до поштової скриньки", - йдеться у зверненні.

Зазначається, що на практиці дуже часто листоноші обирають останній варіант. І якщо ніхто не звертається щодо отримання листа — повертають відправлення з позначкою «за закінченням строку зберігання». Тож, якщо особа свідомо ухиляється від отримання повістки, за чинними правилами, повістка взагалі ніколи не буде врученою.

У правилах є й інша невідповідність вимогам законодавства: вони передбачають, що відмова від одержання листа має засвідчуватися підписом адресата. Натомість закон установлює, що факт відмови повинен засвідчуватися підписом особи, яка доставляє повідомлення.

Читайте також: За минулий рік кількість боржників із аліментів зменшилася майже на 100 тисяч

Тож миколаївські судді пропонують доповнити правила вручення судових повісток поштою вимогою вручати повістку будь-кому з повнолітніх членів сім’ї у разі відсутності адресата. Якщо за адресою відсутні і сам адресат і будь-які повнолітні родичі, - негайно повертати повістку до суду з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою". А у разі відмови адресата і членів його сім'ї отримати повістку, - негайно повертати документ до суду з позначкою "адресат відмовився отримати судову повістку".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-