У Мінкультури розповіли про “церковного” куратора з Москви

У Мінкультури розповіли про “церковного” куратора з Москви

Укрінформ
Керівник департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш вважає, що у майбутньому відбудуться тисячі переходів з УПЦ МП до Православної церкви України.

Про це він заявив у ефірі телеканалу “Еспресо”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Уже, дивіться, за цих кілька тижнів, які пройшли від часу організаційного Собору, вже майже півсотні громад вирішили розірвати із Московським патріархатом. Після Томоса, після вирішення багатьох формальних речей, пов'язаних з розбудовою нової церкви, - я маю на увазі перше засідання Синоду, першу службу предстоятеля в новому статусі, - цей процес набере надзвичайно швидших обертів. Тобто, у єпархіях, особливо в західних, центральних областях, це вже будуть не поодинокі, як зараз, переходи, це будуть сотні. Я прогнозую загалом тисячі переходів по Україні”, - сказав Юраш.

Він додав, що Москва готується створити спеціальні органи, які спробують впливати на ситуацію. Проте через масовість переходу до ПЦУ Московський патріархат не зможе радикально контролювати процес.

Читайте також: УПЦ МП незаконно набудувала у Лаврі 20 тисяч квадратних метрів - Ігор Луценко

Ще від жовтня, коли на Синоді Константинопольського патріархату були прийняті важливі рішення, тоді майже по всій Україні прокотилася хвиля так званих єпархіальних зібрань духовенства. Вони ж невипадково. Це був неформальний циркуляр із Києва, а насправді з Москви. З одного боку там є такий митрополит Іларіон (Алфєєв), який це контролює, а з іншого боку є конкретно закріплена людина, це отець Микола Балашов. Він — надзвичайно освічена, дієва людина, і, я думаю, безпосередньо пов'язана зі спецорганами РФ. І його пряме завдання - вплив і контроль над ситуацією. Багато хто говорить, що саме отець Микола Балашов, він безпосередньо контактує з патріархом Кирилом, навіть повз митрополита Іларіона. Так от, звідти ідуть всі ці імпульси, головні меседжі, - як діяти, що робити”, - додав Юраш і висловив переконання, що такі кроки будуть нежиттєвими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-