Про Томос із перших вуст

Про Томос із перших вуст

Укрінформ
Українські посадовці про сьогоднішні події в Стамбулі

Ні дощ, ні сніг не на заваді. Сьогодні у Стамбулі якраз така подія – підписання Томоса. Українці приїхали з усіх усюд. Вразила своїм складом і наша офіційна делегація - як рівнем представництва, так і кількістю посадовців. На молитовній службі та церемонії підписання Томосу у храмі Святого Георгія зібрався весь український політичний бомонд. А після урочистостей поділилися із журналістським загалом, і з Укрінформом ексклюзивно, своїми враженнями від історичного дня.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій

«НАПЕРЕДОДНІ РІЗДВА ЦЯ ПОДІЯ ЯК БЛАГОСЛОВЕННЯ БОЖЕ ДЛЯ НАС, ЯКЕ ОБ’ЄДНУЄ ВСЮ УКРАЇНУ»

Коли на церемонії співали «Нова радість стала, яка не бувала», згадав свої дитячі колядки, коли ще й України незалежної не було. Яким новим змістом вона сьогодні, коли ми маємо свою незалежну державу і свою незалежну церкву, повнилася для нас.

Напередодні Різдва ця подія як благословення Боже для нас, яке об’єднує всю Україну, обов’язково принесе й несе вже велику радість всім українцям, всім християнам.

Українська помісна незалежна автокефальна церква – це питання ідентичності, духовної єдності й опору будь-яким спробам агресії, спробам знищення України.

Це епохальна подія... Коли була анексована українська церква Москвою, насправді не лише церква була анексована, це була спроба анексувати українську історію, український дух, українську давнину. Тому зараз, відновлюючи свою церкву, ми повертаємо собі цей дух. Це питання сьогодні є загальноукраїнською ідеєю.

Віце-прем’єр міністр України Геннадій Зубко

«УКРАЇНЦІ, ЯКІ ЩЕ НЕ НАРОДИЛИСЯ, ВЖЕ МАЮТЬ СВОЮ УКРАЇНСЬКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦЕРКВУ»

Вітаю українців з цією визначною подією! Велика робота зроблена в цьому році Президентом України, патріархом Філаретом й багатьма-багатьма нашими владиками. Але тут слід наголосити на тому, що багато поколінь українців дуже багато робили, щоб цей день відбувся. І майбутні покоління українців, які ще не народилися, вже мають свою Українську православну церкву. Серед 15 зірок у диптиху з’явилася зірка Української православної церкви. Це та подія, яка буде не тільки запорукою незалежності, а ще й доєднає нас до створення держави на демократичних принципах та християнських цінностях, як це відбувається у кожній європейській країні.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін

«ЄДИНА ЦЕРКВА ПОСТУПОВО ПЕРЕБИРАТИМЕ НА СЕБЕ ВСЕ БІЛЬШЕ Й БІЛЬШЕ, АЛЕ НА ОСНОВІ ВІЛЬНОГО ДОЛУЧЕННЯ»

Зізнаюся відверто, не маю сплеску емоцій, але маю особисте тепле відчуття того, наскільки це насправді не кінець зусиль, а початок. Вільні люди повинні бути вільними у всьому. І це реальна свобода, незалежність в тому сенсі, що все в наших руках, в тому числі наша духовна сфера. Ви звернули увагу на те як Патріарх Варфоломій читав текст Томосу? Він не читав його дуже патетично, але дуже зосереджено на цьому історичному моменті. Вважаю, що сьогоднішня подія, - навіть не лише зміст, а й емоційне забарвлення, - це вже певна справа для історії. Кажу чесно, я не здатен це на сьогодні оцінити.

Зусилля, які робитимемо далі, – побудова абсолютно єдиної церкви, яка поступово буде перебирати на себе все більше й більше, але на основі вільного долучення. Це дуже важливо для зміцнення суспільства, формування суспільства. Щоб врешті-решт ми розуміли, що єдина церква – це в т.ч. уособлення духовного змісту нації. Цей процес буде відбуватися роками і маємо бути свідомими цього. Цей процес для нас так само важливий, як боротьба з Росією. Таким же чином. Є боротьба проти, а є боротьба «за». Так от це боротьба «за».

Міністр оборони України Степан Полторак

«НАРЕШТІ ЦЕРКВА МОЛИТИМЕТЬСЯ ЗА НАШОГО ВОЇНА… ПЕРЕМОГА БУДЬ-ЯКОЇ АРМІЇ НЕМОЖЛИВА БЕЗ ВІРИ»

У першу чергу хочу привітати всіх військових. Це надзвичайна подія. Нарешті церква, яка створена в Україні, молитиметься за нашого воїна. Не за нашого ворога, а за нашого воїна. Це дуже-дуже важливо. Це перше. Друге і найголовніше – перемога будь-яких збройних сил, будь-якої армії, без віри просто неможлива. Тому у нас є своя церква, яка буде захищати, прославляти українського воїна. Це дасть нам найкращі можливості для захисту свої землі та свого народу.

Ольга Будник, СТАМБУЛ

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-