Торік значно збільшилася кількість нападів на жінок-журналісток

Торік значно збільшилася кількість нападів на жінок-журналісток

Фото
Укрінформ
Національна спілка журналістів України в 2018 році зафіксувала 86 випадків перешкоджання журналістській діяльності із застосуванням фізичної сили.

Про це заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко під час прес-конференції "Презентація індексу фізичної безпеки журналістів України. Підсумки 2018 року", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ситуацію з фізичною безпекою журналістів в Україні ми відзначаємо, все ж таки, надзвичайною через те, що вже другий рік поспіль ми фіксуємо незвичайно високий рівень фізичної агресії щодо журналістів, який супроводжується системною безкарністю. За результатами нашого моніторингу, у 2018 році зафіксовано 86 інцидентів фізичної агресії щодо журналістів", — сказав Томіленко.

За його словами, найчастіше напади на журналістів скоюють пересічні громадяни. Водночас він додав, що упродовж минулого року сталося 12 інцидентів, коли нападниками на представників ЗМІ були посадовці, чиновники та депутати, 10 нападів було скоєно поліцейськими та працівниками силових відомств, при цьому зафіксовано й один випадок із застосуванням зброї.

"Також певна ганебна тенденція, яку фіксує індекс фізичної безпеки журналістів, — це катастрофічне зростання нападів на жінок-працівниць мас-медіа. Фактично за 2018 рік на 50% зросла кількість нападів на журналісток", — додав голова НСЖУ.

У розрізі за регіонами, за даними Спілки журналістів, торік лідером антирейтингу стало місто Київ і Київська область, де зафіксовано 29 проявів фізичної агресії проти журналістів. Водночас 10 нападів у 2018 році було скоєно в Дніпропетровській області, сім — на Одещині та по п'ять — у Волинській, Полтавській і Донецькій областях.

Окрім того, він уточнив, що за 2017-2018 роки загальна кількість нападів на працівників ЗМІ становить 175.

Читайте також: В ОБСЄ стурбовані стріляниною в прес-центрі херсонської газети "Новий день"

"Ми вважаємо, що це незвичайно високий рівень, і, відповідно, на сьогодні ми вимагаємо від правоохоронних структур і політиків докласти дієвих зусиль для того, щоб цю хвилю фізичної агресії в Україні зупинили. За кожним із цих 175-ти інцидентів у нас є інформація від постраждалих колег", — зазначив голова НСЖУ.

Як повідомлялося, у 2017 році НСЖУ зафіксувала 90 випадків фізичної агресії щодо українських журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-