Абсолютно новий для України грип наступає. Чим він підступний?

Абсолютно новий для України грип наступає. Чим він підступний?

Аналітика
Укрінформ
Домінуючий нині у нас штам грипу “Сінгапур” минулого року забрав життя 80 тисяч американців. У нас поки що спокійно, але не так, як минулоріч

Сезон грипу та ГРВІ нині в самому розпалі, і ще до його початку епідеміологи попереджували – цьогорічний грип буде особливо агресивним. А все через новий для України штам “Сінгапур” (A/H3N2), який минулого року в США забрав десятки тисяч життів! Разом із ним за прогнозом ВООЗ в Україні «розгулюватимуть» іще два штами грипу – “Мічиган” (A/H1N1) і “Колорадо”(належить до гілки B/Victoria), але домінуватиме саме “сінгапурський”. Відтак Укрінформ з’ясовував, чи вже підтвердилися застереження епідеміологів, яка наразі ситуація із захворюваністю і чого можна далі чекати від цього сезону.

До епідемії ще далеко, але хворих уже втричі більше, ніж минулого року

Учора Центр громадського здоров’я відзвітувався про ситуацію з грипом та ГРВІ за останній тиждень минулого року (24–31 грудня 2018 року), виявивши деяке покращення – захворюваність серед дорослих зменшилася на 3,5%, а серед дітей віком до 17 років – на 16% порівняно з попереднім тижнем. Це традиційно пов’язується із очікуванням святкових вихідних, коли хворі не звертаються до лікарень, а значить – випадки ГРВІ та грипу не реєструються, а також із канікулами в школярів та студентів, що дозволяє запобігти поширенню інфекції.

Загалом інтенсивний показник захворюваності за тиждень склав 496,3 на 100 000 населення, і хоча це на 4,3% менше епідемічного порога, проте в минулому році на цей час (25–31 грудня 2017 року) хворіло менше людей – 380,1 на 100 тисяч населення.

Ольга Голубовська
Ольга Голубовська

Провідні інфекціоністи країни в коментарі Укрінформу відмічають – агресивність цьогорічного грипу таки підтверджується. На цьому наголошує Ольга Голубовська, завідувачка кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця, і додає, що нещодавно трапився ще один смертельний випадок. “Усього за офіційними даними від грипу померло семеро людей, а це лише початок сезону. У будь-який момент ситуація може погіршитися, але вже зараз всі клініки заповнені”, – говорить Ольга Голубовська, зауважуючи, що рівень колективного імунітету у нас традиційно низький.

Інфекціоніст також розповіла, що домінуючий Н3N2 особливий тим, що ускладнення після нього відчувають переважно найуразливіші категорії – люди з хворобами серця, діти до 5 років і люди старше 65 років. А от Н1N1 «забезпечує» тяжкість перебігу захворювання у молодих людей із традиційних груп ризику – з хворобами серця, легенів, у вагітних, у людей із зайвою масою тіла та у хворих на цукровий діабет.

Алла Мироненко, завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського теж відмічає, що вже зараз госпіталізовано велику кількість хворих, а домінування “Сінгапурського” штаму підтвердилося лабораторно. “Сінгапурський штам прийшов до нас уперше, хоча його підтип Н3N2 почав циркулювати світом ще у 1968 році. Взагалі ж Н3N2 вважається більш агресивним через те, що він частіше, ніж інші, викликає як ускладнення саме пневмонію і завжди охоплює велику кількість людей. Інший же штам “Мічиган” (A/Н1N1), який теж прогнозувався у цьому сезоні, наразі спостерігається переважно в маленьких дітей. Цей штам теж може давати сильні підйоми рівня захворюваності, але це відбувається вкрай рідко”, – говорить інфекціоніст і додає, що минулого року домінував в основному грип гілки B/Victoria, який не дає інтенсивних підйомів рівня захворюваності і швидко стихає.

Алла Мироненко
Алла Мироненко

Насамкінець інфекціоніст зазначає, що в другій половині січня, коли закінчаться свята і діти та студенти вийдуть на навчання після канікул, слід очікувати підйому захворюваності.

“Сінгапурський” грип торік убив 80 тисяч людей у США

Нещодавно, у грудні 2018-го, у американському інтернет-журналі Vох вийшла стаття про особливості минулорічної епідемії грипу, викликаної саме “Сінгапурським” штамом. Страшно уявити, але у США від ускладнень померло 80 тисяч людей. Авторка статті Джулія Беллуз відмічає, що це більше, ніж кількість загиблих у транспортних зіткненнях чи від передозування наркотиків.

