Експерт про перейменування УПЦ МП: жодні релігійні права і свободи не порушуються

Експерт про перейменування УПЦ МП: жодні релігійні права і свободи не порушуються

Укрінформ
Православну церкву України очікують два тривалі етапи: імплементація Томосу і розбудова Церкви в самій Україні.

На цьому наголосив під час прес-конференції у четвер, 10 січня, асоційований експерт Інституту світової політики Ярослав Коцюба.

“9 січня всі члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію Православної церкви України, і можна сказати, що автокефалія української церкви вже офіційно відбулася. Тепер на ПЦУ очікують два етапи: імплементація Томосу іншими помісними православними церквами — і це тривалий міжнародний процес, - та розбудова й інституалізація ПЦУ в самій Україні. Звісно, що саме цей, другий етап більш складний і тягне за собою низку ризиків”, - сказав Коцюба.

Він нагадав, що 20 грудня Верховна Рада ухвалила законопроект 5309, яким зобов’язала релігійні громади, керівний центр яких розташований у країні-агресорі, вказувати у своїй назві таке підпорядкування. Сьогодні під дію цього закону підпадає фактично одна велика релігійна організація — УПЦ МП, яка вже пообіцяла, що буде протидіяти цьому закону, звертатиметься до Конституційного Суду.

За словами експерта, це оскарження “є досить примарним, адже в даному випадку не порушуються жодні релігійні права чи свободи” - в законі лише висувається вимога про приведення у відповідність до законодавства положення релігійного статуту.

“Сумнівно, що Конституційний Суд визнає неконституційним положення закону 5309. І крім того, судові справи такого характеру зазвичай тягнуться багато місяців, можуть навіть тягнутися роками. А крайній термін дії цього закону — перейменування УПЦ МП — спливає буквально у березні. Якщо до цього часу громади УПЦ МП не перейменуються, то Мінкульт має право скасувати реєстрацію цих релігійних громад”, - зазначив фахівець.

Читайте також: УПЦ МП незаконно набудувала у Лаврі 20 тисяч квадратних метрів - Ігор Луценко

Щодо процесу імплементації і визнання ПЦУ, то він може затягнутися не на один рік, додав Коцюба.

“На сьогодні категорично проти української автокефалії виступає РПЦ. Великою мірою її підтримують Сербська та Антіохійська православні церкви, не визначена позиція Александрійської церкви, а також є певні питання щодо Польської, Чеської та Словацької церков. Але думаю, що до літа ПЦУ визнають Грецька, Кіпрська, Румунська церкви”, - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-