Порошенко назвав роль Варфоломія у становленні незалежної Церкви України

Порошенко назвав роль Варфоломія у становленні незалежної Церкви України

Укрінформ
Президент Петро Порошенко визнає історичну роль Вселенського Патріарха Варфоломія у становленні незалежної Православної Церкви України та укріплені незалежності Української держави.

Про це він заявив в інтерв’ю грецькій газеті TаNеа, повідомляє прес-служба глави держави.

«Україна завжди буде вдячна Патріарху Варфоломію та Синоду Матері-Церкви за ці історичні рішення. Він привів цю найвеличнішу мрію українців до реальності, дива. Це чудо не було б можливим без твердої позиції Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, нашої Константинопольської Матері-Церкви. Вона скористалася безумовним канонічним правом зцілювати рани, завдані українському православ'ю декількома століттями московського панування», - зазначив Порошенко.

Він нагадав, що у листопаді 2018 року було підписано угоду про співпрацю і координацію, яка допомогла підтримати новонароджену незалежну церкву України.

Читайте також: Москва розгнівана, бо Константинополь відхилив її претензії до України — Порошенко

«Його Всесвятість прийняв історичне рішення, хоча він перебував під сильним тиском з боку Москви. Це було знакове рішення, що підтвердило незаконність анексії Москвою Київської митрополії ще в XVII столітті. Патріарх Варфоломій вважає, що це є поворотним моментом в історії світового православ'я і відкриває його нову епоху, нову еру православ'я. З незалежною українською церквою весь православний світ буде сильнішим», - сказав Порошенко.

Президент особливо підкреслив: «Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій вже має особливе місце в історії України. З усім, що він зробив, і завдяки своїй мудрості і керівній ролі, відданості Україні та православ'ю, я сказав би, що Його Всесвятість буде вважатися співзасновником нової України. Це дуже особлива і історична місія».

Як повідомлялося, Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. В неділю, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія відбулося вручення Томосу та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-