Дослідники з громадських установ охорони здоров'я виявили, що в роки, коли циркулював H3N2, вакцина була менш ефективною. Так, Едвард Белонґа (Edward Belongia) з Маршфілдського науково-дослідницького інституту штату Вісконсин, який вивчав ефективність вакцини проти грипу, виявив, що під час сезонів домінування H3N2 ефективність вакцин становила усього 33%. Але при цьому епідеміолог стверджує, що навіть такий захист краще, ніж його відсутність, бо навіть якщо провакцинована людина захворіє, завдяки вакцині вона убезпечиться від тяжких ускладнень, що можуть призвести до госпіталізації чи смерті. Це підтверджують і дані Центру контролю та профілактики захворювань – у минулому році 80 відсотків дітей, які померли від грипу, не були вакцинованими. Тож і західні, і вітчизняні епідеміологи продовжують наполягати, що лише вакцинація є найбільш надійним методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень цієї хвороби.

Які вакцини наявні цього року?

Цього року в Україні наявні дві вакцини проти грипу: “Ваксігрип Тетра” (виробник – “Санофі Пастер”, Франція) та “Джісі Флю” (“Грін Кросс Корпорейшн”, Південна Корея), яких на цей епідемічний сезон завезено 350 тисяч доз. Нагадаємо, штамовий склад вакцин щороку різний. Їх розробляють на основі прогнозів ВООЗ щодо того, які штами грипу будуть у тому чи тому епідемсезоні.

“Ваксігрип Тетра” – чотирикомпонентна вакцина, яка діє на два штами лінії А “Сінгапур”, “Мічиган” і ще два лінії В – “Фукет” та “Колорадо”.

“Джісі Флю” – трикомпенентна вакцина, яка діє на два штами лінії А – “Сінгапур”та “Мічиган” і один штам лінії В – “Колорадо”.

Якість вакцин, що ввозяться до країни, перевіряють Держлікслужба України та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру. Вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» – від шести місяців. Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарі щеплень, тому вакцину закуповують за гроші місцевих бюджетів, підприємств або самі громадяни власним коштом. Орієнтовна вартість вакцин цього року – від 250 до 350 грн. Детальніше про цьогорічну вакцинацію можна прочитати тут.

Як лікується «новий» грип?

Міністерство охорони здоров’я та інфекціоністи постійно наголошують: наш організм – основний інструмент боротьби з грипом. Усі симптоми, що його супроводжують – гарячка, головний біль, біль у м’язах, у горлі, кашель та нежить – це захисні реакції організму на вірус, які свідчать про те, що наш імунітет почав посилено працювати. Тобто найголовніше завдання хворого – створити умови своєму організму, щоби він міг сам боротись з вірусом. А також звернутися до лікаря, а не бігти без рецепту в аптеку за антибіотиками, “імуномодуляторами” чи рослинними засобами, які при лікуванні грипу неефективні.

У міністерстві наголошують: існують лише два противірусні засоби, які можуть боротися з грипом – “Озельтамівір” та “Занамівір”, але вони призначаються лише(!) лікарем у крайньому випадку. При легкій формі грипу висока температура нормалізується протягом першої доби, і в застосуванні жарознижувальних та противірусних препаратів немає необхідності.

Рекомендації МОЗ для амбулаторного лікування хворого на грип:

  •  контроль температури не менше двох разів на добу та при погіршенні стану;
  •  підтримувати температуру в приміщенні 18-20°С;
  •  підтримувати вологість у приміщенні 70±10%;
  •  ліжковий режим;
  •  залишатись вдома 24 години після останнього періоду гарячки;
  •  провітрювати приміщення не менше двох разів на добу;
  •  вживати достатню кількість рідини (вода, компот, сік, морс, чай);
  •  хворому одягати медичну маску для захисту інших членів родини;
  •  тим, хто доглядає за хворим, часто мити руки, по можливості обмежити контакти з пацієнтом;
  •  приготувати для лікування гарячки у дорослих (t > 38,5°С): Парацетамол (не більше 4000 мг на добу), або Ібупрофен (не більше 1200 мг на добу), або – Напроксен (не більше 1000 мг на добу);
  •  приготувати для лікування гарячки у дітей: дітям до 2-ох років – супозиторії ректальні: Парацетамол або Ібупрофен (10 мг/кг одноразово; до 30 мг/кг добово); від двох років – Парацетамол або Ібупрофен таблетки, суспензії або сиропи, (10 мг/кг одноразово; до 30 мг/кг добово);
  •  за температури >38,5°С: фізичні методи охолодження (роздягання; вологе обтирання), часте пиття;
  •  за відсутності ефекту від попередніх засобів слід прийняти будь-який зазначений вище жарознижувальний засіб.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-