Держстат порахував, скільки українців отримують субсидії

Держстат порахував, скільки українців отримують субсидії

Укрінформ
За минулий рік кількість домогосподарств в Україні, яким було призначено субсидії на житлово-комунальні послуги, скоротилася на чверть. Водночас, у грудні-2018 зріс середній розмір субсидій.

Про це йдеться в експрес-випуску Державної служби статистики.

"У січні–грудні 2018 р. призначено субсидії 6 537,7 тис. домогосподарств (ураховуючи тих, що звернулися за субсидіями у 2017 р., але призначено їм було тільки у 2018 р., та тих, яким продовжено надання субсидії відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848), із них у міських поселеннях - 4 515,7 тис. домогосподарств, у сільській місцевості - 2 022,0 тис. Порівняно з відповідним періодом 2017 р. кількість таких домогосподарств зменшилась на 25,8%", - повідомляє Держстат.

Водночас, у грудні було зафіксоване зростання середнього розміру призначеної субсидії на одне домогосподарство. Порівняно з відповідним періодом 2017 року зростання становило 8,7% - до 2768,4 грн.

З урахуванням зменшення кількості субсидіантів, зросла також сума субсидій готівкою, отриманих домогосподарствами для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. За січень–грудень 2018 року вона становила 2 249,3 млн грн, за відповідний період 2017 року – 2 247,3 млн грн.

Як відомо, субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг – це щомісячна адресна безготівкова допомога для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком, користування житлом або його утримання, послуг із транспортування та розподілу природного газу та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот).

Читайте також: Фінансування на виплату субсидій вистачить - Розенко

Як повідомлялося, міністр соціальної політики України Андрій Рева 16 січня анонсував початок монетизації субсидій готівкою в березні 2019 року. За його словами, на нараді в Президента України за участю прем'єр-міністра, міністрів, а також зацікавлених сторін - Укрпошти, Нафтогазу, Пенсійного фонду, громадських організацій, представників ОСББ, було прийнято політичне рішення про те, що особам, яким уже призначено субсидію з жовтня, з березня переказуватимуть готівкові кошти на грошові рахунки. Водночас у безготівковій формі субсидію отримуватимуть громадяни, які звернулися по неї після 1 січня 2019 року. Це дасть змогу визначити, який механізм є більш ефективним, оскільки і "готівковий", і "безготівковий" механізми субсидування працюватимуть паралельно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-