У «Софії Київській» розпочалося дипломатичне прийняття «Скарби нації»

У «Софії Київській» розпочалося дипломатичне прийняття «Скарби нації»

Фото
Укрінформ
На території Національного заповіднику «Софія Київська» розпочалося дипломатичне прийняття «Скарби нації», під час якого гостям презентують унікальні історичні артефакти та документальний фільм про добу козацтва із циклу «Україна. Повернення своєї історії».

Захід організували Міністерство інформаційної політики України, телеканал «1+1», Національний заповідник «Софія Київська» за сприяння Національного музею історії України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Софії Київській презентували унікальні історичні артефакти / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

Як зазначив міністр культури Євген Нищук, повернення цінностей до України є важливою, але складною роботою. " Історія України сповнена великих витрат, і це призвело до втрат наших раритетів, втерти цінностей та скарбів", - сказав він.

Гостям заходу вже дали змогу роздивитися найдавніше друковане Євангеліє у музейній збірці. Воно - у срібному окладі 1658 року. Тут міститься дарчий напис ніжинського полковника Василя Золотаренка 1658 року до храма Святителя Христова Миколая в Ніжині.

В експозиції також є меч - основна зброя руського воїна-дружинника, символ княжої влади і військова емблема Давньої Русі; фібула (металева застібка, яка одночасно виконувала роль прикраси) кільцева з довгою голкою 10 ст., прикрашена накладками з зооморфними зображеннями в стилі «борре»; сережка трибусинна київського типу. 12 ст.; колт великий 12 ст., прикрашений перегородчастою емаллю; гривня шийна спіралеподібна 12 ст. у вигляді обруча на шию.

Читайте також: МІП завтра презентує унікальні артефакти та фільм про добу козацтва

Серед артефактів - очілля з 18 скобоподібних коробчастих бляшок 12 ст; рясна (2 низки) 12 століття з 10 квадрифолійних бляшок кожна із зображенням ростків та птахів, шарніри прикрашені дрібними перлинами; гривня монетна київського типу 11-12ст.; потир (1730-1740-ві роки).

Тут також представлені копія свинцевої скрині, у якій мало зберігатися забальзамоване серце гетьмана Розумовського, печатка сердолікова з ручкою з чорного дерева 1807-1810, яка належала сину його синуві Олексію Кириловичу Розумовському (1748-1822), а також копія булави Богдана Хмельницького, створена за зразком портрета гетьмана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-